Dieta săracă în carbohidrați arde mai multe calorii

Dieta săracă în carbohidrați arde mai multe calorii și poate ajuta oamenii să-și mențină greutatea obținută, este concluzia unui studiu. Majoritatea oamenilor își recapătă greutatea pe care...
Spitalul de Copii din Boston, în parteneriat cu Universitatea de Stat Framingham, a derulat o cercetare, denumită Studiul alimentar de stat Framingham sau (FS) 2, prin intermediul căreia a controlat strict ceea ce oamenii mâncau timp de 20 de săptămâni. Cercetătorii au urmărit cu atenție greutatea participanților și a măsurat secreția de insulină, hormonii metabolici și consumul total de energie (caloriile arse).
"Carbohidrații procesați care au inundat dietele noastre în timpul erei cu grăsimi reduse au crescut nivelurile de insulină. Cu mai puține calorii disponibile pentru restul corpului, crește foamea și metabolismul încetinește, fiind o rețetă pentru creșterea în greutate", a declarat dr. David Ludwig, co-investigator principal în cadrul studiului.
După o examinare atentă a unui număr de 1.685 de potențiali participanți, cercetătorii au înscris 234 de adulți supraponderali, cu vârste între 18 - 65 de ani, indice de masă corporală de 25, într-o o dietă care dura aproximativ 10 săptămâni.
164 dintre ei au realizat obiectivul de a pierde între 10 și 14 procente din greutatea corporală și au continuat faza de întreținere în cadrul studiului. Acești participanți au fost apoi puși să urmeze diete cu conținut mare, moderat sau scăzut de carbohidrați pentru încă 20 de săptămâni.
Carbohidrații reprezentau 60, 40 și, respectiv, 20% din totalul caloriilor. Carbohidrații furnizați tuturor celor trei grupe au fost de bună calitate, conform cu liniile directoare pentru reducerea la minimum a zahărului. În toate cele trei grupe, cantitatea totală de calorii a fost ajustată pentru a menține scăderea în greutate, astfel încât greutatea participanților nu s-a schimbat în mod semnificativ.
În această fază, obiectivul a fost acela de a compara cheltuielile cu energia - cum au ars caloriile grupurile diferite la aceeași greutate. Cheltuielile cu energia au fost măsurate printr-o metodă standard de aur. De-a lungul celor 20 de săptămâni, consumul total de energie a fost semnificativ mai mare în dieta cu conținut scăzut de carbohidrați față de dieta bogată în carbohidrați. La aceeași greutate corporală medie, participanții care au urmat dieta cu conținut scăzut de carbohidrați au ars cu aproximativ 250 kilocalorii pe zi mai mult decât cei din dieta bogată în carbohidrați.
"Dacă această diferență persistă - și nu am văzut scăderea în timpul celor 20 de săptămâni de studiu - efectul s-ar traduce într-o pierdere de 20 de kilograme în greutate după trei ani, fără nici o schimbare în consumul de calorii", a declarat dr. Ebbeling, celălalt co-investigator în cadrul studiului.
Cel mai mare și mai lung studiu
Acesta este cel mai mare și cel mai lung studiu efectuat pentru a testa carbohidrații. Cercetarea oferă un nou mod de a gândi și a trata obezitatea, informează Medicalxpress.com. La persoanele cu cea mai mare secreție de insulină la momentul inițial, diferența în ceea ce privește consumul de calorii între dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și cele cu conținut ridicat a fost chiar mai mare, aproximativ 400 kilocalorii pe zi. Grelina a fost semnificativ mai mică în cazul dietei sărace în carbohidrați.
Ludwig și Ebbeling au lansat recent un alt studiu clinic numit FB4, în care 125 de adulți cu obezitate trăiesc într-un centru rezidențial timp de 13 săptămâni. Participanții urmează una din cele trei diete: dieta foarte bogată în carbohidrați, carbohidrați cu conținut scăzut de zahăr sau alimente bogate în carbohidrați și alimente bogate în zahăr, cu aportul lor caloric adaptat individual la cheltuielile cu energia. Rezultatele sunt așteptate în 2021.
Studiul alimentar de stat Framingham sau (FS) 2 poate fi consultat aici. Citește și Câte calorii arzi, depinde de ora din zi
-
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate09.09.2025, 19:45
-
Deshidratarea, asociată cu apariția bolilor09.09.2025, 18:32
-
-
-
Cât timp e normal să dureze o răceală?09.09.2025, 10:43
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.