Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Un studiu recent arată că dieta mediteraneană verde, bogată în polifenoli, poate contribui la o îmbătrânire mai sănătoasă a creierului prin gestionarea eficientă a zahărului din...
Vezi și: Trendul de pe TikTok care îți poate afecta unghiile. Ce risc îți asumi cu manichiura rusească
S-a constatat că dieta mediteraneană verde, o versiune centrată pe plante a dietei mediteraneene tradiționale, ajută la reglarea zahărului din sânge și promovează îmbătrânirea mai lentă a creierului.
Un studiu clinic recent a constatat că atât dieta mediteraneană clasică, cât și dieta mediteraneană verde au încetinit în mod semnificativ contracția creierului legată de îmbătrânire cu aproximativ 50% în decurs de 18 luni.
O nouă analiză a studiului a examinat modul în care anumiți indicatori de sănătate legați de alimentație ar putea influența disparitatea dintre volumul cerebral al unei persoane și volumul așteptat pentru vârsta sa.
O vârstă mai tânără a creierului indică o sănătate cognitivă mai bună, în timp ce o vârstă mai înaintată a creierului poate semnala o îmbătrânire mai rapidă și un risc mai mare de declin cognitiv.
Dieta mediteraneană verde, care include componente bogate în polifenoli precum Mankai și ceaiul verde, poate promova o mai bună gestionare a zahărului din sânge și o vârstă mai tânără a creierului. Constatările sunt publicate în The American Journal of Clinical Nutrition.
Studiul DIRECT PLUS, desfășurat între 2017 și 2018, a implicat 294 de participanți în vârstă de 30 de ani și peste cu obezitate abdominală sau niveluri anormale ale lipidelor din sânge.
Majoritatea au fost bărbați (88%), cu o vârstă medie de 51 de ani. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri: o dietă obișnuită, o dietă mediteraneană tradițională săracă în carbohidrați simpli și o dietă mediteraneană verde bogată în polifenoli și săracă în carne roșie.
Ambele diete mediteraneene au inclus nuci, care au furnizat 440 mg de polifenoli. Grupul care a urmat dieta mediteraneană verde a suplimentat cu ceai verde și un shake Mankai de duckweed pentru un plus de 800 mg.
Participanții au primit abonamente gratuite la sală și sesiuni periodice de nutriție și activitate fizică. Imagistica prin rezonanță magnetică a fost utilizată pentru a monitoriza structura creierului la momentul inițial și la 18 luni.
Studiul realizat de cercetători din domeniul nutriției și sănătății creierului de la universități precum Ben-Gurion, Harvard și Leipzig sugerează că o mai bună gestionare a zahărului din sânge poate încetini îmbătrânirea creierului.
Cercetătorii au utilizat scorurile de ocupare a hipocampului (HOC) pentru a estima micșorarea hipocampului pe baza scanărilor RMN, a evalua vârsta creierului și a prezice riscul viitor de demență.
Studiul a constatat că persoanele cu abateri HOC mai mari aveau o greutate corporală mai mică, circumferința taliei, tensiunea arterială diastolică, tensiunea arterială sistolică, nivelurile de insulină și nivelurile HbA1c.
Pe parcursul a 18 luni, modificările pozitive ale deviațiilor HOC au fost asociate în mod independent cu îmbunătățiri ale nivelului de zahăr din sânge, ale rezistenței la insulină și ale nivelului de proteină C reactivă.
Persoanele care și-au îmbunătățit starea diabetului au prezentat o pierdere mai mică a țesutului cerebral decât cele care nu au prezentat nicio schimbare sau care și-au înrăutățit starea diabetului.
O scădere a HbA1c, indicând un control mai bun al zahărului din sânge, a fost legată de schimbări semnificative în regiuni ale creierului precum talamusul, nucleul caudat și cerebelul, care sunt esențiale pentru cogniție, funcția motorie și procesarea informațiilor senzoriale.
Consumul mai multor shake-uri Mankai și ceai verde ca parte a dietei mediteraneene verzi a arătat îmbunătățiri mai mari în gestionarea zahărului din sânge și îmbătrânirea creierului dincolo de pierderea în greutate.

Foto: Freepik @jcomp
Un studiu realizat de Thomas M. Holland, la RUSH Institute for Healthy Aging, sugerează că dieta mediteraneană verde poate fi benefică pentru îmbătrânirea creierului la persoanele cu obezitate abdominală sau niveluri anormale de lipide prin îmbunătățirea reglării zahărului din sânge și încorporarea alimentelor bogate în polifenoli, cum ar fi Mankai și ceaiul verde.
Se crede că polifenolii, care pot traversa bariera hemato-encefalică, reduc inflamația și stresul oxidativ, susținând în același timp neurogeneza, în special în zonele critice pentru memorie, cum ar fi hipocampusul.
Această dietă ar putea încetini atrofia asociată de obicei cu îmbătrânirea creierului prin promovarea unei glicemii stabile și prin reducerea neuroinflamării și a stresului oxidativ. Acest lucru poate fi valabil mai ales atunci când este combinat cu o activitate fizică regulată.
Eliza Whitaker, dietetician pentru sănătatea femeilor și fondator al Nourished Nutrition and Fitness, subliniază, de asemenea, beneficiile polifenolilor. Polifenolii susțin creșterea bacteriilor benefice în intestin, îmbunătățind sănătatea intestinală și reducând inflamația.
Dieta mediteraneană verde pune accentul pe alimentele vegetale bogate în fibre, care pot acționa ca un prebiotic, hrănind microbiomul intestinal.
Thomas M. Holland sugerează că dieta mediteraneană verde, similară cu dieta MIND, poate ajuta la contracararea declinului vârstei creierului prin concentrarea asupra componentelor bogate în polifenoli.
Acesta recomandă reducerea consumului de carne și creșterea consumului de plante, inclusiv ceaiul verde zilnic și Mankai. Holland recomandă, de asemenea, consumul de nuci, ulei de măsline, frunze verzi,fructe de pădure, pește gras și turmeric, ca parte a unei diete verzi în stil mediteranean.
Nucile sunt bogate în polifenoli și acizi grași omega-3, în timp ce uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate și polifenoli. Frunzele verzi conțin flavanoli, acid folic, luteină și antioxidanți care protejează funcția cognitivă.
Fructele de pădure sunt pline de flavonoide, în special antocianine. Peștii grași sunt bogați în acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras omega-3. Turmericul conține curcumină, un compus bioactiv. Thomas M. Holland subliniază faptul că toate alimentele enumerate vor conține, în general, o concentrație robustă de polifenoli.
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA. Când va fi disponibilă și în Europa.
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.