Dietă cu legume și pește, risc redus de hipertensiune arterială în timpul sarcinii

O dietă bogată în legume și pește este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială în timpul sarcinii, o afecțiune cunoscută sub numele de preeclampsie. În schimb, o...
Echipa de autori a studiului de la Colegiul Imperial din Londra și Universitatea din Bristol susțin că descoperirile făcute sprijină femeile care sunt expuse riscului de a dezvolta preeclamsia, dar și pe cele care intenționează să conceapă sau sunt deja însărcinate să aibă o dietă sănătoasă echilibrată pentru a-și reduce riscul.
Tensiunea arterială crescută, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, afectează aproximativ 1 din 10 gravide. Există diferite tipuri de tulburări hipertensive care apar în timpul sarcinii. Cele mai frecvente sunt hipertensiunea arterială preexistentă, hipertensiunea care se dezvoltă în timpul sarcinii (hipertensiunea gestațională) și preeclampsia, care afectează 2 până la 8 din 100 de femei și se dezvoltă în jurul a 20 de săptămâni de gestație.
În încercarea de a afla mai multe despre rolul dietei mamei și riscul de hipertensiune arterială și preeclampsie, o echipă de cercetători a efectuat un studiu amplu asupra obiceiurilor alimentare ale femeilor însărcinate și a riscurilor asociate acestor condiții. Studiul a implicat 55.138 de femei daneze. Femeile au participat la două interviuri telefonice în timpul sarcinii, la 12 și 30 de săptămâni de gestație și la două interviuri la șase și 18 luni după naștere. Un chestionar a evaluat aportul alimentar la 25 de săptămâni de gestație.
Rezultatele arată că o dietă bogată în legume și pește a scăzut cu 14% hipertensiunea arterială și cu 21% preeclampsia. Între timp, o dietă occidentală a sporit cu 18% hipertensiunea arterială și cu 18% preeclampsia. În medie, femeile cu tensiune arterială crescută sau preeclampsie au avut un indice de masă corporală mai mare decât cele fără aceste afecțiuni.
,,Constatările noastre susțin importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate în legume și pește și eliminarea alimentelor procesate acolo unde este posibil, ceea ce va ajuta la reducerea riscului femeii de a dezvolta hipertensiune arterială și preeclampsie în timpul sarcinii. În general, este sigur să consumăm pește în timpul sarcinii - nu mai mult de două porții de pește cum ar fi macrou sau somon pe săptămână și nu mai mult de două porții de ton proaspăt pe săptămână. Femeile ar trebui să evite să mănânce rechini sau pește-spadă”, a declarat Emmanuella Ikem, de la Școala de Sănătate Publică, Colegiul Imperial din Londra și Școala de Medicină din cadrul Universității din Bristol, dar și autorul studiului.
Tensiunea arterială crescută și preeclampsia pot determina complicații dăunătoare pentru mamă și copil, care trebuie gestionate cu medicamente și monitorizate îndeaproape de către profesioniștii din domeniul sănătății în timpul sarcinii și nașterii.
Potrivit Medicalxpress.com, concluziile studiului sunt încurajatoare deoarece arată că există pași suplimentari pe care o femeie îi poate face pentru a-și reduce riscul de apariție a acestor afecțiuni.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!