Dovleac, dacă tot l-ați scobit îl puteți mânca

Dana Lascu |
Data publicării:

Dovleac, dacă tot l-ați scobit puteți să îl mâncați: Dovleacul este de fapt o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale. Bostanul este categoric leguminoasa vedetă a toamnei, bogată în vitamine, fibre și minerale. Medicii nutriționiști îl recomandă!

Dovleac, dacă tot l-ați scobit de Halloween puteți să îl mâncați spun medicii nutriționiști. Iată ce conține el și de ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă: 

La fel ca verii lui portocalii, morcovul și cartofii dulci, dovleacul este bogat în beta-caroten. Corpul transformă acest antioxidant în vitamina A. Aveți nevoie de vitamina A pentru a vedea, a evita germenii și pentru ca sistemul reproducător să funcționeze așa cum ar trebui. De asemenea, vă ajută inima, plămânii, rinichii și alte organe să rămână sănătoase.

Ascute vederea

O ceașcă de dovleac vă poate oferi 200% din doza zilnică de vitamina A recomandată. Vitamina A vă ajută să aveți ochi sănătoși și să vedeți mai clar, în special în condiții de lumină scăzută.

Reduce riscul de cancer

Vitamina A aduce un alt beneficiu: un risc scazut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar sau de prostată. Studiile arată că acest beneficiu vine numai atunci când mâncați alimente cu vitamina A. Nu obțineți aceeași protecție dacă luați suplimentele alimentare cu vitamina A în monoterapie.

Îmbunătățește imunitatea

În plus față de beta-caroten, dovlecii conțin vitamina C, vitamina E, fier și acid folic - toate acestea vă întăresc sistemul imunitar. Mai mult, dovleac în dieta dvs. ajută celulele sistemului imunitar să funcționeze mai bine pentru a îndepărta germenii și a accelera vindecarea atunci când aveți o rană.

Ameliorează hipertensiunea

Culoarea portocalăie bogată, de asemenea, înseamnă un conținut bogat de potasiu. Acest lucru este crucial pentru scăderea tensiunii arteriale. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, pline de minerale și steroli vegetali care generează niveluri de colesterol LDL ( colesterolul „bun") și ajută la menținerea valorii normale a tensiunii arteriale.

Umple stomacul

Dovlecii sunt bogați în fibre și au un conținut scăzut de calorii. Asta înseamnă că te fac să te simți plin, fără a adăuga multe calorii la consumul de alimente. Dacă sunteți în căutarea unui mod sănătos de a obține sațietate, dovleacul bogat în nutrienți este o alegere bună, promovează și sănătatea digestivă.

Dormiți mai bine

Semințele de dovleac au triptofan, un aminoacid care ajută la fabricarea unei substanțe numite serotonină. În plus față de a vă face să vă simțiți bine, serotonina este, de asemenea, un jucător cheie în promovarea somnului bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel