Dieta mediteraneană, antidepresiv natural

Steluța Indrei |
Data publicării:

Dieta mediteraneană are efecte benefice evidente asupra stării psihice, au confirmat recent cercetătorii britanici. Iată un motiv în plus pentru a adopta acest mod de alimentație.

După ce au trecut sub lupă 41 de studii publicate în ultimii 8 ani, specialiștii în boli metabolice de la Universitatea din Londra confirmă că un regim compus din fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci și ulei de măsline, cu mai puțină carne roșie și lapte, ceea ce presupune de fapt dieta mediteraneană, are efecte benefice asupra stării de spirit. 

Această meta-analiză arată că o alimentație apropiată de dieta mediteraneană reduce cu 33% riscul de a suferi de depresie. Acest lucru se datorează faptului că acest regim reduce inflamația cronică la nivelul organismului, un factor de risc pe care oamenii de știință îl aduc din ce în ce mai mult în discuție atunci când vine vorba despre originea tulburărilor psihice. 

În ultimul timp, tot mai multe cercetări dovedesc faptul că boli de natură psihică – depresia, tulburarea bipolară, anxietatea – pornesc din intestin. Ca orice alt organ, creierul există și funcționează numai într-o strânsă legătură cu restul organelor, inclusiv intestinul. Majoritatea pacienților psihiatrici suferă de probleme digestive și inflamație cronică, potrivit medicinei funcționale. Depresia se asociază cu inflamație cronică, stres oxidativ și microbiom intestinal dezechilibrat, explică dr. Kelly Brogan, licențiată în psihiatrie, medicină psihosomatică și medicină integrativă. 

Dieta mediteraneană favorizează sănătatea intestinului și astfel contribuie la îmbunătățirea stării psihice. 

Dieta mediteraneană, beneficii multiple

Numeroase studii asupra acestui regim alimentar au arătat că:

- dieta mediteraneană reduce riscul diabetului,

- protejează creierul de declin congnitiv,

- limitează riscul bolilor cardiovsculare,

- reduce riscul de osteoporoză după menopauză,

- ajută la prevenirea cancerului de prostată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel