Diabetul, posibil tratament cu hormoni. Efect similar cu cel de după operația bariatrică

Angela Sabău |
Data publicării:
Diabetul ar putea avea tratament cu hormoni
Diabetul ar putea avea tratament cu hormoni

Diabetul ar putea avea tratament hormonal. Un grup de pacienți care au primit astfel de injecții au înregistrat rezultate surprinzătoare.

Greutatea corporală și nivelul glicemiei la diabetici au scăzut în patru săptămâni, după un tratament injectabil. Pacienții au pierdut 4,4 kilograme, iar tratamentul a condus la îmbunătățiri substanțiale ale glicemiei, reducerea la un nivel aproape normal a unora dintre pacienți. În Marea Britanie, unul din patru adulți este obez, notează medicalxpress.com.

Chirurgia de bypass gastric poate fi foarte eficientă în menținerea greutății sub control și în îmbunătățirea nivelul de zahăr din sânge la diabetici. Cercetările anterioare ale Imperial College London au sugerat că unul dintre motivele pentru care operația de bypass gastric funcționează atât de bine se datorează faptului că trei hormoni specifici originari din intestine sunt eliberați în niveluri superioare.

Această combinație de hormoni, numită „GOP” pe scurt, reduce pofta de mâncare, determină pierderea în greutate și îmbunătățește capacitatea organismului de a folosi zahărul absorbit din alimentație.

Injectarea cu hormoni ajută la pierderea în greutate

Cercetătorii au vrut să vadă dacă injectează pacienții cu hormoni GOP peptidă-1 (GLP-1), oxitomodulină și peptidă, pentru a imita nivelurile ridicate care au fost observate după operație, ar putea ajuta la pierderea în greutate și reduce nivelul ridicat de glucoză.

Cincisprezece pacienți au primit tratamentul GOP timp de patru săptămâni, folosind o pompă care injectează lent amestecul GOP sub piele timp de 12 ore pe zi, începând cu o oră înainte de micul dejun și deconectându-se după ultima masă a zilei. De asemenea, pacienții au primit sfaturi dietetice privind alimentația sănătoasă și pierderea în greutate de la un dietetician.

Profesorul Tricia Tan, profesor de practică (medicină metabolică și endocrinologie) la Imperial College London și autorul principal al studiului, a declarat: „Obezitatea și diabetul de tip 2 pot duce la afecțiuni foarte grave, care pot pune viața în viață, precum cancerul, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. Există o nevoie reală de a găsi noi medicamente, astfel încât să putem îmbunătăți și salva viața multor pacienți. Deși acesta este un studiu mic, noul nostru tratament cu combinația de hormoni este promițător și a arătat îmbunătățiri semnificative în starea de sănătate a pacienților în numai patru săptămâni. Comparativ cu alte metode, tratamentul este non-invaziv și reduce nivelul de glucoză la niveluri aproape normale la pacienții noștri.”

Lucrarea fost publicată în Diabetes Care și prezentată la American Diabetes Association, la a 79-a ședință științifică de la San Francisco, a fost realziată la Imperial College London, în colaborare cu University of Copenhagen și University College Dublin. Tratamentul a fost testat la pacienții de la Institutul Național de Cercetări în Sănătate, Facilitatea de Cercetare Imperială Clinică din Spitalul Hammersmith, parte a Imperial College Healthcare NHS Trust.

Tratamentul diabetului, fără efecte secundare

Douăzeci și șase de pacienți obezi cu prediabet (când glicemia este prea mare, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificați ca diabet), iar cei cu diabet au fost recrutați pentru studiu la Spitalul Hammersmith din iulie 2016 până în octombrie 2018. Cincisprezece pacienți au fost selectați la întâmplare pentru a primi tratamentul cu hormoni și 11 pacienți li s-a administrat o soluție salină (apă sărată) ca placebo pe o perioadă de patru săptămâni.

De asemenea, echipa a recrutat 21 de pacienți care au fost supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice și 22 de pacienți care au urmat o dietă foarte scăzută în calorii pentru a compara rezultatele GOP. Toți pacienții au primit un dispozitiv de monitorizare a glucozei pentru a urmări nivelul glucozei în urma tratamentului.

În cadrul studiului, pacienții aflați în tratamentul GOP au pierdut o medie de 4,4 kg, comparativ cu 2,5 kg pentru participanții care au primit un tratament placebo. De asemenea, tratamentul nu a avut reacții adverse.

Cu toate acestea, pacienții care au primit o intervenție chirurgicală bariatrică sau care au urmat o dietă foarte scăzută în calorii au pierdut semnificativ mai mult în greutate decât pacienții GOP. Modificările în greutate au fost de 10,3 kg pentru pacienții cu operație bariatrică și 8,3 kg pentru pacienții care au urmat o dietă foarte scăzută în calorii.

Profesorul Tan a comentat: „Deși pierderea în greutate a fost mai mică, utilizarea injecției cu GOP ar fi de preferat, deoarece are mai puține efecte secundare decât chirurgia bariatrică. Acest rezultat arată că este posibil să obțineți unele dintre beneficiile unei operații de bypass gastric fără a suferi operația în sine. Dacă studiile ulterioare vor avea succes, în viitor am putea oferi acest tip de tratament mult mai mulți pacienți.”

De asemenea, echipa a descoperit că GOP a fost capabil să scadă nivelul glicemiei la niveluri aproape normale, cu o mică variație a glicemiei. Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au avut, de asemenea, o îmbunătățire generală a glicemiei, dar nivelurile au fost mult mai variabile, lăsându-le vulnerabile la nivelurile scăzute ale glicemiei.

 

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel