De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Semnul pe care ni-l dă creierul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa - Foto: Freepick
De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa - Foto: Freepick

De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Ce se întâmplă în creier.

De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Dieteticienii și experții în fitness sfătuiesc întotdeauna în a exclude cât mai mult zahăr din dietă, deoarece zahărul este o sursă de calorii goale, fără valoare nutritivă. 

Deoarece nu are nicio funcție de îndeplinit în corpul nostru, se acumulează în celulele adipoase și duce la creșterea în greutate. Dar în toate culturile, atât în țară, cât și în străinătate, există o tradiție de a încheia o rundă bună de masă cu o rundă și mai bună de deserturi.

De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa.

Cei mai mulți dintre noi, aproape din reflex, încep să vâneze ceva dulce după fiecare masă. Deci, care ar putea fi motivul din spatele acestor pofte de zahăr, acest impuls de a încheia o masă cu dulciuri? Potrivit Dr. Anju Sood, nutriționist din Bangalore, "după mese, principala funcție a organismului, care consumă cea mai mare parte a energiei, este digestia. Și pentru că digestia consumă atât de multă energie, organismul are nevoie de un vârf de energie pe care îl primește sub formă de zahăr. Zahărul formează o sursă de energie rapidă".

În cele mai multe cazuri, pofta se datorează mai degrabă unor motive psihologice decât fiziologice. Dorința apare din cauza obiceiului de a încheia masa cu un dulce. Consumul regulat de alimente bogate în zahăr și grăsimi duce la o anumită cablare neurochimică în creier care declanșează automat pofta pentru aceste tipuri de alimente.

Pofta de dulce, asociat cu starea de spirit

Pofta de dulce de după masă se poate datora, de asemenea, unei producții crescute de serotonină, un neurotransmițător, care este asociat cu ridicarea stării de spirit. Se spune că consumul de zahăr (sau de alți carbohidrați simpli) sporește absorbția aminoacidului triptofan care se găsește în unele alimente. Triptofanul permite apoi o producție crescută de serotonină. 

Deserturile zaharoase determină creșterea nivelului de serotonină, ceea ce ne face să ne simțim mai fericiți, mai calmi și mai satisfăcuți. 

Nivelul inegal de zahăr din sânge după masă poate declanșa, de asemenea, aceste pofte. Dacă masa nu este bine echilibrată și este compusă în principal din carbohidrați (în special carbohidrați simpli), aceasta duce la o creștere imediată a nivelului de zahăr din sânge, pentru ca apoi să scadă brusc după masă. 

Organismul dumneavoastră nu se poate aclimatiza la această scădere a nivelului de glucoză și, pentru a reveni la acest nivel ridicat, corpul dumneavoastră poftește la zahăr.

Pofta de dulce și legătura cu nivelul de sare

Poftele pot apărea și ca o nevoie complementară la masa foarte sărată pe care tocmai ați luat-o. Ceva dulce după aceea este modul în care organismul încearcă să creeze un echilibru. Renunțarea la toate sursele de zahăr din alimentația dumneavoastră și suprimarea completă a poftelor de dulce nu poate decât să intensifice poftele, ceea ce vă va determina să vă înfruptați din produse zaharoase mai târziu în cursul zilei.

Cum să reduceți pofta de dulce

Nu renunțați complet la zahăr; pofta de zahăr după o masă este naturală. Puteți să vă bucurați în continuare de o porție de deserturi, dar cu moderație. Luați un desert nutritiv la sfârșitul mesei și înlocuiți zahărul rafinat și chimic cu înlocuitori sănătoși, cum ar fi zaharurile naturale care se găsesc în fructe, fructe uscate sau miere. 

Adăugați dulceață naturală la mese cu garnituri sub formă de salate.

Echilibrează-ți mesele: Adăugați mai mulți carbohidrați complecși și alimente cu indice glicemic scăzut la mesele dvs. pentru a vă menține stabil nivelul de zahăr din sânge. Orezul brun, orezul sălbatic, quinoa, legumele și majoritatea tipurilor de fructe sunt unele dintre cele mai bune surse de alimente cu IG scăzut. 

De asemenea, abțineți-vă de la alimentele care au un conținut foarte ridicat de sare. Dacă nu vă simțiți sătulă nici după mese, adăugați mai multe fibre în alimentația dumneavoastră, care vă vor oferi senzația de sațietate pentru mult timp, împiedicându-vă să vă înfruptați din alimente zaharoase după mese. A avea multe proteine ajută, de asemenea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel