Cum să faceți un grătar sănătos și ce nu trebuie să vă lipsească de la masă. Mărgărit: Este absolut excelent

Grătarul este laitmotivul sezonului cald. La ce trebuie să fiți atenți când alegeți carnea pentru grătar.
Vine sezonul cald, iar primul gând este acela al ieșirii la iarbă verde și grătar, activitate plăcută care aduce prietenii și familia împreună. Iar dacă acordăm atenția cuvenită grătarului, ne putem alege și cu o masă sănătoasă.
Printre beneficiile pe care le putem obține în urma unui ”grătar” bine făcut se numără consumul mai redus de grăsime, un plus de vitamine și minerale, de la legumele preparate și ele la grătar, precum și hidratarea, căci vara, vinul merge cel mai bine cu apa, acel ”șpriț de vară”.
Nutriționistul Cristian Mărgărit a explicat cum se poate realiza un grătar sănătos, la ce trebuie să fim atenți și de ce nu trebuie să ne lipsească muștarul de la masă.
”Trebuie să mâncăm și un grătar, mai ales că este vară, mai ales că are un gust foarte bun. De fapt aceasta este diferența, noi încercăm să gătim mai sănătos, de exemplu la cuptor, condimentăm carnea,o aranjăm, dar nu iese niciodată ca o carne pe grătar. Poate să fie o carne simplă, probabil, că este acea idee ancestrală, de când eram noi vânători și prindeam mamut și îl frigeam pe loc”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Chiar dacă atunci când ne referim la grătar avem o anumită imagine, nutriționistul a precizat că este indicat ca ”grătarul” să fie de fapt o plită, care ajută și să nu fie arsă carnea, dar și să nu ajungă fumul direct pe aceasta.
”Este important să ardem carnea cât mai puțin. S-a demonstrat științific, arsura nu e bună, fumul nu e bun. Deci mai bine o plită dreaptă, decât acel grătar, unde fumul ajunge pe mâncare.
Dacă am o carne care are puțină grăsime, grăsimea curge pe cărbuni, arde și ajunge iarăși. Acele substanțe sunt cancerigene, este dovedit, nu doar de piele și de plămâni, pentru că și cel care face grătarul este expus la fum, inclusiv de colon și de vezică urinară. Deci mare atenție să nu ardem carnea.
La pui, aurie sau ma maro e în regulă, dacă trece spre maro închis sau spre negru nu mai este în regulă.
La mititei, dacă sunt puțin negri pe o parte, acea parte mai bine o tai”, a mai spus Cristian Mărgărit.
În ceea ce privește carnea pusă pe grătar, acesta a subliniat că este foarte important să fim atenți la conținutul de nitriți din carne, în special din cea procesată, cum sunt micii sau cârnăciorii, și care în contact cu focul pot fi periculoase pentru sănătate.
”Este foarte important să pornim de la o carne sănătoasă. Ce înseamnă asta? Să nu aibă nitrit în ea.
Majoritatea produselor de tip mici, de tip cârnăciori, produse procesate, de tip tocătură, au nitrit. Nitritul, focul, carnea, nitrozamine, pericol.
Deci mare atenție să citim etichetele sau să pornim, pur și simplu, de la o bucată de carne curată.
Atunci când luăm produse procesate, mare atenție la lista de ingrediente, pentru că un cârnăcior de acesta, chiar dacă are nitrit poate să fie sănătos atunci când îl mănânc așa, crud, dar dacă îl pun pe grătar și îl ard să devină dăunător”, a mai spus Cristian Mărgărit.
Salata și muștarul, de nelipsit la grătar
Cum toți nutriționiștii sugerează ca lângă carne să avem o porție generoasă de salată și în cazul grătarului această ”directivă” este recomandată.
”Contează foarte mult ce mâncăm lângă grătar. Suntem tentați să punem cartoful prăjit, dacă vorbim de disc.
Am un cartof pe care pot să îl coc, în acel jar, durează ceva, dar este probabil cea mai gustoasă formă de a mânca un cartof, și apoi cât mai multe verzituri.
În verzituri avem antioxidanți, avem fibre și avem și un volum cât de cât mare și calorii zero. Deci poți să mănânci aproape oricât din aceste legume fără să te îngrași”, a mai spus Cristian Mărgărit.
În cazul persoanelor care nu consumă carne, dar vor să se bucure de ieșirea la iarbă verde și de grătar, nutriționistul sugerează că legumele pe care aceștia le pot consuma se pot face, chiar dacă este un mic compromis, în folie de aluminiu.
”Se pot face și legumele, nu neapărat pe grătar, ci pe plită. Ce putem să facem, chiar dacă este tot un compromis, legumele să le punem într-o folie de aluminiu.
Nu este cea mai bună soluție, este tot un compromis, dar este mai bine decât să ardem legumele. Rămân acolo, se coc, se fac ca în aburi. Putem să le stropim puțin cu ulei de măsline, cu oțet balsamic”, a mai spus nutriționistul.
De altfel, acesta a reamintit de beneficiile pe care le are oțetul, atât cel balsamic, cât și cel obișnuit, și anume ajutor pentru flora intestinală și digestiv în cazul consumului de carne în exces.
”Dacă mănânci carne simplă în exces îți dăunează mai mult decât dacă ai și niște oțet, să zicem, în salată. Sau muștarul. Este absolut excelent, combate inclusiv acele substanțe care pot să cauzeze cancerul, poate să aibă și puțin oțet. Muștarul la grătar este bine venit. Salata și muștarul sunt ideale.
Șprițul de vară, ajutor în ”udatul” grătarului
Cum grătarul trebuie ”udat”, în privința consumului de alcool, care este recomandat a fi e o unitate de alcool în cazul femeilor, respectiv de două în cazul bărbaților, specialistul în nutriție a precizat că ”aportul de apă este foarte important. Poți să bei și vin sec, dar să ai și apă lângă. Normal că vara vrei să te hidratezi mai bine și atunci lungești un astfel de șpriț”, a spus Cristian Mărgărit, adăugând că fiecare persoană are altă capacitate de procesare a alcoolului.
Vezi și: Usturoiul verde, ce beneficii îți aduce. Conținut ridicat de vitamine și minerale
-
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.