Demența (inclusiv Alzheimer) asociată cu fumatul și bolile cardiovasculare. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumătoare
Fumătoare

Un studiu cu peste 70.000 de persoane leagă demența (inclusiv Alzheimer) de fumat și de bolile cardiovasculare. În mod semnificativ, femeile sunt afectate mai mult de fumat, iar bărbații sunt afectați mai mult de bolile cardiovasculare

În cel mai amplu studiu al legăturii dintre fumat și bolile cardiovasculare asupra funcției cognitive – demența-, cercetătorii de la Translational Genomics Research Institute (TGen), un afiliat al City of Hope au descoperit că ambele afectează capacitatea de a învăța și de a memora, și că efectele fumatului sunt mai pronunțate în rândul femeilor, în timp ce bărbații sunt mai afectați de bolile cardiovasculare.

Rezultatele apar astăzi în revista Scientific Reports (link direct studiu).

Încercările anterioare de cuantificare a funcției cognitive în rândul fumătorilor și de evaluare a diferențelor de sex au produs rezultate mixte. Cercetătorii TGen atribuie acest lucru dimensiunii limitate a seturilor de date folosite anterior. De data aceasta, analizând date care reprezintă peste 70.000 de persoane din întreaga lume - generate prin testul cognitiv online al TGen numit MindCrowd - studiul actual a produs rezultate care indică tendințe definitive.

„Aceste rezultate sugerează că fumatul și bolile cardiovasculare influențează învățarea verbală și memoria pe parcursul maturității, începând cu vârsta de 18 ani”, a spus Matt Huentelman, profesor TGen de Neurogenomică, fondator MindCrowd și autorul principal al studiului. „Fumatul este asociat cu scăderea funcției de învățare și de memorie la femei, în timp ce bolile cardiovasculare sunt asociate cu scăderea funcției de învățare și de memorie la bărbați”.

Pe lângă boala Alzheimer, cea mai semnificativă cauză de declin cognitiv - demență - este cunoscută sub numele de „contribuții vasculare la afectarea cognitivă și demență” sau VCID, care apare din accident vascular cerebral și alte leziuni cerebrale vasculare care provoacă modificări semnificative ale memoriei, gândirii și comportamentului, ikar fumatul și bolile cardiovasculare exacerbează VCID.

„Motivele acestor efecte de modificare în funcție de sex nu sunt pe deplin înțelese”, a declarat Candace Lewis, membru postdoctoral în laboratorul Dr. Huentelman și autorul principal al studiului. „Descoperirile noastre evidențiază importanța luării în considerare a sexului biologic în studierea contribuțiilor vasculare la afectarea cognitivă și demență”.

Fumatul, principala cauză

Descoperirile acestui studiu sunt importante, a spus dr. Lewis, deoarece fumatul este principala cauză de declanșare a bolilor și deceselor care pot fi prevenite, reprezentând aproape 1 din 5 decese, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză a bolilor și deceselor la nivel mondial și constituie un factor important predictor al declinului cognitiv și VCID. Bolile vasculare sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de Alzheimer, care este a șasea cauză de deces în lume.
Deoarece studiul a inclus o gamă largă de adulți, cu vârste între 18 și 85, a permis cercetătorilor să evalueze relația dintre fumat, bolile cardiovasculare și memoria verbală în cea mai largă gamă de vârstă a unui studiu realizat până în prezent.

Cercetătorii au remarcat faptul că puține studii au evaluat anterior efectele bolilor cardiovasculare la adulții mai tineri și că înțelegerea relației dintre bolile cardiovasculare și funcția cognitivă la adulții tineri poate fi necesară pentru înțelegerea posibilelor oportunități de tratament și intervenție.

Acest studiu subliniază unele diferențe imprevizibile, dar importante între sexe, legate de declinul cognitiv, a spus dr Brian Tiep, director de reabilitare pulmonară și renunțare la fumat la City of Hope. „Impactul asupra acuității mentale pare progresiv în timp – în unele cazuri mai rapid decât în altele. Obiceiurile de viață legate de dietă, exerciții fizice și fumat sunt cu siguranță consecvente și pot diferi între bărbați și femei. Persoanele supuse îngrijirii de pe urma cancerului pot fi afectate cognitiv de cancer și de tratamentul acestuia”, a mai spus acesta. 

„Acest studiu susține importanța menținerii sănătății cardiovasculare și renunțarea la fumat nu numai în sprijinul îngrijirii cancerului, ci și pentru îmbunătățirea funcției creierului”, a conchis dr. Tiep. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel