Demență, efectele terapiei păpușilor asupra acesteia

Adisa Codruț / 09 noi 2019 / 13:40
Vârstnică din Kentucky. Imagine din 2018    FOTO: Facebook Park Terrace Health Campus
Vârstnică din Kentucky. Imagine din 2018 FOTO: Facebook Park Terrace Health Campus

Un azil din State oferă păpuși vârstnicilor care suferă de pierderi de memorie și demență. Specialiștii denumesc acest procedeu drept ”terapia păpușilor”.

Demență, păpuși. Păpușile de jucărie pot aduce confort copiilor, dar și vârstnicilor care suferă de pierderi de memorie și demență, susțin reprezentanți ai unui azil de vârstnici din Kentucky, SUA. Cercetătorii numesc acest concept, care nu e unul nou, "terapia păpușilor". Scopul ei e să ajute persoanele cu tipuri de demență moderate până la severe. Experții au, ca de obicei, argumente pro și contra.

Ruth Drew, directorul serviciilor de informații și asistență pentru Asociația Alzheimer din State, consideră că acest tip de terapie ar putea îmbunătăți starea de spirit a unui pacient, l-ar calma când este agitat și i-ar oferi un sentiment de companie. Însă, apare și reversul monedei: unii oameni ar putea deveni prea atașați de păpușă și să simtă anxietate dacă păpușa este îndepărtată sau să se implice atât de mult în grija păpușii lor încât devine o corvoadă stresantă pentru ei, adaugă Ruth Drew, potrivit webmd.

Alți îngrijitori din astfel de instituții consideră că ar fi "înjositor" să ofere păpuși vârstnicilor cu demență.

"Îi încurajăm pe îngrijitorii să exploreze activități care să implice cel mai bine persoana pe care o îngrijesc. (...) Persoanele care trăiesc cu Alzheimer - în special în etapele ulterioare - pot răspunde la o varietate de interacțiuni sau stimuli diferite. (...) Dacă o păpușă nu pare a fi alegerea potrivită pentru persoana iubită, puteți afla dacă le place muzica sau arta sau animalele de companie", mai precizează Drew, subliniind că scopul final este găsirea acelor activități care să-i facă pe vârstnici "să se bucure de viață cu demnitate".

 

 

 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy