Diabet: cum poate fi gestionat mai bine prin reglarea aportului de fibre
Creșterea aportului de fibre s-a dovedit util în gestionarea diabetului. Un studiu a evidențiat o serie de beneficii pe care le aduce, precum și ce alimente ar trebui consumate pentru asta....
Un studiu publicat de PLOS Medicine sugerează că prin creșterea aportului zilnic de fibre se poate ajunge la beneficii pentru sănătate la pacienții cu diabet, potirvit health.harvard.edu.
Cercetătorii britanici au analizat zeci de studii cu aproximativ 10.000 de participanți care aveau prediabet, diabet gestațional, diabet tip 1 sau diabet tip 2. În comparație cu persoanele care au consumat diete cu conținut scăzut de fibre (19 grame de fibre pe zi), persoanele care au consumat alimente cu un conținut de minim 16 grame de fibre pe zi (în total 35 de grame pe zi) au cântărit mai puțin și au avut niveluri mai mici de zahăr din sânge, colesterol și inflamaţie.
Alimente bogate în fibre
Au fost, de asemenea, 14 decese mai puține la 1.000 de oameni printre cei care au consumat diete bogate în fibre.
Pentru a crește aportul de fibre, încercați să mâncați mai multe alimente bogate în fibre la fiecare masă. Surse bune includ cereale integrale, leguminoase și nuci.
De exemplu, o cană de cereale de tărâțe are până la 47 de grame de fibre, în funcție de marcă; o jumătate de cană de fasole albă are aproximativ 10 grame de fibre; iar o uncie de migdale are aproximativ 13 grame de fibre.
Creșteți aportul de fibre încet, pentru a oferi timp tractului digestiv să se adapteze și nu uitați să creșteți aportul de apă.
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
-
Testul simplu care arată riscul de deces17.12.2025, 17:32
-
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
