Cuprul, mineral necesar organismului. 9 alimente pe care ar trebui să le introduci în dietă

Monika Baciu |
Data publicării:
cuprul - FOTO: Freepik@stockking
cuprul - FOTO: Freepik@stockking

Cuprul este un mineral de care organismul tău are nevoie în cantităţi mici pentru a menţine o stare bună de sănătate.

Cuprul este responsabil cu formarea globulelor roșii, ale oaselor și al țesutului conjunctiv. Cuprul este, de asemenea, implicat în prelucrarea colesterolului, buna funcționare a sistemului imunitar și creșterea și dezvoltarea copiilor în uter.

Deși este necesar doar în cantități mici, este un mineral esențial - ceea ce înseamnă că trebuie să-l obțineți din dietă dvs., deoarece corpul dumneavoastră nu îl poate produce singur. Este recomandat ca adulții să obțină circa 900 mcg de cupru pe zi.

Cu toate acestea, dacă sunteți gravidă sau alăptați, ar trebui să obțineți puțin mai mult - 1 mg sau 1,3 mg pe zi, potrivit Healthline.

Alimente bogate în cupru

Mai multe alimente care pot fi ușor introduse în dieta alimentară au un conținut semnificativ de cupru.

Vezi și: De ce ar trebui să urci scările. Cinci motive ca să nu mai folosești liftul

Ficatul bogat în cupru

Ficatul este extrem de hrănitor. Ficatul oferă cantități bune de mulți nutrienți, inclusiv vitamina B12, vitamina A, riboflavină (B2), acid folic (B9), fier și colină. Ficatul este, de asemenea, o sursă excelentă de cupru. De fapt, o felie (67 grame) de ficat de vițel vă oferă 10,3 mg de cupru - un enorm 1,144% din doză zilnică de referință.

Pentru a adăuga aromă ficatului, încercați să-l prăjiți cu ceapă sau să-l amestecați în chiftele și carne de burgeri. Cu toate acestea, cantitățile mari de vitamina A din ficat pot dăuna copiilor nenăscuți. Prin urmare, femeile gravide ar trebui să evite alimentele extrem de bogate în vitamina A, inclusiv ficatul.

Cuprul, mineral disponibil în stridii

Stridiile sunt un tip de crustacee adesea considerate o delicatesă. Acestea pot fi servite fierte sau crude, în funcție de preferințele dvs. Aceste fructe de mare sunt scăzute în calorii și ridicate în multe substanțe nutritive esențiale cum ar fi zinc, seleniu și vitamina B12. În plus, stridiile sunt o sursă bună de cupru, oferind 7,6 mg pe 100 grame.

Ați putea fi preocupat de consumul de stridii și alte crustacee din cauza conținutului lor ridicat de colesterol. Trebuie remarcat faptul că aportul alimentar ridicat de zinc poate interfera cu absorbția cuprului și, deoarece stridiile sunt, de asemenea, foarte bogate în zinc, 154mg pe 100g, acest lucru poate interfera cu cantitatea de cupru absorbită.

Vezi și: Ce înseamnă să fii ambidextru. La ce riscuri ești supus. Ce influență are societatea

Ciupercile Shiitake, conținut de cupru

Ciupercile Shiitake sunt un tip de ciupercă comestibilă, originară din Asia de Est, care are o aromă puternică de umami. Patru ciuperci shiitake uscate (15 grame) oferă 44 de calorii, 2 grame de fibre și o serie de nutrienți, inclusiv seleniu, mangan, zinc, acid folic și vitaminele B1, B5, B6 și D.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt mici puteri ale nutriției. Sunt bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, precum și o gamă largă de alți nutrienți. Deși diferite nuci și semințe conțin substanțe nutritive diferite, multe dețin cantități substanțiale de cupru.

De exemplu, 28 grame de migdale sau caju conțin 33% și, respectiv, 67% din doză zilnică de referință. În plus, o lingură (9 grame) de semințe de susan împachetează 44% din doză zilnică de referință.

Vă puteți bucura de nuci și semințe ca o gustare de sine stătătoare, deasupra unei salate sau coapte într-o pâine.

Homar

Homarii sunt crustacee mari care trăiesc pe fundul mării. Homarul poate fi încorporat în supe sau preparat de sine stătător. Carnea de homar este săracă în grăsimi, bogată în proteine și încărcată cu vitamine și minerale, inclusiv seleniu și vitamina B12.

Este, de asemenea, o sursă excelentă de cupru. De fapt, 85 de grame de homar conțin un fenomenal 178% din doză zilnică de referință. Interesant, deși scăzut în grăsimi, homarul este, de asemenea, destul de ridicat în colesterol.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei Cola în fiecare zi. Detaliul care te va șoca

Verdeață cu frunze

Verdeața cu frunze precum spanacul, kale varza sunt extrem de sănătoase, oferind nutrienți precum fibre, vitamina K, calciul, magneziul și folatul într-un număr minim de calorii.

Verdeața cu frunze conține cantități considerabile de cupru.  O ceașcă (180 de grame) de spanac fiert conține 33% din doză zilnică de referință.

Ciocolată neagră

Ciocolata neagră conține cantități mai mari de cacao solidă - precum și mai puțin lapte și zahăr - decât ciocolata obișnuită. Ciocolata neagră se mândrește cu antioxidanți, fibre și mai mulți nutrienți.

De exemplu, un baton de 100 de gram  de ciocolată neagră - cu 70-85% cacao solidă - oferă 11 grame de fibre, 98% din doză zilnică de referință pentru mangan și 67% din doză zilnică de referință  pentru fier. Același baton de ciocolată neagră  are  200% din doză zilnică de referință de cupru.

Vezi și: Ceapa fiartă, compuși unici pentru sănătate. Chiar și apa în care ai clocotit-o este benefică

Semințe de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui provin din planta de floarea-soarelui și sunt printre cele mai populare tipuri de semințe. Putem mânca aceste semințe singure ca gustare crocantă sau să le folosim aroma ușoară de nuci într-o varietate de feluri de mâncare.

În general, semințele de floarea-soarelui sunt destul de nutritive și oferă proteine, grăsimi și o gamă largă de vitamine și minerale. Cuprul este unul dintre cei mai concentrați nutrienți din semințele de floarea-soarelui și, pe porție de uncie, oferă aproximativ un sfert din aportul zilnic recomandat de minerale, notează Nutrition Advance.

Alunele, bogate în cupru

Față de aroma lor gustoasă, alunele sunt o sursă excelentă de grăsimi, fibre și minerale sănătoase. O porție tipică de alune oferă 0,50 mg de cuprul, care reprezintă aproximativ 25% din valoarea zilnică.

Alunele pot oferi și alte beneficii pentru sănătate. De exemplu, studiile randomizate și o analiză sistematică demonstrează că nucile pot îmbunătățiți markerii sănătății cardiovasculare și reduceți stresul oxidativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel