Dieta perfectă pentru primăvara lui 2021. Alimentele alese de nutriționistul Lygia Alexandrescu

Dana Lascu |
Data publicării:
Legumele, favoritele sezonului. Foto: Pixabay
Legumele, favoritele sezonului. Foto: Pixabay

Dacă în anii trecuți făceau furori dietele mediteraneană și ketogenică, în primăvara aceasta balanța se înclină în favoarea unor principii de viață sănătoasă mai degrabă decât a unei diete anume, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu. 

„O preocupare deosebită este alimentația pentru sănătatea creierului, pentru descoperirea combinațiilor alimentare cu efect antiîmbătrânire precoce și de menținere a greutății la un indice de masă corporală cât mai apropiat de normalitate.

De asemenea, concentrare mare va fi și pe alimentele care conțin componente active ce luptă cu anxietatea, memoria alterată, lipsa de concentrare și chiar depresia – adică vitaminele B6, B12, colină, 5 HTP, magneziul etc.

Vor câștigă tot mai multă popularitate mesonutrienții, componentele active din diverse plante cu importante beneficii pentru sănătate - proprietăți antiinflamatoare și antiîmbătrânire dovedite clinic, cum sunt curcuminul din turmeric, licopenul și antocianinele din legumele cu pigment închis etc.

Postul intermitent, dieta keto bazată pe plante, nu pe proteine animale, și dietă mediteraneană se pare că vor fi alegerile cele mai populare pentru primăvară, iar cacao, lactatele vegetale din orez, ovăz, caju și migdale și extractele din semințe de cânepă - uleiurile în special - vor fi mult consumate în acest sezon”, a spus nutriționistul Lygia Alexandrescu, la Antena3

În primăvara aceasta, accentul nu se pune pe carne, mai ales că vine postul Paștelui. Ca o paranteză fie spus, în acest an, Postul Paștelui Ortodox (care va fi pe 2 mai) va începe în data de 15 martie și va ține până în data de 1 mai. 

De asemenea, potrivit calendarului Catolic, prima zi a Postului Paștelui Catolic (care va fi pe 4 aprilie) a fost pe 17 februarie, iar ultima va fi pe 3 aprilie.

„Din punct de vedere al macro și micro nutrienților, programele alimentare care vor fi adoptate în această primăvară se vor concentra foarte mult pe aportul de grăsimi sănătoase, fibre alimentare și probiotice. Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singură și, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare. Există, însă, surse foarte necesare de grăsimi sănătoase la îndemână: nucile, migdalele, untură de peste extrasă la rece, uleiul de măsline sau din sâmburi de struguri etc”, a mai arătat nutriționistul Lygia Alexandrescu, la Antena3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel