Consumul de pește protejează creierul de efectele poluării

Un studiu recent susține că peștele, consumat periodic, ar proteja creierul de efectele poluării.
Femeile în vârstă care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului și care mănâncă pește sau scoici de două ori pe săptămână pot consuma destui acizi grași omega-3 ca să contracareze efectele poluării aerului asupra creierului, se arată într-un studiu. Cercetătorii au mai descoperit că vârstnicele din zonele poluate care prezentau cel mai scăzut nivel de acizi grași omega-3 din sângele lor au avut mai mult contracție cerebrală decât femeile care au avut cel mai ridicat nivel. Peștii sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 și luptă împotriva inflamației și mențin structura creierului în creierul îmbătrânit.
Studiul recent a analizat dacă acizii grași omega-3 au un efect protector împotriva altei neurotoxine - din particulele fine care se găsesc în poluarea aerului. 1.315 femei cu o vârstă medie de 70 de ani, fără demență la începutul studiului, au participat la cercetare. S-au completat chestionare despre dietă, activitate fizică și istoric medical, s-au făcut analize de sânge și scanări ale creierului.
”Este important de menționat că studiul nostru a găsit doar o asociere între volumul creierului și consumul de pește. Nu se dovedește că consumul de pește păstrează volumul creierului. Și, deoarece studii separate au descoperit că anumite specii de pești pot conține toxine din mediu, este important să vorbim cu un medic despre ce tipuri de pește să mănânce înainte de a adăuga mai mult pește în dietă”, susțin cercetătorii, potrivit unui comunicat al Academiei Americane de Neurologie.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-