Curele de slăbire, o țintă veche de sute de ani. Medic: Nu suntem dotați cu mecanisme naturale

Fericirea dată de mâncare nu poate fi compensată cu nimic, iar foamea este o senzație greu de uitat.
Cura de slăbire este una dintre cele mai des întâlnite formulări în căutările de pe Google, ba chiar și mai vechi decât cei puțin peste 20 de ani de existență a internetului.
Semn că lumea, încă din timpuri străvechi s-a preocupat de acest aspect, fie că e vorba de cură pentru a încăpea în rochia de mireasă, ori de a se simți bine în pielea sa.
Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, a postat pe contul său de socializare o scurtă ”istorie a slăbitului... fără rezultat”.
”Orice început de an presupune și o cură de slăbire pentru că, nu-i așa, niciodată nu suntem suficient de slabi... sau de bogați. Regimul de slăbit nu este o invenție nouă, oamenii s-au luptat dintotdeauna cu kilogramele în plus, iar o metodă ușoară și eficientă de “a topi” grăsimea, n-a fost descoperită. Încă.
La o scurtă trecere în revistă a strategiilor legate de slăbit, constatăm cu tristețe că foamea și implicit mâncatul puțin, sunt sfinte. Dilema este cum reușești să rabzi de foame?! Din antichitate până în zilele noastre soluțiile au fost cât se poate de radicale și drastice: foame, frig, nesomn, mișcare, purgative, laxative și, din sec XX, amfetamine”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Legătura uimitoare dintre obezitate și gustul mâncării. Medic: Scade și cu 25%
Munca grea înainte de masă, o sugestie
”Hippocrate, părintele medicinei, recomandă munca fizică grea înainte de masă, ca să gâfâi de oboseală. Și pentru Soranus d’Ephese, medic din secolul II, soluția este să dormi cat mai puțin și să te miști cat mai mult.
În plus trebuie mâncat o singură dată în zi, un singur fel de mâncare rece, pe bază de legume, cu un pic de pește sau carne. Încă din antichitate se recomandă deja consumul de laxative și vomitive.
În evul mediu atitudinea rămâne aceeași, Avicenna pune accentul tot pe mișcare și purgative care să împiedice digestia. Începând cu anul 1700 obezii erau sfătuiți să doarmă puțin, să transpire mult și să abuzeze de laxative.
La Paris, doctorul Antoine Petit folosește oțet și cafea neagră ca ajutor pentru slăbit, iar în Anglia doctorul Malcom Fleming prescrie ingestia de săpun ca să topească grăsimile.
Începutul secolului XX, deși aduce o înțelegere mai bună a fenomenelor de calorimetrie și efort muscular, vine cu regimuri de slăbire la fel de restrictive. Cura Guelpa se baza pe înfometare, nefiind permise decât apa și ceaiurile, plus un purgativ pe bază de ulei de ricin. În anii ‘20 cura de lapte a doctorului Leven consta din consumul a 10 cești de ceai în primele 2-3 zile, apoi alte 10 zile în care se consuma exclusiv lapte cald parfumat cu vanilie, caramel sau cafea”, a mai scris nutriționistul.
Apă plată sau minerală, care este mai bună? Medic: Important e să beți
Metode mai puțin sănătoase pentru a slăbi
Potrivit Mihaelei Bilic, obsesia curelor de slăbire a fost amplificată la începutul aniilor ‘60.
”De atunci interesul pentru siluetă “molipsește” treptat toată populația, indiferent de vârstă, sex sau profesie. Jane Fonda povestește într-un film documentar cum a învățat de la mama ei să-și inducă voma, ca metodă de menținere a siluetei și ulterior cum a apelat la amfetamine pentru reducerea apetitului. Și Audrey Hepburn, celebră pentru silueta ei filiformă, își ducea existența între episoade de bulimie și anorexie, “presărate” din belșug cu medicamente psihotrope.
Lipsă de interes sau conspirație a industriei Pharma, este de mirare cum de nu avem încă un “leac” pentru obezitate, iar oamenii se chinuiesc și rabdă de foame acum, în secolul XXI, așa cum o făceau și în antichitate.
Nu suntem dotați cu mecanisme naturale de slăbit, iar foamea este o senzație de care nu putem uita niciodată! Cât despre voință, slabă speranță că ne putem abține pe termen lung, nu putem schimba instinctele indiferent de efortul pe care-l facem.
Capul, nu corpul, trebuie blocat și potolit ca să nu mai fie cu gândul la mâncare, mintea noastră e neobosită și insațiabilă când vine vorba de poftă și plăcere”, a mai scris medicul.
Cu ce se poate compensa mâncarea
”Așa că întrebarea care rămâne e următoarea: cât să fim de fericiți, entuziasmați, îndrăgostiți, satisfăcuți, împliniți, liniștiți, iubiți ca să nu ne mai trebuiască mâncare?! Iar în lipsa acestei stări de bine autentice și plenare, nu e de mirare că singurele medicamente ce funcționează sunt psihotropele.
Doar prin stimularea sistemului nervos ne putem distrage atenția de la mâncare, însă toate produsele psihotrope au fost treptat interzise- spre binele nostru, spun ei. Eu cred că avem obiective diferite, iar societatea nu are nevoie ca noi să fim alerți, vigilenți, neadormiți, independenți... și mai puțin consumatori”, a concluzionat Mihaela Bilic.
-
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.