Cum previi boala arterială ischemică. Dr. Sorin Băilă: să facem și controale înainte de simptome

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Sânge
Sânge
Dr Sorin Băilă. foto: Agerpres.
Dr Sorin Băilă. foto: Agerpres.
  • Sânge
  • Dr Sorin Băilă. foto: Agerpres.

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, a vorbit despre afecțiunile care duc la boala arterială ischemică.

Doctorul Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, totodată șeful secției de Chirurgie Vasculară de la unitatea amintită, a declarat, la Interviurile DC Medical, că boala arterială ischemică a fost, în trecut, ”foarte multă vreme lăsată mai la urmă ca și mod de abordare și de organizare” și a fost ”confundată, de cele mai multe ori, cu o patologie de picioare, patologie de membre pelvine”.

”De ce? Pentru că ne dor picioarele - în faze avansate (n. r. ale bolii arteriale ischemice), în stadiile foarte evoluate și complicative se impun amputația și identificăm câteva elemente foarte importante care caracterizează această afecțiune.

Pe de o parte este factorul etiologic principal, cauza principală a îngustării, a stenozării și a ocluziei arteriale - în modul general, și în mod special la arterele care vascularizează membrele pelvine este ateroscleroza. Ateroscleroza este o boală sistemică (...) redutabilă pentru că prin determinările la nivelul arterelor coronare este principalul factor etiologic al infarctului acut de miocard. Afectarea arterelor cerebrale este factorul dominant al accidentului vascular ischemic - stroke.

Și momentul în care ne aflăm în fața unui pacient, indiferent de specialitatea noastră pornind de la medicul de familie, fiecăruia trebuie să-i facem scoruri de ateromatoză; o localizare într-un anumit teritoriu vascular al acestei afecțiuni - suntem obligați să gândim acești pacienți prin cele trei coordonate: localizare coronariană, localizare cerebro-vasculară și localizare la nivelul arterelor membrelor inferioare.

Ateroscleroza, din experiență, este și trebuie să constituie prototipul ideal de afecțiune care trebuie prevenită cunoscând foarte bine factorii de risc, având o atitudine activă a personalului medical, dar și populația generală trebuie să fie foarte bine conștientizată.

Dacă ești bărbat, ai depășit o anumită vârstă - acum din nefericire, spitalele de cardiologie sunt cam pline de bărbați de 40 de ani cu infarct acut de miocard; fumători hipertensivi, dislipidemici și diabetici. Deci, dacă știm că avem aceste afecțiuni sau avem încărcătură genetică foarte mare pentru aceste afecțiuni care reprezintă principalii factori de risc ai aterosclerozei. Dacă știm că avem și o viață foarte stresantă, e foarte bine și noi, ca persoane, să face, examene medicale de specialitate și controale înainte să avem simptome”, afirmă medicul Sorin Băilă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel