Femeile și bărbații transgender, risc de 4 ori mai mare de infarct

Florina Pop |
Data publicării:
Bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații
Bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbații

Femeile și bărbații transgender sunt supuși unui risc de patru ori mai mare decât restul de a face atac de cord, susține un studiu recent.

Femeile și bărbații transgender sunt supuși unui risc de patru ori mai mare decât restul de a face infarct, este concluzia unei cercetări realizate de experți de la Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății din Washington. Tema cercetării este una nouă, potrivit lui Tran Nguyen, unul dintre principalii autori ai studiului, citat de heart.org.

Ce zic studiile anterioare

Cercetările de până acum au dovedit că populația transgender este mai predispusă la mai mulți factori de risc cardiovascular – săracie, fumat, depresie - , însă ceea ce i-a uimit pe cercetători a fost numărul mare de atac de cord în rândul transgender-ilor.

La baza studiului stau date din intervalul 2014-2017 obținute în urma unui sondaj realizat la nivel național în SUA de către Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Oamenii au fost întrebați dacă au avut infarct și sunt transgender.

Rezultate

Analizând informațiile din acel sondaj și ajustând factorii de risc cardiovascular - vârsta, tensiunea arterială ridicată, diabetul zaharat și lipsa mișcării - bărbații transgender (născuți femeie, dar se identifică acum ca bărbați) au avut mai mult de 4 ori mai mare rata atacului de cord ca femeile cisgender (născute femei și se identifică drept femei).

Studiul mai demonstrează că persoanele transgender au avut, de asemenea, de 2 ori mai mare rata atacului de cord decât bărbați de cisgadă (care s-au născut biologic de sex masculin și se identifică ca bărbat).

Tran Nguyen sublinia că studiul este unul preliminar și e nevoie de altele, dar și că populația transgender ar fi bine să fie vigilenți privind sănătatea inimii și să discute cu medicii despre controlul altor factori de risc cardiovascular.

Rezultatele au fost publicate și în „Jurnalul Circulației AHA: Calitatea și rezultatele cardiovasculare".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel