Dieta mediteraneană previne fragilitatea cognitivă la vârstnici
Dieta mediteraneană ar putea ajuta vârstnicii să prevină fragilitatea cognitivă și să se mențină în formă, au constatat cercetătorii.
Un regim alimentar bogat în fructe, legume și alte vegetale, ulei de măsline și pește stimulează activitatea bacteriilor din stomac care sunt asociate unei îmbătrâniri sănătoase și reduce bacteriile asociate cu reacții inflamatorii, au precizat experți din cinci țări.
O astfel de dietă ar putea contribui la reducerea progresului fragilității și declinului cognitiv, susțin cercetătorii. Studiile anterioare au sugerat că o dietă restrictivă, pe care multe persoane vârstnice o urmează, reduce diversitatea microbiomului intestinal.
Experți din Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda și Polonia au dorit să vadă dacă urmarea unei diete mediteraneene timp de un an ar putea îmbunătăți calitatea microbiomului participanților la studiul care a fost publicat în revista de specialitate Gut (care aparține Societății Britanice de Gastroenterologie), conform surselor citate de Agerpres.
Cercetătorii au analizat microbiomul intestinal în cazul a 612 persoane cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani, din cinci țări, înainte și după ce acestea au respectat o dietă existentă sau au trecut la regimul mediteranean.
Noua dietă a fost bogată în fructe, zarzavaturi, nuci, legume, ulei de măsline și pește și săracă în carne roșie și grăsimi saturate, fiind adaptată nevoilor persoanelor vârstnice.
Ce compuși din alimente întârzie îmbătrânirea
Participanții au fost împărțiți în mai multe grupe: cei care prezentau deja fragilitate cognitivă, cei aflați pe punctul de a deveni fragili cognitiv și cei care nu se confruntă cu fragilitate cognitivă.
Urmarea dietei mediteraneene timp de 12 luni a fost asociată cu schimbări benefice la nivelul microbiomului intestinal și rezultate din scăderea diversității bacteriene.
Cercetătorii au remarcat o creștere în ceea ce privește tipurile de bacterii asociate anterior cu indicatori care reduc fragilitatea, cum ar fi viteza de mers și forța unei strângeri de mâini, precum și funcții cerebrale îmbunătățite cum ar fi memoria.
Urmarea acestui regim a fost totodată asociată cu o producție redusă a unor potențial dăunătoare substanțe chimice inflamatorii.
Potrivit cercetătorilor, cea mai surprinzătoare descoperire a fost „consistența asocierilor dintre markerii microbiomului adaptat în urma dietei cu markeri biologici ai îmbătrânirii (independent de naționalitate)”.
"Am arătat nu doar că sunt asociate cu respectarea unei diete, ci asociate în mod constant cu markerii referitori la fragilitate și reacțiile inflamatorii, confirmând astfel importanța acestora pentru menținerea sănătății indiferent de... vârstă, indexul de masă corporală și sex", au precizat cercetătorii.
Potrivit oamenilor de știință, schimbările au fost determinate în cea mai mare parte de o creștere în conținutul de fibre alimentare și în vitaminele și mineralele asociate - în special C, B6, B9, potasiu, fier, mangan și magneziu.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
