Deficiența de calciu. Complicații pe termen lung
Deficiența de calciu poate crește riscul de osteoporoză, o afecțiune în care oasele devin fragile și sunt mai predispuse la fracturi.
Este importantă obținerea unui aport adecvat de calciu încă din primii ani de viață, deoarece densitatea minerală osoasă atinge vârfurile între 25 și 30 de ani și apoi scade pe măsură ce îmbătrânim, potrivit Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică.
Potrivit experților, copiii care nu primesc suficient calciu din dieta alimentară sunt expuși riscului de osteoporoză mai târziu în viață.
Deoarece majoritatea dezvoltării osoase se întâmplă în timpul adolescenței și la vârsta adultă timpurie, un aport inadecvat de calciu în acei ani poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății osoase mai târziu în viață.
Femeile au nevoie de mai mult calciu decât bărbații
Pe măsură ce femeile trec prin menopauză, nivelul de estrogen scade. Estrogenul protejează oasele prin promovarea activității osteoblastelor sau a celulelor care construiesc osul, motiv pentru care femeile au nevoie de mai mult calciu decât bărbații odată ce ajung la menopauză.
Persoanele cu tulburări gastrointestinale, cum ar fi boala celiacă, intoleranța la lactoză sau boala inflamatorie a intestinului, prezintă, de asemenea, un risc mai mare de deficit de calciu, deoarece condițiile pot duce la modificări ale absorbției nutrienților. Factori suplimentari, cum ar fi alte componente din alimente și alcoolul pot contribui, de asemenea, la reducerea absorbției calciului în organism, potrivit NIH.
Alimente bogate în calciu
Calciul se găsește în lactate, legume cu frunze verzi întunecate, leguminoase, pește cu oase precum somonul și sardinele, produse din soia, nuci, semințe, lapte de migdale fortificat cu calciu și suc de portocale”, spune Rueven.
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
-
Anticoncepționalele, efect negativ important. Duc la cancer de sân02.11.2025, 15:27
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
