Cum prevenim oboseala de peste zi. Ce băuturi trebuie evitate

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum prevenim oboseala. FOTO Pexels @ Anil Sharma
cum prevenim oboseala. FOTO Pexels @ Anil Sharma

Cafeaua se numără printre băuturile care trebuie evitate după amiază, căci ne ”stoarce” de energie. 

Oboseala de după amiază poate fi prevenită prin evitarea unora dintre alimente, dar ce facem în cazul băuturilor? Cu ce putem să ne ridicăm nivelul de energie pentru a ne continua ziua de muncă sau pentru a rezista până la ore mai târzii. Și surprinzător, cafeaua nu se află printre aceste băuturi. Mai mulți nutriționiști au făcut, pentru EatThis, o listă cu băuturile care ne ”storc” de energie.

Cafeaua îndulcită

Deși sunt mulți care se bazează pe cafea pentru a-și începe ziua în forță, aceasta nu se află pe lista băuturilor ”de peste zi”, cofeina pe care o conține nemaiavând puterea cu care ne-am obișnuit, ci din contră, ne obosește. 

”Dacă vă începeți dimineața cu o cafea foarte dulce, probabil că veți avea o cădere nervoasă după un consum intens de zahăr și cofeină dimineața", spune nutriționistul Sydney Greene, pentru sursa citată. ”Așteptați-vă să vă simțiți obosiți în jurul orei 15:00-16:00, pe măsură ce glicemia și cortizolul vostru iau o cădere majoră.”

Sucurile și ceaiurile îndulcite 

După cafea, băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile și ceaiurile, vă pot face să vă simțiți obosiți. Pe lângă faptul că fac ravagii în ceea ce privește nivelul de energie, consumul regulat de băuturi îndulcite vă poate crește șansele de îmbolnăvire.

Într-un studiu publicat în Diabetes Care, participanții care au consumat între 1 și 2 băuturi îndulcite cu zahăr pe zi au avut un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au băut mai puțin de o porție pe lună.

Smoothie-urile de fructe

Se știe că fructele sunt o sursăă de energie, foarte benefice într-o dietă sănătoasă. Cu toate astea, folosirea lor ca ingrediente pentru smoothie, doar de fructe, trebuie revizuită. 

”Este important de știut că fructele singure într-un smoothie vor face ca zahărul din sânge să crească și să scadă relativ repede, ceea ce duce la oboseală, iritabilitate și foame”, spune Greene.

Energizantele, cea mai proastă idee

În ciuda numelui lor,  dozele de energizante cu cofeină au doar un impact temporar asupra nivelului de energie. În plus, ele pot provoca mai multe efecte secundare negative, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, calitatea slabă a somnului și cariile dentare.

"Deși aceste băuturi ar putea să vă ofere o explozie rapidă de energie, probabil că vă vor aduce o oboseală puternică mai târziu în cursul zilei, ceea ce vă va determina să căutați o altă băutură sau să aveți nevoie de un pui de somn”, mai spune Greene. ”Aceste băuturi provoacă, de asemenea, deshidratare, ceea ce se adaugă la oboseală".

Vezi și: De ce nu este bine să bem cafeaua SEARA. Vlad Ciurea: Una dintre cauzele bolii Alzheimer este suprasolicitarea creierului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel