De ce generația Z și tinerii mileniali își iau mai multe zile de concediu medical. Echilibrul delicat între productivitate și sănătatea mintală la locul de muncă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
generatia Z Foto: Freepik @vgstockstudio
generatia Z Foto: Freepik @vgstockstudio

Generația Z și tinerii Millennials rescriu normele muncii moderne, prioritizând sănătatea mintală și echilibrul emoțional în fața unei lumi tot mai complicate.

Vezi și: Situationship: ce este și cum influențează viața emoțională. Impactul rețelelor sociale și importanța comunicării în relațiile nedefinite

Generația Z și tinerii din generația Millennials își iau mai multe zile libere din cauza problemelor de sănătate mintală, burnout-ul, anxietatea și depresia afectând multe grupuri de vârstă.

În lumea occidentală, generația Z și tinerii din generația Millennials pierd până la o zi de lucru pe săptămână din cauza problemelor de sănătate mintală iar lucrătorii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani sunt mai predispuși să își ia concediu medical decât colegii mai în vârstă.

Problemele de sănătate mintală ale generației Z sunt legate de percepția lor asupra viitorului, cu niveluri ridicate de stres și anxietate exacerbate de schimbările climatice și de factorii politici și socioeconomici.

Un sondaj realizat în 2022 de Biroul de recensământ a arătat că 44% dintre tinerii adulți din Generația Z s-au declarat în mod constant nervoși, pe muchie de cuțit sau anxioși, în timp ce 33% au experimentat sentimente continue de depresie, tristețe sau disperare.

Având în vedere că se estimează că Generația Z va reprezenta 31% din forța de muncă în 2031, nevoia lor de locuri de muncă care să acorde prioritate bunăstării mintale remodelează cultura muncii.

Problemele de sănătate mintală la locul de muncă sunt discutate din ce în ce mai deschis, dar Generația Z se confruntă cu provocări unice în gestionarea acestor probleme. Generațiile mai tinere se pot simți mai supărate atunci când sunt anxioase și se luptă mai mult emoțional și comportamental decât generațiile anterioare.

Această sensibilitate crescută poate contribui la tensiuni la locul de muncă, pe măsură ce angajații mai tineri pledează pentru un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.

Citește și: Multitasking: efectele negative pentru minte. Regula de 20 de minute care te scapă de acest obicei

Foto: Freepik

Un sondaj recent efectuat în rândul angajaților din industria financiară, tehnologică și a serviciilor profesionale a constatat o legătură între productivitatea scăzută și tensiunile generaționale la locul de muncă.

Lucrătorii din generația Z, în special cei nou-veniți pe piața forței de muncă, se află încă într-o etapă formativă a vieții, cu o dezvoltare cognitivă, socială și emoțională continuă. Pandemia COVID-19 a avut un impact unic asupra Generației Z, care prezintă o rezistență mai scăzută și o susceptibilitate mai mare la anxietate și depresie.

Generațiile mai în vârstă au acumulat înțelepciune și reziliență în urma unor traume colective precum recesiunile și 11 septembrie, care au contribuit la atenuarea efectelor pandemiei asupra sănătății mintale.

Traumele nerezolvate în urma unor evenimente precum pandemia pot avea efecte persistente asupra sănătății mintale, iar pe măsură ce pandemia lovește mai puternic, generația Z va fi mai simptomatică în ceea ce privește sănătatea mintală.

Un sondaj realizat în 2023 de Asociația Americană de Psihologie a arătat că 57% dintre lucrători își apreciază bunăstarea emoțională și psihologică.

Studiile au descoperit o legătură între rețelele sociale puternice și ratele mai scăzute de epuizare, un studiu realizat în Japonia sugerând reproiectarea mediilor de lucru pentru a stimula interacțiunea socială și a spori încrederea.

Lollipop, o companie axată pe îmbunătățirea legăturilor dintre supervizori și angajați, utilizează sondaje de puls prin intermediul aplicației sale pentru a prioritiza bunăstarea angajaților. Verificările periodice pot servi drept discuție sau negociere, în loc să impună angajaților o soluție unică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel