Dormitul excesiv, asociat cu insuficiența renală și orbirea. Diabeticii, mai expuși

Monika Baciu |
Data publicării:
dormitul excesiv - FOTO: Freepik@seribustd
dormitul excesiv - FOTO: Freepik@seribustd

Dacă dormi prea mult sunt șanse chiar să mori. Ce înseamnă, de fapt, să dormi prea mult.

O eroare în somn ar putea duce la insuficiență renală și orbire pentru 4,4 milioane de oameni. Conform unor cercetări recente, dormitul în exces poate crește riscul de deteriorare microvasculară cu 31% pentru persoanele cu diabet, în timp ce lipsa somnului este asociată cu o creștere de 38% a acestui risc. Această constatare subliniază impactul crucial al obiceiurilor de somn asupra sănătății, în special pentru cei 4,4 milioane de britanici care trăiesc cu diabet.

Cercetătorii au identificat că durata optimă de somn este între șapte și nouă ore pe zi. Un studiu efectuat în Danemarca a examinat obiceiurile de somn și starea de sănătate a 400 de persoane recent diagnosticate cu diabet de tip 2, observând simptome timp de cel puțin trei ani. Problemele de microvascularizare, care pot duce la orbire și insuficiență renală din cauza afectării vaselor de sânge mici, sunt o preocupare majoră, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Ce pot spune unghiile tale despre sănătatea ta. Semne la care să fii atent

Înaintarea în vârstă, factor de risc

Dormitul excesiv - FOTO: Freepik@fijulanam468

Studiul a arătat că efectele negative ale obiceiurilor neregulate de somn devin mai serioase pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă, cu 12% dintre participanți raportând lipsă de somn și 28% dormind în exces. Aceste constatări vor fi prezentate la Conferința Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Madrid. În mod alarmant, aproape o cincime dintre cei cu diabet se confruntă cu probleme renale, care pot necesita tratamente intensive precum dializă sau transplant.

Problemele microvasculare pot contribui, de asemenea, la creșterea tensiunii arteriale, crescând riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

"Cercetătorii au remarcat că la pacienții recent diagnosticați cu diabet de tip 2, atât durata scurtă cât și cea lungă a somnului sunt asociate cu o prevalență mai mare a bolii microvasculare în comparație cu durata optimă a somnului pe timp de noapte. Vârsta amplifică asocierea între durata scurtă a somnului și boala microvasculară, sugerând o vulnerabilitate crescută la indivizii mai în vârstă.

Schimbările de stil de viață la pacienții cu diabet de tip 2 pot include intervenții pentru somn. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili rolul duratei și calității somnului la acești pacienți", au notat cercetătorii.

Vezi și: Cinci obiceiuri aparent inofensive care cresc riscul de moarte prematură. Ne afectează grav sănătatea

Ce înseamnă să dormi prea mult

Dormitul excesiv, adică dormirea mai mult de nouă ore pe noapte, poate avea multiple cauze. Poate fi o reacție la o boală sau o modalitate de a recupera după nopți de nesomn. Totuși, dacă această tendință devine constantă, poate indica o tulburare de somn, o problemă de sănătate mintală sau altă afecțiune, potrivit Sleep Foundation.

Hipersomnia, o stare caracterizată prin somn excesiv și somnolență extremă pe parcursul zilei, este adesea cauzată de tulburări de somn precum narcolepsia. Când somnul prelungit cauzează disconfort în viața cotidiană, medicii îl pot numi "cantitate excesivă de somn" (EQS). Dacă nu se identifică o cauză pentru somnolență, tulburarea poate fi denumită hipersomie idiopatică.

Vezi și: Alcoolul, asociat cu mai multe tipuri de cancer. Nicio cantitate de alcool nu e sigură pentru sănătate

Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ șapte ore de somn pe noapte pentru a menține sănătatea și alertitatea mentală. Lipsa somnului poate duce la oboseală și dificultăți de concentrare, dar prea mult somn poate fi, de asemenea, dăunător. Cantitatea ideală de somn variază în funcție de obiceiurile zilnice, sănătatea generală și tiparele individuale de somn.

De exemplu, persoanele în vârstă pot necesita doar șase ore de somn, în timp ce sportivii pot avea nevoie de mai mult. Dacă te simți mai bine cu o oră în plus de somn ocazional, este posibil ca acest lucru să fie adecvat pentru tine. Totuși, dacă dormitul excesiv persistă și te lasă în continuare obosit sau somnolent în timpul zilei, ar putea indica o problemă de sănătate subiacente.

Simptomele asociate cu dormitul excesiv includ somnul de peste nouă ore pe noapte, somn excesiv în timpul zilei, somnolență extremă și dureri de cap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel