Filtrele din social media, risc pentru sănătate. Gina Dafinoiu: O cursă nebună în care investesc bani, timp și așteptări

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
filtrele din social media. FOTO: Freepik @tongpatong
filtrele din social media. FOTO: Freepik @tongpatong

Filtrele utilizate de aplicațiile de pe telefoane și social media ne arată așa cum ne dorim, nu cum suntem, iar realitatea devine una tristă. Psihologul Gina Dafinoiu ne-a vorbit despre riscurile la care adolescenții, dar și adulții tineri se expun.

Social media ne-a acaparat mai mult decât ne-am fi așteptat, iar apariția filtrelor de înfrumusețare, care întind pielea ori schimbă culoarea pielii, a părului sau a ochilor au mare succes printre tinerii pasionați de selfie-uri.

Dacă la început utilizarea filtrelor părea doar o joacă, aceasta și-a arătat, din păcate, adevărata față și riscul la care se expun oamenii este foarte mare, uneori dorința de a semăna cu vedetele pot duce la drame, unul dintre cele mai cunoscute cazuri fiind al femeii ce și-a dorit cu tot dinadinsul să semene cu Kim Kardashian, dar care a murit în urma unui atac de cord, după ce se refăcea în urma unei intervenții de chirurgie plastică.

Potrivit unui sondaj realizat în 2021 de ParentsTogether pe 200 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani, tinerii care folosesc săptămânal filtre de frumusețe sunt mai predispuși să își dorească să își facă operații estetice și să își modifice culoarea pielii, notează Teen Vogue.

Orele în social media, nemulțumire în realitate

Mai mult decât atât, deloc surprinzător, acest sondaj a constatat un lucru care ar trebui să atragă atenția părinților și anume, faptul că orele petrecute pe rețelele de socializare duce la o amplă nemulțumire a tinerilor cu privire la modul în aceștia se arată.

”Programul de editare și toate filtrele de înfrumusețare pot crea multe probleme celor care nu se mai conectează cu realitate, cu tot ceea ce este natural.

Atunci când o persoană privește o astfel de imagine apare un sentiment de nesiguranță față de propria persoană.

Acest lucru poate conduce la pierderea încrederii în sine, anxietate, depresie, stres și chiar somatizare”, a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Gina Dafinoiu.

Totodată, psihologul a întărit ceea ce sondajele de opinie arată. ”În acel moment, tinerii în general, vor încerca din răsputeri să corespundă acelor imagini care nu au nicio legătură cu realitatea și așa încep să se îndepărteze de ceea ce sunt în realitate, de ceea ce înseamnă autentic și natural”, a mai spus psihologul, subliniind că acela este un moment de cotitură în existența tinerilor, care încep ”o cursă nebună în care investesc bani, timp și așteptări. În final nu vor ajunge la aceea imagine perfectă și apare dezamăgirea”.

De asemenea, mai spune psihologul, este foarte important să ne păstrăm naturalețea, dar mai ales să ne acceptăm în întregime, așa cum suntem, fără filtre.

”Este indicat să lucrăm cu noi pentru a ne putea accepta așa cum suntem și a ne vedea și părțile frumoase din noi, să le valorificăm. Compararea este primul pas către depresie și recomand ca acest lucru să fie evitat”, a concluzionat Gina Dafinoiu.

Vezi și: Antibiotice pe rețetă specială, "măsură excesivă". Lupuleasa: Oamenii înghit antibiotic din carnea de pui, din carnea de vită... e complicat! Nu suntem împotrivă, dar trebuie bine gândită

Vezi și: Copilul, prins în "mrejele" tehnologiei, scăpat de sub control. Leca: Venim și le spunem lucrurile astea. E degeaba. Este o iluzie

Social media, impact și asupra sănătății fizice

Un studiu realizat în Canada, în 2019, a arătat că petrecerea timpului pe rețelele de socializare ar putea declanța preocupările legate de imaginea corporală.

”Acest studiu a susținut că doar 5 minute petrecute pe Facebook sau Instagram ar putea acea capacitatea de a provoca acest răspuns negativ”, susține dr. Leela R. Magavi, psihiatru și director medical la Mind Path Care Center, citat de InStyle.

Mai mult decât atât, în mod inconștient, rețelele de socializate și filtrele pot, de asemenea, ”să le amintească persoanelor momente dureroase din viața lor sau să le evidențieze nesiguranța”, mai spune psihiatrul, iar aceste lucruri pot duce la accentuarea simptomelor depresiei și anxietății.

De altfel, timpul în exces petrecut pe rețelele de socializare, chiar și fără a utiliza filtrele despre am menționat că sunt nocive pentru adolescenții și tinerii adulți, afectează utilizatorii în direcții variate, de la stilul de somn, care devine dezordonat, cu impact asupra sănătății, la starea de spirit și alimentație, în general în tot ceea ce ține de bunăstarea mintală și fizică.

Iar o dată intrat într-o astfel de buclă, anxioasă și depresivă, este nevoie de un efort foarte mare, susținut de un ajutor de specialitate, pentru a se depăși momentul.

Conștientizarea oricăror semne de avertizare timpurie vă poate ajuta să rămâneți proactivi și să semnalați momentul în care trebuie să luați o pauză și să vă liniștiți în afara ecranului.

De reținut că aplicațiile de social media sunt ”camere de ecou”, ceea ce înseamnă să algoritmii sunt creați pentru a vă ”alimenta” în mod constant cu o singură perspectivă și viziune asupra lumii, pe baza a ceea ce urmăriți și cu ce rezonați.

În acest sens, este indicat să încercați să urmăriți persoanele care au o atitudine pozitivă, care nu folosesc filtrele ce le transformă în în niște ființe perfecte, deoarece acest lucru nu există în mod natural.

Vezi și: Oaia neagră a familiei: ce este și de ce apare. 9 semne că ești "oaia neagră". Dafinoiu: Nu e vina persoanei, ci a familiei sale. Părinții vor să-și descarce frustrarea pe cineva

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel