Dieta mediteraneană poate reduce riscul de accident vascular cerebral

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Dieta mediteraneană poate face mai mult decât să ajute la atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase. Noi cercetări sugerează că femeile care urmează dieta mediteraneană își reduc riscul de accident vascular cerebral. Interesant este că bărbații care au ținut dieta nu au avut aceleași beneficii, în cazul lor procentul fiind mult mai mic.

Pentru cercetarea derulată de Școala de Medicină a Universității din Aberdeen din Scoția au fost colectate date de la peste 23.000 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 40 și 77 de ani. Participanții au fost urmăriți timp de 17 ani, apoi s-au tras concluziile. Cercetătorii au descoperit că, în general, toți cei care au urmat o dietă mediteraneană și-au redus riscul de accident vascular cerebral cu 17%. Dar luând separat bărbații și femeile, s-a observat că procentele erau foarte diferite. Femeile au înregistrat o reducere a riscului de accident vascular de 22%, în timp ce bărbații au înregistrat o scădere a riscului de 6%. În cazul persoanelor care aveau deja un risc crescut de accident vascular cerebral, în urma dietei mediteraneene acest risc a fost redus cu 13%.

,,Schimbările simple în obiceiurile alimentare pot aduce un beneficiu substanțial în ceea ce privește reducerea accidentului vascular cerebral, care rămâne una dintre principalele cauze de deces și handicap în întreaga lume", a declarat dr. Phyo Myint, președintele Școlii de Medicină a Universității din Aberdeen din Scoția și conducătorul studiului.

Referitor la riscul extrem de redus al bărbaților, cercetătorii au o explicație: ,,Este recunoscut faptul că bărbații și femeile sunt foarte diferiți în ceea ce privește fiziologia. Femeile au factori de risc pentru accident vascular cerebral unici, care includ utilizarea contraceptivelor orale sau a terapiei de substituție hormonală. Mai mult, în timpul sarcinii, preeclampsia și diabetul gestațional sunt considerați factori de risc pentru accident vascular cerebral. Este posibil ca anumite componente ale dietei mediteraneene să influențeze riscul de accident vascular cerebral la femei mai mult decât la bărbați", a subliniat Myint, potrivit webmd.com.

Ce presupune dieta mediteraneeană

Dieta mediteraneană este considerată sănătoasă, fiindcă se concentrează pe alimente precum: pește, fructe, nuci, legume, fasole, dar evită carnea și produsele lactate.

Samantha Heller, un nutriționist clinic de la Centrul Medical NYU Langone din New York City, a ținut să precizeze că "stilul alimentar mediteranean, care are variații mari în rândul mai multor culturi diferite, se caracterizează prin alimente bogate în compuși antiinflamatori, inclusiv fibre, vitamine, minerale și compuși sănătoși din plante. Dieta tipică occidentală este bogată în alimente care cresc inflamația, cum ar fi burgeri, fripturi, unt, băuturi zaharoase, alimente prăjite, alimente rapide și junk food, toate acestea fiind asociate cu risc crescut de boli cronice.
Ulei de măsline, dovlecei, lămâi, hummus, tabuleh, paste, vinete, linte, roșii, anghinare, salate și mirodenii sunt alimente consumate în multe părți ale Mediteranei. De altfel, referindu-se la acestea și la dieta mediteraneeană, Heller a făcut și câteva sugestii sănătoase. Pentru masa de prânz, nutriționistul recomandă hummus pe pită de grâu întreg cu castraveți și roșii, iar pentru cină carne cu paste, legume prăjite, salată grecească, salate cu quinoa și salată de lămâie.

Rezultatele studiului au fost publicate pe 20 septembrie în revista Stroke. Studiile anterioare au sugerat că dieta mediteraneană reduce riscul bolilor de inimă, diabetului de tip 2, anumitor tipuri de cancer și a obezității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel