Dezavantajele dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați
Pentru toate beneficiile potențiale de pierdere în greutate pe care le puteți obțineți dintr-o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, există câteva capcane despre care trebuie să le știți &i...
O mulțime de alimente diverse sunt permise pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, inclusiv carne, pește, ouă, lapte, brânză, grăsimi și legume. Dacă dieta dvs. conține un amestec echilibrat de aceste alimente, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la obținerea de nutrienți suficienți. Consumând prea puține legume puteți ajunge ușor la un deficit de fibre, vitamina C și vitamina K. Alegeți carne cu un conținut ridicat de grăsimi saturate care crește colesterolul și inima nu va fi fericită. Vitamina D este un alt element nutritiv de urmărit dacă nu consumați produse lactate îmbogățite, notează Livestrong.
Cota zilnică de carbohidrați se înscrie, de asemenea, în ecuația nutrițională. Aportul moderat de carbohidrați de 80 până la 130 de grame zilnic facilitează obținerea tuturor nutrienților. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați face ca fibra să devină mai dificilă, dar iată un sfat: mâncați legume fierte, mai degrabă decât crude. De exemplu, o jumătate de cană de broccoli gătit are dublu fibre decât o jumătate de cană cu legumele crude. Planificați-vă dieta pentru a include aportul recomandat de fibre - 25 de grame de fibre zilnic pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.
Efecte secundare temporare
Corpul tău preferă să folosească carbohidrați pentru energie, deoarece sunt ușor digerați în glucoză. Pierderea bruscă de glucoză după tăierea din glucide poate provoca oboseală sau ceață creierului, dar nu neapărat. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane Dietetice în 2007 a constatat că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați a determinat energia să iscadă. În același an, cu toate acestea, Obezitatea a raportat un studiu în care participanții au observat o scădere a oboselii atunci când au început o dietă foarte scăzută în carbohidrați.
Modificările nivelului energetic trebuie să fie temporare. Dacă aveți un nivel scăzut de carbohidrați și aveți oboseală continuă, mergeți la un consult medical. În caz contrar, puteți preveni problema tăind din nou treptat glucidele. Începeți prin eliminarea dulciurilor și a băuturilor zaharoase. Înlocuiți băuturile zaharoase cu apă, ceai, cafea, lapte de soia sau migdale și apă aromată fără calorii sau suc dietetic. Apoi, începeți să reduceți carbohidrații prelucrați, scăzând aproximativ 5 grame nete de carbohidrați la fiecare trei până la șapte zile până când atingeți obiectivul de carbohidrați.
Dificultate cu susținerea
Cea mai bună dietă este cea pe care o puteți urma, recomandă Școala Harvard de Sănătate Publică. Desigur, calitatea dietei contează, însă, până la urmă, trebuie să rămâi cu planul de a ține kilogramele la distanță. Dacă aveți greutăți să eliminați carbohidrații sau dacă încercați să continuați să renunțați la alimente, poate fi necesar să vizați între 80 și 130 de grame pe zi, mai degrabă decât 20 de grame. Cele patru faze ale dietei Atkins demonstrează o altă opțiune - creșterea treptată a carbohidraților. Faza 1 începe de la 20 până la 25 de grame de carbohidrați net pe zi. În faza a doua, cresc la 25 până la 50 de grame net de carbohidrați. Prin faza a patra, planul permite 80 - 100 grame de carbohidrați net. Scopul este de a extinde alegerile alimentare și de a permite mai mulți carbohidrați, în același timp pentru a sprijini pierderea în greutate.
Un sfat bun pentru a rămâne la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este să te gândești la acesta ca la o schimbare a stilului de viață, mai degrabă decât la un plan de pierdere în greutate pe termen scurt. Asigurați-vă că mâncați mese obișnuite. Indiferent dacă preferați trei mese și două gustări sau șase mese mai mici, rămâneți pe un program regulat. În felul acesta veți evita să vă fie atât de foame încât să apucați orice gustare - cu conținut scăzut de carbohidrați sau nu. În cele din urmă, luați în considerare să păstrați un jurnal pentru a urmări progresul. Luând note cu privire la alimentația, greutatea și activitățile tale, te ține la răspundere. De asemenea, este motivant să vezi un record de kilograme pierdute.
Impact asupra sănătății
O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați nu este potrivită pentru persoanele cu afecțiuni renale, deoarece proteina ridicată pune prea mult stres asupra rinichilor. Însă, un studiu din numărul din noiembrie 2015 al Medicinii oferă o asigurare pentru cei îngrijorați de diabet. Un grup de persoane supraponderale, cu diabet zaharat de tip 2, a urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați, cu proteine ridicate, saturate, timp de 12 luni, fără nicio schimbare în sănătatea rinichilor.
Aportul ridicat de proteine determină uneori eliminarea suplimentară de calciu din organism. Drept urmare, dietele cu conținut scăzut de glucide au fost asociate cu potențiale probleme osoase. Ultimele cercetări sugerează că nu trebuie să vă faceți griji. Un grup de adulți supraponderali care au urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați timp de 12 luni, nu au experimentat nicio modificare a rezistenței osoase, potrivit unui studiu publicat în Nutrition în martie 2016.
Când consumul de carbohidrat scade la aproximativ 20 până la 30 de grame zilnic, organismul se bazează pe grăsime pentru energie. Pe măsură ce grăsimea se descompune, se produc corpuri cetonice. Acesta este un lucru bun, deoarece acestea furnizează energie. Corpurile cetonice se găsesc în mod normal în fluxul sanguin, dar dacă nivelurile lor devin prea mari, se dezvoltă cetoacidoza. Cetoacidoza este în primul rând o afecțiune - și poate fi o situație de urgență medicală - pentru persoanele cu diabet zaharat și pentru oricine se află în regim de slăbire pe termen lung.
-
Uleiul care te îngrașă14.12.2025, 15:04
-
-
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România14.12.2025, 12:21
-
Uscăciunea vaginală: cauze, simptome și tratamente eficiente14.12.2025, 11:40
-
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
