Dieta mediteraneană, antidepresiv natural

Steluța Indrei / 27 sep 2018 / 08:54

Dieta mediteraneană are efecte benefice evidente asupra stării psihice, au confirmat recent cercetătorii britanici. Iată un motiv în plus pentru a adopta acest mod de alimentație.

După ce au trecut sub lupă 41 de studii publicate în ultimii 8 ani, specialiștii în boli metabolice de la Universitatea din Londra confirmă că un regim compus din fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci și ulei de măsline, cu mai puțină carne roșie și lapte, ceea ce presupune de fapt dieta mediteraneană, are efecte benefice asupra stării de spirit. 

Această meta-analiză arată că o alimentație apropiată de dieta mediteraneană reduce cu 33% riscul de a suferi de depresie. Acest lucru se datorează faptului că acest regim reduce inflamația cronică la nivelul organismului, un factor de risc pe care oamenii de știință îl aduc din ce în ce mai mult în discuție atunci când vine vorba despre originea tulburărilor psihice. 

În ultimul timp, tot mai multe cercetări dovedesc faptul că boli de natură psihică – depresia, tulburarea bipolară, anxietatea – pornesc din intestin. Ca orice alt organ, creierul există și funcționează numai într-o strânsă legătură cu restul organelor, inclusiv intestinul. Majoritatea pacienților psihiatrici suferă de probleme digestive și inflamație cronică, potrivit medicinei funcționale. Depresia se asociază cu inflamație cronică, stres oxidativ și microbiom intestinal dezechilibrat, explică dr. Kelly Brogan, licențiată în psihiatrie, medicină psihosomatică și medicină integrativă. 

Dieta mediteraneană favorizează sănătatea intestinului și astfel contribuie la îmbunătățirea stării psihice. 

Dieta mediteraneană, beneficii multiple

Numeroase studii asupra acestui regim alimentar au arătat că:

- dieta mediteraneană reduce riscul diabetului,

- protejează creierul de declin congnitiv,

- limitează riscul bolilor cardiovsculare,

- reduce riscul de osteoporoză după menopauză,

- ajută la prevenirea cancerului de prostată.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy