Creierul, "bijuteria" care se poate epuiza. Cum putem să menținem sănătatea acestuia. Ciurea: Alimentație corespunzătoare și o activitate de stil german

Sonia Baciu |
Data publicării:
creierul. FOTO: Freepik @diloka107
creierul. FOTO: Freepik @diloka107

Creierul este considerat o ”bijuterie”, iar de sănătatea sa depinde întregul organism. Ce reprezintă ”8+8+8” pentru creier și cum putem scăpa de stres.

De sănătatea creierului depinde întregul organism, astfel, trebuie să acordăm o mai mare atenție lucrurilor la care ne expunem creierul, zi de zi.

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat ce putem face pentru a ne ajuta creierul să funcționeze corespunzător, dar și cum putem preveni îmbătrânirea prematură a acestuia.

”Cum ne menținem tinereţea acestui organ și ce importanță minunată are acest organ? Da, este o bijuterie. Este o bijuterie care ne e dată de către Dumnezeu, care are o parte făcută din factori genetici, pe care i-am moșteniți de la părinți, bunici, și o parte pe care o primim din informația și activitatea zilnică. 

Cele două părţi se adună în această bijuterie cu care trebuie să mergem înainte. Creierul nostru este cel care asimilează datele de afară, se încadrează în mediul înconjurător, prelucrează totul, decide totul, gândește. Cu ajutorul creierului, noi putem vorbi, gândi, să iubim, să parlamentăm, să mergem înainte.

Întrebarea este cum putem menține această bijuterie în funcțiune. De noi depinde”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea, medic neurochirurg, la Digi 24.

Celebrul medic, mereu cu o vorbă bună pentru cei din jur, a explicat care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a ne putea bucura de un creier sănătos, un timp îndelungat.

”Să ne trezim dimineață, să avem un aer cât mai curat când deschidem ferestrele, să bem apă plată cât mai multă, ca să curățăm organismul, să facem înviorarea de dimineață.

Un japonez a spus mă mișc, deci exist". Să ne îmbrăcăm civilizat, să avem o gândire cât mai plăcută, să ne comportăm cât mai civilizat, și în circulație, și cu cei din casă.  

După care, o alimentaţie corespunzătoare, nu supraîncărcată cu glucide, cu grăsimi, cu foarte multă carne. Și o activitate de stil german, 8+8+8. Adică opt ore de activitate, opt ore de administrație, opt ore de odihnă. Și atunci și creierul nostru se relaxează”, a mai spus medicul, subliniind că așa ”putem să luăm cele mai bune decizii”.

Tot legat de alimentație, medicul a precizat că ”în fructele, legumele, în solul românesc se află cele mai bune tratamente naturiste pentru acest organ suprem, numit creierul uman, de care toți să avem grijă în mod continuu”, știut fiind faptul că organismul este adaptat mediului în care trăiește, iar produsele locale sunt cele de care are cu adevărat nevoie pentru menținerea sănătății.

Vezi și: Vertijul, simptome, cauze și tratament. Poate fi semnul unui AVC, al unei tumori sau al altor boli

Cum scăpăm de stres

Stresul este unul dintre factorii de risc cu impact major asupra sănătății, printre bolile declanșate de stres numărându-se bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, durerile de cap, depresia și anxietatea, dar și bolile neurodegenerative precum boala Alzheimer.

Întrebat cum putem să scăpăm de stres, un lucru recomandat de altfel de medici ca parte dintr-ul stil de viață sănătos, dr. Vlad Ciurea a afirmat că ”noi facem stresul. Cuvântul trebuie, cuvântul acum, trebuie îndepărtate. Trebuie să gândim numai pozitiv. Eu pot realiza. Eu pot.

În această situație trebuie să îndepărtăm factorii negativi, iar pentru asta iau prioritățile.

Într-o zi avem 10 activități care vin deodată. Blochez telefonul, am rezolvat-o pe prima, am rezolvat-o pe a doua, după are le fac, treptat, treptat în decursul zilei. Deodată, dacă încerc totul, mp epuizez și acest creier intră în stres, în dezechilibru, în anxietate, în depresie, că nu mai poate”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește utilizarea creierului, neurochirurgul a afirmat că ”în momentul de față se consideră că acesta merge tot timpul alternativ, când o parte funcționează, când alta. De exemplu, acum merg pe mișcare, vorbirea care este pe stânga și pun aceste capacități în funcțiune, 15-20%. Iar cei care ne ascultă, poate 25-30%”, a mai spus medicul.

În cartea sa, Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor, prof. dr. Vlad Ciurea susține că ”un om foarte inteligent, cu multiple legături, cu 10 telefoane în față, cu trei secretare și cu comenzi, conexiuni în toată lumea, folosește mai mult: 20% din creier sau chiar 25%.

Aceasta duce însă la epuizarea totală a creierului, întrucât legăturile nervoase și comenzile în toate direcțiile slăbesc puterea și performanța cerebrală.

De ce o slăbesc? Deoarece comenzile se fac pe parte chimică, iar acești mediatori chimici: acetilcolina, serotonina, dopamina, glutamatul, aspartatul, endorfinele, GABA, encefalina, histamina, noradrenalina, pe parte de sinapsă, se epuizează (...) Suprasolicitarea, ca-n orice situație duce la epuizare”.

Exerciții pentru sănătatea creierului

La fel ca orice parte din organismul uman, și creierul are nevoie de exerciții pentru menținerea sănătății sale și a bunei funcționări.

”Orice exercițiu de înviorare, orice exercițiu care aduce oxigen curat în creier este foarte important. 20% din tot oxigenul organismului merge în creier.

De dimineață, începând cu acea înviorare, continuând cu mersul în parc, mers pe stradă, mers la munte, în zone de pădure, favorizează oxigenarea creierului, deci punerea în funcțiune”, a mai spus dr. Vlad Ciurea.

În ceea ce privește somnul, care este important atât pentru sănătatea creierului, cât și pentru sănătatea generală, neurochirurgul a precizat că acesta poate să fie și pe principiul ”6+2”, deoarece nimeni nu poate adormi la comandă.

”Recomand tuturor pacienților ca la ora 10 seara să fie întinși în pat, cu o carte care le place, fără televizor, fără breaking-news, fără băuturi sau alte lucruri.

Și așa, treptat, vine și acel somn fiziologic, în care creierul se reface, organismul se reface și putem a doua zi să ne trezim odihniți”, a mai spus medicul.

Din păcate, acest deziderat nu se poate realiza de persoanele care lucrează în schimburi.

Vezi și: 15 minute mai puțin pe social media, beneficii pentru imunitate și sănătatea psihică. Care sunt semnele sevrajului de rețelele de socializare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel