Declin cognitiv, cum cresc spitalizările urgente riscul

Cine s-ar fi gândit că spitalizarea poate fi un factor major de risc pentru declinul cognitiv pe termen lung la adulții în vârstă? Ei bine, cercetătorii au descoperit că  spitalizările urgente sunt legate de declinul cognitiv accelerat la acești adulți.

 

Oamenii de știință de la Rush University Medical Center au găsit o asociere între spitalizările de urgență și rata crescută a declinului cognitiv la bătrâni. Rezultatele studiului au fost publicate luna aceasta în revista Academiei Americane de Neurologie.

Studiul compară datele de spitalizare și evaluările cognitive la 777 de adulți mai în vârstă (în medie, 81 de ani, dintre care 75% femei) înscriși în proiectul Rush Memory and Aging (MAP) din Chicago. Studiul a inclus evaluări cognitive anuale și evaluări clinice. Informațiile privind spitalizările au fost obținute din înregistrările din anul 1999 până în 2010 pentru acești participanți.

Toate admiterile la spital au fost desemnate ca fiind elective sau urgente. Din cei 777 de participanți, 460 au fost spitalizați cel puțin o dată în aproape cinci ani de observație. Dintre cei care au fost spitalizați, 222 (29%) au avut cel puțin o internare în spital electivă și 418 (54%) au avut cel puțin o internare non-electivă.

Spitalizările non-elective au fost asociate cu o accelerație a declinului cognitiv de aproximativ 50%. De asemenea, cercetătorii au observat că rata de declin cognitiv a fost mai mult decât dublă față de persoanele care nu au fost spitalizate.

,,Am constatat că cei care au spitalizări non-elective (de urgență) și care nu au fost diagnosticați anterior cu demență sau cu boala Alzheimer au avut o scădere rapidă a funcției cognitive (abilități de gândire), comparativ cu persoanele care nu au fost niciodată spitalizate", a declarat dr. Bryan James, epidemiolog la Centrul de Alzheimer Rush și un profesor la Departamentul de Medicină Internă al Universității Rush.

 Aceste constatări au implicații importante pentru luarea deciziilor medicale și grija față de adulții în vârstă. Nu se știe de ce spitalizările urgente prezintă un risc mai mare de declin cognitiv pe termen lung decât spitalizările elective, dar ar putea fi datorate diferențelor de niveluri de boală (deși autorii au controlat pentru starea de sănătate), stres sau proceduri spitalicești implicate.

Autorii intenționează să exploreze aceste motive în cercetarea viitoare. Potrivit Medicalxpress.com, spitalizarea este un factor de risc puțin recunoscut pentru declinul cognitiv și demență pentru un număr mare de adulți în vârstă, care merită o atenție sporită.

Detectarea demenței în primele etape a devenit o prioritate la nivel mondial, iar tratamentele pentru medicamente, strategiile de prevenire și alte intervenții vor fi probabil mai eficiente foarte devreme în procesul bolii, înainte ca distrugerile cerebrale să aibă loc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel