Fructele pot da intoleranță? Explicațiile unui medic nutriționist

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Fructe de pădure
Fructe de pădure

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre intoleranța pe care o pot da fructele, o formă mai rară a intoleranței la un anumit aliment.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic vorbește despre intoleranța la fructoză, o formă mai rară, care se este, de fapt, o malabsorbție a fructozei pe care o conțin fructele.

Iată cum explică ea această afecțiune: 

Știm cu toții despre intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Mai rar este vorba de o problema severă și congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare la un exces de fructoză în alimentație.

Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi. Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și, dacă depășim un aport de 50g/zi, riscăm apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge.

Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g. Din ce provine fructoza? Din miere, fructe în exces și zahăr (un amestec de glucoză și fructoză). Ca să nu suprasolicităm ficatul și să nu riscăm să ne îngrășăm, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr, iar fructele să le consumăm proaspete, mestecate - în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică

Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri (fresh sau smoothie), dar și în fructe precum cireșe, struguri, mango, pepene. Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele… mai ales că s-a deschis sezonul cireșelor, iar pepenii și strugurii urmează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel