Deficiența de vitamine B, cauza insomniei și a insuficienței cardiace. Din ce alimente putem lua pentru complexul B-urilor

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
deficienta de vitamine b. FOTO Pexels @ Alesia Kozik
deficienta de vitamine b. FOTO Pexels @ Alesia Kozik

Deficiența de vitamine B, cauza multor probleme de sănătate. Printre acestea, insomnia și oboseala, precum și riscul de insuficiență cardiacă.

Vitaminele B sunt importante pentru a se asigura că celulele organismului funcționează corect. Acestea ajută organismul să transforme alimentele în energie (metabolism), să creeze noi celule sanguine și să mențină sănătatea celulelor pielii, a celulelor creierului și a altor țesuturi ale corpului.

Sursa principală de vitamine o reprezintă alimentația, iar o nutriție corectă și variată poate asigura necesarul de substanțe care să susțină funcțiile biochimice vitale.

Vitamina B reprezintă de fapt un complex de opt vitamine solubile în apă care au un rol important în menținerea unui nivel optim de energie, în funcționarea creierului și în metabolismul celulelor.

Fiecare dintre cele opt vitamine este ori un factor esențial în desfășurarea proceselor metabolice în condiții optime, ori un precursor al acestora.

De altfel, fiind solubile în apă acestea sunt eliminate cu ușurință, prin urină, motiv pentru care excesul nu este în general toxic, fiind corelat însă cu stări de greață, vărsături, tahicardie sau anumite fenomene alergice. În privința carențelor de vitamina B, aceasta stă la baza oboselii accentuate.

Sindromul oboselii cronice, simptome și remedii. Femeile sunt mai predispuse

Care este complexul vitaminelor B

Din acest complex de vitamine fac parte: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (priridoxina), B7 (biotina), B9 (acidul Folic), B12 (cianocobalamina), fiecare având funcția sa. Complexul de vitamine B apare adesea în aceleași alimente. 

Vitamina B1 (tiamina) are rol catalizator în metabolismul glucozei, al aminoacizilor și al lipidelor, fiind indispensabilă pentru activitatea cerebrala. Nu rezistă la fierbere sau coacere, iar zahărul, cafeina, alcoolul și nicotina o anihilează rapid. I se mai spune și ”vitamina bunei dispoziții”.

Deficiența de vitamina B1 poate cauza boala beri-beri, caracterizată prin tulburări cardiace și nervoase. Alte simptome includ scăderea în greutate, umflarea țesuturilor, amorțirea membrelor, confuzie, insuficiență cardiacă, chiar și șoc cardiovascular. 

Se poate trata în câteva ore prin administrarea de tiamină intravenos sau oral.

Vitamina B2 (riboflavina) este vitală în procesul respirației celulare. Deficiența de vitamina B2 se prezintă cu o serie de simptome care includ inflamarea cavității bucale, ulcerații ușoare la suprafața pielii și sensibilitate la lumină.

Vitamina B3 (niacină) are un rol important în producerea energiei necesare organismului pentru o funcționare optimă. Deficiența se manifestă prin slăbiciune, insomnie, diaree, dermatită, iar în cazurile severe, asociate cu un nivel scăzut de triptofan (un aminoacid care produce serotonina) poare duce la instalarea pelagrei.

Vitamina B5 (acidul pantoteic) este importantă în metabolismul energetic al celulelor și participă la formarea de hormoni. Deficiența acesteia poate produce simptome precum acneea, oboseala, insomnia sau iritabilitatea.

Vitamina B6 (piridoxina) ajută la echilibrarea nivelurilor de sodiu și potasiu din organism și la producerea globulelor roșii din sânge. Deficiența de B6 este corelată cu anemia, dermatita seboreică și umflarea limbii.

Vitamina B7 (biotina) este implicată în metabolizarea grăsimilor și a carbohidraților. Ajută la refacerea tecii de mielină, efect care i-a adus supranumele de ”vitamina memoriei”. Deficiența de B7 nu a fost constatată până acum la adulți, însă la bebeluși poate afecta procesul de creștere al acestora.

Vitamina B9 (acidul folic) asigură replicarea corectă a materialului genetic și ate un rol esențial în sintetizarea hemoglobinei. Deficiența de B9 se manifestă prin oboseală, ulcerații ale mucoasei bucale, umflarea limbii și prin instalarea anemiei, cu simptomele specifice (oboseală, amețeli, iritabilitate, dureri de cap, diaree, scădere în greutate).

Vitamina B12 (cobalmina) este implicată în metabolismul fiecărei celule din organism: sintetizează mielina, asigură replicarea corectă a ADN-ului, are un rol important în metabolismul grăsimilor și al aminoacizilor. Deficiența de B12 poate cauza instalarea anemiei, cu simptomele specifice, dar se poate manifesta și prin simptome specifice psihozei.

În ce alimente se regăsesc vitaminele B

Vitaminele B se găsesc în cantități mari în carnea de curcan și ton, în lapte, ouă și iaurt, în cazul produselor animale.

În vegetale, vitamina B este conținută de cartofi, morcovi, fasole păstăi, vinete, mazăre, broccoli, ciuperci, varză creață, pepene galben, zmeură, semințe de floarea soarelui, alune, nuci, germeni de grâu și cereale integrale, notează Medical News Today.

O sursă importantă care conține întreg complexul de vitamina B este drojdia de bere.

Vezi și: 9 suplimente alimentare indicate pentru activitatea fizică. Complexul de B-uri, printre recomandări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel