Epilepsie, tratament: implantul din creier care blochează crizele

Steluța Indrei |
Data publicării:
Epilepsie
Epilepsie

Un nou tratament pentru epilepsie reprezintă o speranță pentru pacienții în cazul cărora nu funcționează tratamentele clasice. Este vorba despre un dispozitiv electronic implantat în creier, prin intermediul căruia se blochează celulele cerebrale responsabile de crize epileptice.

Peste 30% dintre pacienții epileptici nu pot fi tratați prin metodele clasice disponibile în prezent. Pentru aceste persoane, care nu au altă soluție decât să înfrunte crizele epileptice, administrarea medicamentelor prin intermediul unui implant direct în creier ar fi soluția salvatoare. Implantul funcționează cu ajutorul unui câmp electric pentru a elibera neurotransmițători dintr-un rezervor intern. 

„Apariția intermitentă a crizelor epileptice face ca această abordare terapeutică de administrare a medicamentelor prin electroforeză să fie cea mai potrivită, întrucât acționează doar când este nevoie, de exemplu, chiar înainte de declanșarea crizei”, subliniază cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, în revista Science advances. 

Această metodă de tratament a fost deja testată cu succes pentru calmarea durerilor, implantul fiind plasat la nivelul măduvei spinării. În cazul epilepsiei, cercetătorii englezi au conceput un implant minuscul pe care l-au testat pe creierul unor șoareci cu epilepsie. 

În momentul detectării unei crize epileptice, am comandat implantului să trimită neurotransmițători inhibitori la nivelul celulelor cerebrale, astfel încât să nu se propage mesajul crizei la alte celule. Acest lucru a oprit criza”, au explicat oamenii de știință. 

Ei au demonstrat că implantul poate stopa criza chiar înainte de a începe. Cercetătorii recunosc însă că sunt necesare teste suplimentare până când acest tratament al epilepsiei va intra în practica medicală. Odată ce va fi disponibil în tratamentul oamenilor, implantul respectiv ar putea fi utilizat și în boala Parkinson sau în tumori cerebrale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel