Fibrele alimentare și rolul lor în combaterea constipației. Ce alte beneficii mai au și care este doza recomandată

Cum ajută fibrele alimentare în combaterea constipației și ce alte beneficii obțineți dacă le introduceți în dietă.
Fibrele alimentare sunt cea mai bună soluție pentru combaterea constipației. Pe lângă acest beneficiu important, fibrele, care sunt o categorie de carbohidrați proveniți de la produsele de origine vegetală, au impact și asupra altor funcții ale organismului, iar acest lucru este dat de faptul că nu pot fi ”atacate” și digerate de enzimele din tubul digestiv.
Fibrele alimentare, doza recomandată
Specialiștii în nutriție recomandă ca aportul zilnic de fibre alimentare să arate astfel:
- copii 1 - 3 ani: 19 grame;
- copii 4 - 8 ani: 25 grame;
- fete 9 - 13 ani: 26 grame;
- băieți 9 - 13 ani: 31 grame;
- adolescente 14 - 18 ani: 26 grame;
- adolescenți 14 - 18 ani: 38 grame;
- femei sub 50 de ani: 25 grame;
- bărbați sub 50 de ani: 38 grame;
- femei peste 50 de ani: 21 grame;
- bărbați peste 50 ani: 30 grame.
Potrivit Academy of Nutrition and Dietetics, o persoană ar trebui să consume zilnic 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii consumate.
Mai exact, acest lucru înseamnă că o femeie ar trebui să consume 24 de grame de fibre/zi, iar un bărbat ar trebui să consume 38 de grame de fibre/zi.
Astfel, o dietă bogată în fibre alimentare vă ține departe de constipație.
Fibrele, tipuri
Fibrele alimentare se împart în două mari categorii, iar fiecare are rolul său în ceea ce privește digestia.
Fibrele insolubile (celuloza și lignina) au o putere mai mare de absorbție și joacă un rol important în constituirea bolului fecal și în reglarea digestiei.
Fibrele solubile (pectina și hemiceluloza) nu ajută atât de mult la tranzitul intestinal, ci previn și reduc absorbția unor substanțe în torentul sanguin, concret rețin intrarea glucozei în sânge, lucru benefic pentru diabetici, și reduc nivelul de colesterol, fapt care previne apariția bolilor cardiovasculare, arată Healthline.
Fibrele, mecanism de funcționare în prevenirea și combaterea constipației
Însă, care sunt mecanismele prin care fibrele ajută în prevenirea constipației?
Fibrele cresc greutatea scaunului
Fibrele, în special cele insolubile, sunt recomandate în combaterea constipației pentru modul în care acționează în timpul tranzitului intestinal. Concret, fibrele insolubile ”agață” în călătoria lor prin intestine atât apa, cât și deșeurile, ambele adăugând volum scaunului, deci mai greu, și prin urmare este mai ușor de eliminat.
Fibrele insolubile se găsesc în făina integrală de grâu, fasole verde, fructe de pădure și cartofi.
Fibrele sunt nedigerabile
Deși fac parte din categoria carbohidraților, asemenea zaharurilor, fibrele, spre deosebire de alți carbohidrați, nu sunt digerabile.
În timp ce tractul intestinal descompune majoritatea zaharurilor și amidonului în glucoză pentru a furniza energie, nu poate dezasambla fibrele alimentare.
Astfel, fibrele trec prin corp nedigerate, trăgând după ele apă și deșeurile rezultate în urma digestiei.
Surse de fibre. FOTO: Freepik @celsopupo
Fibrele au rol prebiotic
Fibrele sunt benefice pentru sănătate și după ce au trecut în intestinul gros, devenind hrană pentru bacteriile sănătoase, promovând astfel un microbiom intestinal sănătos, ceea ce înseamnă și un creier sănătos, dată fiind axa creier - intestin.
Fibrele cu rol prebiotic se găsesc în fasole, ceapă, usturoi, spanac și ovăz.
Fibrele înmoaie scaunul
Dacă fibrele insolubile se ocupă de volumul scaunului, cele solubile îl înmoaie, făcând astfel trecerea mai ușoară și prevenind în acest mod și apariția hemoroizilor.
De altfel, fibrele solubile sunt în mod frecvent ingredient în medicamentele laxative. Din fericire, fibrele solubile se găsesc din abundență și în alimente, precum ovăz, nuci, semințe sau broccoli, arată EatThis.
Fibrele alimentare, alte beneficii pentru sănătate
Consumul de fibre alimentare mai are și alte beneficii pe lângă prevenirea constipației.
Reduce riscul de apariție al diabetului. Consumul de alimente bogate în fibre poate ajuta la încetinirea absorbției de zahăr în organism, astfel ele contribuie la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge după masă.
Reduce nivelul de colesterol. Fibrele solubile pot ajuta la reducerea nivelului total al colesterolului, prin scăderea colesterolului rău, lucru care poate favoriza, de asemenea, reducerea tensiunii arteriale și a inflamației.
Protejează împotriva bolilor cardiovasculare. O analiză din 2017 în Journal of Chiropractic Medicine arată o corelație puternică între un aport ridicat de fibre și reducerea riscului de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral, precum și de deces din cauza bolilor cardiovasculare, notează EatingWell.
Ajută la pierderea în greutate, dar și la menținerea acesteia. Alimentele cu un conținut bogat de fibre te satură mai repede, iar în același timp dau și senzație de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.
Reduce riscul de cancer. Deși studiile sunt amestecate, majoritatea par să indice că un consum mai mare de fibre reduce riscul de cancer, în special cancerul colorectal și cel de mamar.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.