Dietă cu legume și pește, risc redus de hipertensiune arterială în timpul sarcinii

Alimente
Alimente

O dietă bogată în legume și pește este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială în timpul sarcinii, o afecțiune cunoscută sub numele de preeclampsie. În schimb, o dietă occidentală - bogată în cartofi, carne, pâine albă și margarină - crește șansele de a dezvolta această boală în timpul sarcinii.

Echipa de autori a studiului de la Colegiul Imperial din Londra și Universitatea din Bristol susțin că descoperirile făcute sprijină femeile care sunt expuse riscului de a dezvolta preeclamsia, dar și pe cele care intenționează să conceapă sau sunt deja însărcinate să aibă o dietă sănătoasă echilibrată pentru a-și reduce riscul.

Tensiunea arterială crescută, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, afectează aproximativ 1 din 10 gravide. Există diferite tipuri de tulburări hipertensive care apar în timpul sarcinii. Cele mai frecvente sunt hipertensiunea arterială preexistentă, hipertensiunea care se dezvoltă în timpul sarcinii (hipertensiunea gestațională) și preeclampsia, care afectează 2 până la 8 din 100 de femei și se dezvoltă în jurul a 20 de săptămâni de gestație.

În încercarea de a afla mai multe despre rolul dietei mamei și riscul de hipertensiune arterială și preeclampsie, o echipă de cercetători a efectuat un studiu amplu asupra obiceiurilor alimentare ale femeilor însărcinate și a riscurilor asociate acestor condiții. Studiul a implicat 55.138 de femei daneze. Femeile au participat la două interviuri telefonice în timpul sarcinii, la 12 și 30 de săptămâni de gestație și la două interviuri la șase și 18 luni după naștere. Un chestionar a evaluat aportul alimentar la 25 de săptămâni de gestație.

Rezultatele arată că o dietă bogată în legume și pește a scăzut cu 14% hipertensiunea arterială și cu 21% preeclampsia. Între timp, o dietă occidentală a sporit cu 18% hipertensiunea arterială și cu 18% preeclampsia. În medie, femeile cu tensiune arterială crescută sau preeclampsie au avut un indice de masă corporală mai mare decât cele fără aceste afecțiuni.

,,Constatările noastre susțin importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate în legume și pește și eliminarea alimentelor procesate acolo unde este posibil, ceea ce va ajuta la reducerea riscului femeii de a dezvolta hipertensiune arterială și preeclampsie în timpul sarcinii. În general, este sigur să consumăm pește în timpul sarcinii - nu mai mult de două porții de pește cum ar fi macrou sau somon pe săptămână și nu mai mult de două porții de ton proaspăt pe săptămână. Femeile ar trebui să evite să mănânce rechini sau pește-spadă”, a declarat Emmanuella Ikem, de la Școala de Sănătate Publică, Colegiul Imperial din Londra și Școala de Medicină din cadrul Universității din Bristol, dar și autorul studiului.

Tensiunea arterială crescută și preeclampsia pot determina complicații dăunătoare pentru mamă și copil, care trebuie gestionate cu medicamente și monitorizate îndeaproape de către profesioniștii din domeniul sănătății în timpul sarcinii și nașterii.

Potrivit Medicalxpress.com, concluziile studiului sunt încurajatoare deoarece arată că există pași suplimentari pe care o femeie îi poate face pentru a-și reduce riscul de apariție a acestor afecțiuni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel