Diabet de tip 1, explozie în Europa. Incidența crește cu anual cu 3%. INTERVIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet
  • Diabet

Un studiu proaspăt publicat în revista Diabetologia, realizat de-a lungul a 25 de ani, și care bazează și pe munca academianului român prof.dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, arată că incidența diabetului de tip 1 în Europa crește alarmant cu peste 3% în fiecare an. România are a doua cea mai mare creștere a incidenței anuale!

Noua cercetare publicată în Diabetologia - Jurnalul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) - arată că numărul de cazuri noi de diabet zaharat tip 1 cresc cu 3,4% pe an, în Europa. Dacă această tendință continuă, incidența s-ar dubla în următorii 20 de ani. Studiul este coordonat de profesorul Chris Patterson, Centrul de Sănătate Publică de la Queens University Belfast, Marea Britanie.

În acest studiu, autorii au analizat incidență standardizată la vârstă / sex pentru grupa de vârstă de 0 până la 14 ani, raportată de 26 de centre europene (reprezentând 22 de țări) care au înregistrat persoane nou diagnosticate în regiuni geografice definite de-a lungul a 25 de ani, în perioada 1989-2013.

Datele au arătat o creștere semnificativă a incidenței aproape toate centrele (mai puțin două), cu o rată maximă de creștere de 6,6% pe an într-un centru polonez. Mai multe centre din țările cu incidență ridicată, inclusiv Finlanda și Norvegia, împreună cu 2 centre din Marea Britanie, au arătat scăderea ratelor de creștere în ultimii ani.

România, a doua cea mai gravă situație din Europa

România – centrul din București, conform tabelului (foto 2), are o rată medie de creștere a incidenței anuale de 5,6%, a doua ca mărime după Polonia (care are 6,6%). Informațiile despre țara noastră au fost analizate de academician prof.dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, care, la 81 de ani, face parte dintre autorii studiului. 

În ciuda acestui fapt, o analiză globală a tuturor centrelor a relevat o creștere a ratei de incidență de 3,4% pe an, deși s-a sugerat o rată de creștere redusă în perioada 2004-2008, când aceasta a scăzut la 1,1% pe an.

Ratele de creștere au fost similare la băieți și fete în grupa de vârstă de 0 până la 4 ani (3,7% și respectiv 3,7% pe an) și în grupa de vârstă de 5-9 ani (3,4% și 3,7% % pe an), dar au fost mai mari la băieți decât la fete în grupa de vârstă de 10 până la 14 ani (3,3% și respectiv 2,6% pe an).

Periodicitatea semnificativă a fost detectată în patru centre (Germania-Saxonia, Germania de Nord-Vestfalia, Elveția și Oxford Marea Britanie), cu trei centre care arată că cel mai recent vârf al a avut loc în 2012. Cu toate acestea, autorii nu au identificat un motiv plauzibil pentru această variație ciclică de 4 ani.

Autorii studiului notează, într-un material dat publicității de revista Diabetologia, că „creșterea constantă a numărului de copii diagnosticați cu această boală cronică, care este asociat cu o creștere semnificativă a morbidității și a mortalității pe toată durata vieții, are implicații importante pentru cei care planifică și furnizează asistență medicală. Succesul limitat de a identifica fie cauze de mediu sau interacțiuni gene-mediu care ar putea duce, într-un final, la prevenirea bolilor înseamnă că trebuie continuate eforturile de îmbunătățire a calității îngrijirii pentru a ajuta la reducerea complicațiilor pe termen lung și a deceselor legate de diabet".

Studiul poate fi consultat integral AICI.

Cu exlică aceste creșteri alarmante și ce se poate face, puteți afla direct de la Academicianul român Constantin Ionescu-Târgoviște care a fost invitat al emisiunii Academia de Sănătate. 

VIDEO aici: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel