De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Semnul pe care ni-l dă creierul

De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Ce se întâmplă în creier.
De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa. Dieteticienii și experții în fitness sfătuiesc întotdeauna în a exclude cât mai mult zahăr din dietă, deoarece zahărul este o sursă de calorii goale, fără valoare nutritivă.
Deoarece nu are nicio funcție de îndeplinit în corpul nostru, se acumulează în celulele adipoase și duce la creșterea în greutate. Dar în toate culturile, atât în țară, cât și în străinătate, există o tradiție de a încheia o rundă bună de masă cu o rundă și mai bună de deserturi.
De ce ne este poftă de ceva dulce după ce am luat masa.
Cei mai mulți dintre noi, aproape din reflex, încep să vâneze ceva dulce după fiecare masă. Deci, care ar putea fi motivul din spatele acestor pofte de zahăr, acest impuls de a încheia o masă cu dulciuri? Potrivit Dr. Anju Sood, nutriționist din Bangalore, "după mese, principala funcție a organismului, care consumă cea mai mare parte a energiei, este digestia. Și pentru că digestia consumă atât de multă energie, organismul are nevoie de un vârf de energie pe care îl primește sub formă de zahăr. Zahărul formează o sursă de energie rapidă".
În cele mai multe cazuri, pofta se datorează mai degrabă unor motive psihologice decât fiziologice. Dorința apare din cauza obiceiului de a încheia masa cu un dulce. Consumul regulat de alimente bogate în zahăr și grăsimi duce la o anumită cablare neurochimică în creier care declanșează automat pofta pentru aceste tipuri de alimente.
Pofta de dulce, asociat cu starea de spirit
Pofta de dulce de după masă se poate datora, de asemenea, unei producții crescute de serotonină, un neurotransmițător, care este asociat cu ridicarea stării de spirit. Se spune că consumul de zahăr (sau de alți carbohidrați simpli) sporește absorbția aminoacidului triptofan care se găsește în unele alimente. Triptofanul permite apoi o producție crescută de serotonină.
Deserturile zaharoase determină creșterea nivelului de serotonină, ceea ce ne face să ne simțim mai fericiți, mai calmi și mai satisfăcuți.
Nivelul inegal de zahăr din sânge după masă poate declanșa, de asemenea, aceste pofte. Dacă masa nu este bine echilibrată și este compusă în principal din carbohidrați (în special carbohidrați simpli), aceasta duce la o creștere imediată a nivelului de zahăr din sânge, pentru ca apoi să scadă brusc după masă.
Organismul dumneavoastră nu se poate aclimatiza la această scădere a nivelului de glucoză și, pentru a reveni la acest nivel ridicat, corpul dumneavoastră poftește la zahăr.
Pofta de dulce și legătura cu nivelul de sare
Poftele pot apărea și ca o nevoie complementară la masa foarte sărată pe care tocmai ați luat-o. Ceva dulce după aceea este modul în care organismul încearcă să creeze un echilibru. Renunțarea la toate sursele de zahăr din alimentația dumneavoastră și suprimarea completă a poftelor de dulce nu poate decât să intensifice poftele, ceea ce vă va determina să vă înfruptați din produse zaharoase mai târziu în cursul zilei.
Cum să reduceți pofta de dulce
Nu renunțați complet la zahăr; pofta de zahăr după o masă este naturală. Puteți să vă bucurați în continuare de o porție de deserturi, dar cu moderație. Luați un desert nutritiv la sfârșitul mesei și înlocuiți zahărul rafinat și chimic cu înlocuitori sănătoși, cum ar fi zaharurile naturale care se găsesc în fructe, fructe uscate sau miere.
Adăugați dulceață naturală la mese cu garnituri sub formă de salate.
Echilibrează-ți mesele: Adăugați mai mulți carbohidrați complecși și alimente cu indice glicemic scăzut la mesele dvs. pentru a vă menține stabil nivelul de zahăr din sânge. Orezul brun, orezul sălbatic, quinoa, legumele și majoritatea tipurilor de fructe sunt unele dintre cele mai bune surse de alimente cu IG scăzut.
De asemenea, abțineți-vă de la alimentele care au un conținut foarte ridicat de sare. Dacă nu vă simțiți sătulă nici după mese, adăugați mai multe fibre în alimentația dumneavoastră, care vă vor oferi senzația de sațietate pentru mult timp, împiedicându-vă să vă înfruptați din alimente zaharoase după mese. A avea multe proteine ajută, de asemenea.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
5 alimente care te balonează cel mai tare
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.