Efectele surprinzătoare ale mustului. Cui nu îi este indicat sucul de struguri
Sucul de struguri este plin de vitamine și minerale. Cine se poate bucura de beneficiile mustului.
Sucul de struguri (mustul) poate fi considerat un ”must have” al toamnei. Produsul, obținut din strugurele întreg, inclusiv coajă, pulpă și semințe, conține majoritatea vitaminelor și mineralelor care se găsesc și în strugurii de masă, la care se adaugă beneficiile pentru sănătate ale semințelor bogate în nutrienți. Cine este iubitor de vin, în cantitate moderată, cu siguranță a încercat și mustul, sucul proaspăt stors.
Vezi și: 8 beneficii ale uleiului din sâmburi de strugure. Reduce riscul de cancere
Ce conține sucul de strugure
O jumătate de cană de must conține:
- calorii 76
- proteine 1 gram
- carbohidrați 19 grame
- zahăr 18 grame
- vitamina C
- calciu
- magneziu
-fosfor
- potasiu.
Mustul și beneficiile sale pentru sănătate
Asemenea fructului și sucul de struguri este o sursă importantă de vitamine și minerale, fără grăsimi sau colesterol, ori de sodiu. Astfel, mustul are beneficii importante pentru sănătate, printre acestea aflându-se:
Scade riscul de boli. Sucul de struguri conține niveluri ridicate de antioxidanți care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi, substanțe dăunătoare cum ar fi poluarea sau substanțele chimice din alimentele ultra-procesate, și care pot contribui la boli cardiovasculare, cancer sau boli metabolice. Cel mai potrivit pentru conținutul ridicat de antioxidanți este sucul obținut din strugurii negri.
Îmbunătățește sănătatea inimii. Primele cercetări arată că sucurile din struguri roșii și mov pot promova sănătatea cardiovasculară în unele dintre aceleași moduri ca și vinul roșu.
Printre beneficiile similare ale vinului roșu și ale sucului de struguri se numără protejarea vaselor de sânge, diminuarea riscului de formare de cheaguri de sânge și menținerea unei presiuni arteriale și a unui nivel de colesterol sănătoase.
Scade tensiunea arterială. Potasiul care se găsește în sucul de struguri poate fi benefic pentru persoanele hipertensive, ajutând organismul să elimine excesul de sodiu.
Previne infecțiile tractului urinar. La fel ca și sucul de afine, și cel de strugurii negri este benefic pentru combaterea bacteriilor care provoacă infecții ale tractului urinar. Primele studii arată că sucul de struguri negri pot funcționa în același mod, notează WebMD.
Care sunt riscurile consumului de suc de struguri
Din păcate de beneficiile sucului de struguri nu se poate bucura toată lumea, cei mai vizați fiind diabeticii. Pentru aceștia se recomandă însă consumul cu moderație, deoarece sucul de struguri este bogat în zahăr natural și calorii.
Conținutul ridicat de zaharuri naturale, 36 de grame la o cană, și aproape nicio fibră, poate provoca o creștere a glicemiei, motiv pentru care mustul trebuie consumat cu foarte mare atenție. De reținut că strugurii întregi sunt o opțiune mai bună, deoarece conțin fibre, deci nu riscați să aveți un vârf al glicemiei.
Tot la capitolul contraindicații, sucul de strugure nu este recomandat femeilor însărcinate și copiilor cu imunitatea scăzută, deoarece, în majoritatea situațiilor mustul este obținut din struguri nespălați. De asemenea, conducătorii auto trebuie să fie atenți dacă vor consuma must, mai ales la câteva zile de la stoarcere, căci după procesul de fermentație, gradul de alcoolemie poate ajunge chiar și la 4 la mie, după 3-4 zile.
Efectele SURPRINZĂTOARE ale consumului de struguri. Pe listă, reducerea riscului bolii Alzheimer
Strugurii se numără printre cele mai populare fructe, după căpșuni și banane. Pe lângă gustul plăcut al acestora, dat de multitudinea de nutrienți, accesibilitatea îi transformă într-o gustare potrivită.
Potrivit nutriționistului Shirlene Reid, citat de EatThis, strugurii, ca mai toate fructele, sunt sănătoși dacă sunt consumați cu moderație.
”Singurul lucru pe care trebuie să îl urmărești este nivelul ridicat de zahăr conținut, fapt pentru care este recomandată o porție o jumătate de cană, adică echivalentul a 16 boabe de strugure”, a afirmat Reid.
Ce efecte are consumul de struguri asupra organismului
Experții în nutriție susțin că există efecte secundare surprinzătoare ale consumului de struguri.
Îmbunătățesc memoria și concentrarea. Conținutul de antioxidanți din struguri ajută la reducerea stresului oxidant al creierului, fapt care protejează creierul de declinul cognitiv și de pierderea memoriei pe măsură înaintării în vârstă.
Melissa Mitri, RD de la Zenmaster Wellness, notează că strugurii pot îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin către creier, îmbunătățind astfel concentrarea zilnică. Studiile au arătat că resveratrolul (ce se află în strugurii roșii), un antioxidant specific care se găsește în principal în coaja strugurilor, ajută la reducerea riscului de Alzheimer prin scăderea inflamației din creier și, de asemenea, prin eliminarea peptidei amiloid-beta, care a fost legată de progresia acestei boli în totalitate atunci când se acumulează. Citește mai departe AICI.
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
Lumina artificială pe timpul nopții crește riscul de boli cardiace cu până la 50%
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
EXCLUSIV De ce tinerii ajung să aibă dislipidemie și cât de gravă poate fi. Dr. Monica Trofin Bănescu explică
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Testul care identifică rapid cauza tensiunii arteriale mari
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
