Efectele dulciurilor asupra organismului

Toată lumea iubește dulciurile, însă oamenii de știință avertizează că un consum excesiv poate afecta sănătatea. Dulciurile tind să fie lipsite de substanțe nutritive benefice, în timp ce sunt...
Potrivit Livestrong, dulciurile mâncate în exces, pot dăuna grav sănătății.
Risc crescut de diabet
Consumul de dulciuri îți poate crește riscul de diabet, o afecțiune în care corpul are un nivel al glicemiei anormal de ridicat. O serie de factori alimentari pot promova această afecțiune. Conform cercetărilor din numărul de iunie 2007 al „The Journal of Nutrition", un aport mare de zaharuri adăugate factorul de risc principal pentru diabet. Aceste zaharuri adăugate în dulciuri sunt cele care le fac să fie gustoase, dar, de asemenea, dăunează fizic.
Carii
Consumul de dulciuri poate fi, de asemenea, în detrimentul sănătății dentare. După cum explică „Journal of the American Dental Association" din 2002, zaharurile produc un acid nociv atunci când vin în contact cu placa dentară, iar acest lucru încurajează apariția cariilor. Sucurile care conțin acid citric sau fosforic pot, de asemenea, să producă eroziuni, ceea ce provoacă deteriorarea permanentă a dinților.
Colesterol HDL redus
Cele două tipuri de colesterol din corpul tău sunt lipoproteina cu densitate mică sau colesterolul rău, colesterolul cu densitatea ridicată sau colesterolul bun. Stilul sănătos de viață, cum ar fi exercițiile fizice, pot influența nivelul colesterolului, iar dieta poate juca un rol semnificativ. Potrivit unui studiu din numărul din aprilie 2010 al „The Journal of the American Medical Association", consumul crescut de alimente zaharoase îți poate scădea nivelul de lipoproteine cu densitate ridicată, ceea ce dăunează sănătății cardiovasculare. Lipoproteinele cu densitate ridicată sunt utile, deoarece elimină excesul de colesterol din sânge. Având un nivel mai scăzut de lipoproteine cu densitate ridicată, colesterol se acumulează în vasele de sânge și inhibă fluxul de sânge sau îl blochează, o afecțiune cunoscută sub numele de boala coronariană.
Dificultăți de dietă
Dacă încercați să slăbiți, consumul de dulciuri poate inhiba eforturile de a scădea kilogramele. Dulciurile tind să fie bogate în calorii, astfel încât porțiile mici furnizează cantități mari de calorii. Dulciurile tind, de asemenea, să fie lipsite de fibre, un nutrient care promovează sățietatea, astfel încât chiar și cu conținut ridicat de calorii, aceste gustări nu țin de foame. În plus, dulciurile sunt bogate în glicemie, ceea ce înseamnă că au un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Aceasta poate inhiba și pierderea în greutate; Un studiu din numărul din iunie 2011 al „Jurnalului de nutriție" a descoperit că consumul de alimente cu indicele glicemic mic a avut succes în pierderea în greutate.
Creșterea riscului de boală Crohn
Boala Crohn este o boală inflamatorie a intestinului, ceea ce înseamnă că afecțiunea produce inflamația continuă a tractului intestinal. Boala provoacă mai multe efecte grave, inclusiv dureri abdominale, febră, diaree persistentă și pierderea poftei de mâncare. Potrivit Universității din Maryland Medical Center, o dietă bogată în zahăr și grăsimi saturate este un factor de risc major pentru boala Crohn.
Sănătatea oaselor
Mâncarea dulciurilor frecvent poate afecta negativ și sănătatea oaselor. Cercetările publicate în ediția din iunie 2008 a „Revizuirii nutriției" au constatat că dietele bogate în zahăr pot reduce rezistența osoasă.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.