Compot de vișine. Rețetă simplă de la bunica, fără conservanți

Vișinele sunt pline de antioxidanți, în special antocianine, acele fitochimicale responsabile cu pigmentarea în culoarea roșie. În plus, antocianinele au un bun efect antiinflamator, încurajând circulația sângelui și contribuind la echilibrarea sistemului nervos. Vișinele oferă și o doză sănătoasă de vitamină C, esențială pentru întărirea sistemului imunitar.

Pentru a te bucura de gustul sănătos al vișinelor tot timpul anului, prepară acest compot de vișine fără conservanți. 

Ai nevoie de:

1 kg de vișine

1 l de apă

300 – 350 g zahăr (după gust)

baton de scorțișoară (opțional)

vanilie – (opțional – baton sau zahăr vanilat)

Spală foarte bine vișinele în mai multe ape reci. Îndepărtează codițele și frunzele și pune-le la scurs într-o strecurătoare.

Sfat! Este bine să ai borcane identice pentru compot, ca să poți multiplica cu ușurință apa și zahărul. Borcanele de 400 sau 800 ml sunt ideale pentru a depozita compotul.

Ca să-ți dai seama care este cantitatea corectă, pune vișine (330 g) în borcanul de 800 de grame, apoi toarnă apă rece până la buză. Varsă apa într-o cană gradată și ar trebui să fie 250 ml. În acest mod poți calcula cantitatea necesară de vișine pentru un borcan de 400 g (150 – 160 g vișine, 125 ml apă). 

Cantitatea de apă se înmulțește cu numărul de borcane și acum știi cât sirop trebuie să prepari. Golește borcanele de fructe, pentru că urmează să fie sterilizate, împreună cu capacele, la cuptor.

După ce ai terminat cu acest pas, pentru compot ai nevoie de 750 ml de sirop la 1 kilogram de vișine.

Într-o oală pune 1 l de apă cu 350 g de zahăr. Pune siropul la fiert, la foc iute, timp în care îl poți aromatiza cu vanilie sau scorțișoară. 

Atunci când siropul ajunge la fierbere, lasă să clocotească timp de 3 – 4 minute, pentru ca zahărul să se dizolve cum trebuie.

Îndeasă bișinele în borcane, astfel încât să nu fie prea „înghesuite”, dar nici să plutească în apă. Mută borcanele pe o tavă metalică și toarnă siropul fierbinte cu polomicul peste vișine. Scutură ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și completează cu sirop până aproape de buza lor.

Strânge bine capacele borcanelor și bagă-le la cuptor, încălzit în prealabil la 115 grade, pentru 20 de minute, după care stinge focul și lasă la răcit timp de 3 – 4 ore, potrivit savoriurbane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel