Fructe. Trei efecte negative asupra sănătății. Cum te pot îmbolnăvi

Fructele aduc beneficii uriașe pentru sănătate și nu ar trebui să lipsească din dietă. Unele persoane pot experimenta, însă, și unele efecte negative.
Consumul de fructe, în special în cantități mari, are o serie de dezavantaje. Fructele pot deranja un sistem digestiv sensibil, pot provoca boli din cauza bacteriilor sau pot produce un dezechilibru de zahar.
Indigestie
Indigestia este asociată cu o serie de simptome incomode. Balonarea, gazele, durerile de stomac, arsurile la stomac și greața apar adesea ca urmare a indigestiei, potrivit Cleveland Clinic. Sunteți mai predispus la indigestie dacă aveți o tulburare care vă afectează sistemul digestiv, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau ulcerații sau dacă beți alcool în exces. Stresul și anxietatea pot declanșa indigestie la unele persoane. Când sunteți predispuși la indigestie, fructele proaspete pot provoca iritații suplimentare. În timp ce fructele acide nu provoacă neapărat tulburarea digestivă, consumul de portocale, măr sau grapefruit, atunci când tractul digestiv este dezechilibrat poate duce la senzații de arsură în stomac, balonare, senzație de prea plin sau diaree. Fructele bogate în fibre pot provoca tulburări ale stomacului dacă le adăugați prea repede în dietă, explică MedlinePlus.com.
Dezechilibrul zahărului
Nimeni nu contestă faptul că fructele sunt alimente sănătose, dar prea mult dintr-un lucru bune pot fi dăunător, mai ales dacă aveți diabet sau alte probleme cu zahărul din sânge. Monitorizați-vă aportul de carbohidrați pentru a menține nivelul sănătos de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă și monitorizarea aportului de fructe. Potrivit Asociației Americane pentru Diabet, dacă sunteți diabetic, o singură porție de fructe trebuie să conțină cel mult 15 g de carbohidrați. O jumătate de banană îndeplinește această cerință sau puteți mânca 1¼ cani de căpșuni întregi. De asemenea, puteți avea o ½ cană de mango sau ¾ căni de ananas.
Bacterii
Fructele sunt expuse la o multitudine de bacterii dintr-o gamă largă de surse. Bacteriile precum E. coli, listeria și salmonella se atașează de fructe din sol, ploaie și vânt, precum și prin apa folosită de cultivatori. Multe fructe au o coajă exterioară dură pe care nu o mănânci, îndepărtând astfel sursa de bacterii, dar dacă această coajă este ruptă, aceleași bacterii pătrund cu ușurință în fructe. Consumul cojilor crește șansa de a ingera bacterii. Fructele cu pielea mai moale, cum ar fi căpșunile și strugurii, merele, piersicile și roșiile sunt o gazdă perfectă pentru multe bacterii purtătoare de boli. Deoarece fructele sunt consumate crude, nu trec prin procesul de încălzire și gătit care poate ucide bacteriile. În timp ce spălarea fructelor vă reduce riscul de a vă îmbolnăvi, aceasta nu elimină întotdeauna toate bacteriile, potrivit Universității din California.
-
-
-
-
Trosnitul genunchilor nu indică artrită precoce, arată un nou studiu03.09.2025, 10:02
-
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.