Culoarea pereților, efect asupra sănătății. Cum să îți zugrăvești pereții în funcție de încăpere. Care este cea mai dăunătoare culoare

Monika Baciu |
Data publicării:
culoarea peretilor - FOTO: Freepik@dotshock
culoarea peretilor - FOTO: Freepik@dotshock

Culoarea pereților îți poate afecta sănătatea. Specialiștii susțin că încăperile ar trebui zugrăvite diferit, în funcție de funcționalitatea acestora.

Culoarea pereților îți influențează starea de spirit. Atunci când petreci mult timp în casă este necesar ca mediul să fie unul plăcut care să îți stimuleze simțurile...într-un mod pozitiv. 

Studiile au arătat că culorile sunt un factor important atunci când luăm în considerare modul în care împrejurimile noastre ne pot afecta sănătatea mintală. În esență, ia în considerare modul în care diferite culori ne pot influența starea de spirit – precum și emoțiile și comportamentele noastre. 

Culorile sunt un factor important atunci când luăm în considerare modul în care împrejurimile noastre ne pot afecta sănătatea mintală.

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de efectul pe care îl are culoarea asupra minții și corpului nostru. Ați fost vreodată undeva și v-ați simțit deosebit de agitat sau relaxat? S-ar putea să fi fost culoarea pereților cea care a cauzat reacția dvs. emoțională.

Culoarea poate avea un impact asupra oamenilor în multe feluri. De exemplu, multe persoane raportează o preferință pentru culori calde atunci când stau într-o cameră rece, în timp ce alte persoane care stau într-o cameră caldă indică o preferință pentru culori reci. 

Recent, cercetătorii au descoperit că culoarea roșie îi determină pe oameni să reacționeze la situații cu viteză și forță sporită - iar unii au descoperit că roșul poate provoca stres. Nu este surprinzător faptul că mulți luptători de arte marțiale mixte și antrenori profesioniști folosesc în mod strategic culoarea roșie pentru a-și intimida adversarii și pentru a îmbunătăți performanța. 

Vezi și: Valoarea de la care se consideră că ai tensiune. 3 trucuri care SCAD tensiunea. Pandrea: E tensiunea de graniță și înseamnă că ai probleme

Culorile, efect asupra stării de spirit

Studiul culorilor arată că albastru și verde pot crea o atmosferă calmantă, portocaliul și galbenul pot stimula apetitul, roșul și rozul pot inspira pasiune și energie, iar violetul poate stimula creativitatea și productivitatea. Cu toate acestea, sentimentul tuturor față de o culoare este unic, deoarece este adesea înrădăcinat în experiențe personale sau cultură. Având în vedere că culoarea poate avea un impact atât de puternic asupra stărilor, sentimentelor și comportamentelor noastre, merită să investigăm ce culori ne pot influența pozitiv sănătatea mintală.

Culoarea pereților, cum o alegi în funcție de încăpere

Specialiștii susțin că trebuie să alegem culoarea pereților în funcție de încăpere. Astfel, nu toate încăperile ar trebui să fie zugrăvite în aceleași culori. 

Culoarea pereților din dormitor, efect asupra somnului

Când vine vorba de selectarea culorilor, alegerea tonurilor de verde pământesc și amestecarea lor cu tonuri de albastru pot oferi un mediu relaxant și întinerit pentru minte și corp. Să ne uităm la dormitor, de exemplu. Este locul în care dormim și ne revitalizăm. Este un loc care ar trebui să întruchipeze liniștea pentru a permite un somn de calitate mai bună.

De exemplu, un dormitor care este zugrăvit într-o nuanță calmantă de albastru rece, asociat cu o nuanță deschisă de verde, poate crea un spațiu liniștit și senin pentru ca organismul să fie în largul său și să reducă stresul și anxietatea, potrivit Parenthood.

Vezi și: Căsnicia, factor de risc pentru o boală care afectează milioane de oameni. Cum o poți preveni

Culoarea pereților din birou, efect asupra productivității

Un alt domeniu în care mulți dintre noi petrecem mult timp și energie este studiul sau biroul de acasă. Acesta este un spațiu în care tindem să fim cei mai productivi, așa că este important să facem din acesta un mediu care încurajează creativitatea.

Asocierile complementare de culori violet deschis și alb deschis, pentru peretele principal pentru crearea unui mediu calmant și productiv în care atât adulții, cât și copiii să poată lucra și studia. Albul elegant completează movul deschis și oferă camerei o estetică atemporală, încurajând în același timp creativitatea și productivitatea.

Culoarea pereților din sufragerie, efect asupra vieții sociale

Acum să ne mutăm în sufragerie. Acesta ar trebui să fie un mediu energic și antrenant, deoarece camera de zi este locul în care majoritatea oamenilor socializează și petrec timp împreună. Folosind tonuri pământești, poate crea doar starea de spirit potrivită.

Ce efect are culoarea pereților asupra stării de spirit

În situațiile de zi cu zi, activitățile și reacțiile sunt influențate de culoare. Culorile care vă înconjoară, în special în casă și la locul de muncă, vă pot afecta starea de spirit, sănătatea mentală, apetitul și comportamentul, potrivit Swedish.

Roșu. Roșul este asociat cu creșterea apetitului, energia, entuziasmul și pasiunea. Este, de asemenea, cunoscută pentru stimularea conversației, așa că este o culoare de accent perfectă pentru camerele de familie și sufragerie. Cu toate acestea, folosiți roșul cu prudență în dormitor, deoarece prea mult roșu poate perturba somnul, crește ritmul respirației și crește tensiunea arterială.

Vezi și: Atacul de cord, semnul din talpă la care să fii atent. Medic: Există ceva diabolic

Roz. Rozul stârnește un răspuns opus în comparație cu roșul. În loc să evoce sentimente de pasiune și entuziasm, diminuează sentimentele de furie și resentimente. Rozul, ca multe alte culori, este liniștitor din punct de vedere fizic și are un efect calmant asupra oamenilor. Atunci când a fost testat într-o închisoare elvețiană, pereții roz ai celulelor au ajutat la reducerea furiei deținuților în aproximativ 15 minute.

Albastru. Studiile au arătat că culorile reci, precum albastrul, acționează ca un relaxant, în special pentru persoanele anxioase. Tonurile reci ajută la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea ritmului cardiac, la ameliorarea tensiunii și la atenuarea spasmelor musculare. În dormitor, tonurile albastre sunt populare deoarece creează un spațiu calm și relaxant pentru somn.

Verde. Ca și albastrul, nuanțele de verde sunt, de asemenea, cunoscute pentru efectele lor relaxante. Verdele ajută, de asemenea, la atenuarea stresului, la creșterea concentrării și la insuflarea unui sentiment de siguranță. Este una dintre cele mai bune culori de care să fii înconjurat pentru perioade prelungite de timp. Cercetătorii au descoperit că nuanțele de verde ajută la creșterea eficienței, a creativității și a stării de spirit. De fapt, persoanele care lucrează în medii de afaceri verzi tind să raporteze o satisfacție mai mare la locul de muncă.

Galben. Deși galbenul este adesea asociat cu bucuria, fericirea și entuziasmul, poate avea un efect polarizant atunci când oamenii sunt expuși la el în cantități mari. Galbenul este considerat cea mai dificilă culoare pentru ochi, iar oamenii sunt mai predispuși să își piardă cumpătul, iar bebelușii sunt mai predispuși să plângă în camere galbene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel