Cu ce să înlocuiești laptele din cafea. Medic: Este minunat pentru creier!

Monika Baciu |
Data publicării:
cafea cu lapte - FOTO: Freepik@timothy
cafea cu lapte - FOTO: Freepik@timothy

Laptele din cafea poate dăuna creierului. Medicii atrag atenția asupra combinației dintre cele două. În schimb, există alternative pentru laptele clasic. 

Un medic neurochirurg avertizează că a bea cafeaua cu lapte ne degradează creierul. Mulți dintre noi ne savurăm cafeaua cu lapte, dar potrivit medicilor este un obicei greșit. 

Cafeaua nu este doar gustoasă, ci este considerată să aibă numeroase beneficii pentru sănătate atunci când este consumată în mod moderat. Diverse studii au legat consumul de cafea de reducerea riscului pentru boli de inimă, diabet și Parkinson. Cu toate acestea, un expert a avertizat împotriva unui obicei comun pe care mulți băutori de cafea îl au, deoarece ar putea minimiza unele dintre beneficiile pentru sănătate.

Laptele, nociv în cafea

Dr. Robert Love, medic neurochirurg, a explicat de ce nu trebuie să adăugăm lapte în cafea. 

"Niciodată să nu adăugați lactate în cafea. Dacă vrei să beneficiezi la maximum de cafea, niciodată nu vrei să adaugi lactate în cafea. Astfel, lactatele - laptele, frișca - se simt grozav în cafea, înțeleg perfect. Și prin adăugarea acelor lactate, reduci în mod semnificativ beneficiile cafelei.

De exemplu, cafeaua este cea mai importantă sursă de polifenoli din dieta americană", a spus dr. Robert Love, potrivit Express.

Vezi și: Obiceiul care devastează creierul. Îi dereglează funcționarea încă de la primele ore ale dimineții

Cafeaua, conținut semnificativ de polifenoli

De fapt, cafeaua este una dintre băuturile cu cel mai mare conținut de polifenoli consumate la nivel mondial, conținând 214 mg de polifenoli totali per 100 ml.

Se crede că polifenolii oferă protecție împotriva dezvoltării anumitor tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabet și boli neurodegenerative.

"Culoarea închisă a cafelei este foarte benefică pentru bacteriile noastre intestinale și creierul nostru. Are proprietăți antioxidante. Când adăugați lactate în cafea, proteinele și lactatele se leagă de polifenolii din cafea și reduc absorbția.

Așa că atunci când adăugați lactate, fie că este lapte de vacă obișnuit sau frișcă, în cafea, aceasta va lega polifenolii și va reduce capacitatea corpului de a absorbi acești polifenoli sănătoși și de a obține beneficii din aceștia", a mai spus dr. Love.

Vezi și: Boala care îți devorează pielea. Poate deveni mortală

Ce se întâmplă când adaugi lapte în cafea

Sfaturile sale au fost susținute de o recenzie științifică, publicată în Journal of AOAC International în 2019, care a analizat efectele combinării laptelui cu o gamă de alimente care conțin polifenoli, inclusiv cafea.

Cercetătorii au observat că polifenolii reacționează ușor cu componente din alte alimente cu care sunt combinați, ceea ce afectează în mod indirect proprietățile lor nutritive.

Recenzia a concluzionat că adăugarea laptelui reduce proprietățile antioxidante ale polifenolilor din cafea, "scăzând sau afectând dramatic proprietățile benefice pentru sănătate ale acestor băuturi".

Dr. Robert Love a recomandat alternative de lapte care pot fi utilizate în cafea.

Vezi și: Fenomenul inevitabil care crește nivelul colesterolului rău. Metodele pentru a menține grăsimea din sânge la valorile normale

"Deci, iată ce să faci. Iată ce poți adăuga. Poți adăuga lapte non-lactat cum ar fi laptele de caju sau laptele de cocos. Recomand asta în loc de laptele de migdale. Laptele de migdale folosește prea multă apă.

Mai poți folosi și ulei MCT. Acesta este preferatul meu. Aceasta înseamnă ulei de trigliceride cu lanț mediu. Este ca uleiul de cocos pe steroizi. Este minunat pentru creierul tău.

Lapte de cocos - FOTO: [email protected]

Poți să obții asta sub formă de lichid sau pulbere, să o amesteci. Este absolut minunat. Apoi îndulcește-l cu puțin ștevie. Astfel, nu adaugi acest zahăr rafinat dăunător în cafeaua ta. Și astfel obții o băutură dulce și cremoasă cu acele lucruri și totuși obții toate beneficiile cafelei", a mai spus dr. Robert Love.

Cu toate acestea, un studiu separat publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry în 2023 a constatat că modul în care polifenolii din cafea se leagă de un aminoacid găsit în lapte poate avea, de asemenea, efecte antioxidante și antiinflamatorii benefice.

Vezi și: Ficatul gras, boala fără simptome specifice. Dr. Daniela Nica: Putem ajunge la ciroză sau cancer

Uleiul MCT, ce este

Uleiul MCT este un supliment făcut dintr-un tip de grăsime numit trigliceride cu lanțuri medii. Moleculele de MCT sunt mai mici decât cele din majoritatea grăsimilor pe care le consumi (trigliceride cu lanțuri lungi). Acest lucru le face mai ușor de digerat. Poți absorbi MCT în fluxul sanguin rapid. Acest lucru îl transformă în energie pe care o poți folosi, potrivit WebMD.

Uleiul MCT este făcut dintr-un tip special de grăsime numit trigliceride cu lanțuri medii (MCT), care este extras în mod obișnuit din uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de palmier. Aceste uleiuri conțin o concentrație mai mare de trigliceride cu lanțuri medii în comparație cu alte surse de grăsimi.

După extracție, uleiul MCT este purificat și rafinat pentru a produce un produs final care conține predominant trigliceride cu lanțuri medii, ceea ce îl face să fie ușor de absorbit și utilizat rapid de către organism pentru a produce energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel