Fructul care are mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, elimină constipația și îmbunătățește tensiunea
Care este fructul care conține mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, ajută tranzitul intestinal și îmbunătățește tensiunea.
Calciul este un nutrient de care au nevoie toate organismele vii. Sursele alimentare de calciu includ produsele lactate, legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și produsele îmbogățite.
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Oamenii au nevoie de calciu pentru a construi și a menține oasele puternice, iar 99% de calciu din organism se află în oase și dinți. De asemenea, calciul este necesar pentru menținerea unei comunicări sănătoase între creier și alte părți ale corpului. Acesta joacă un rol în mișcarea mușchilor și în funcția cardiovasculară, potrivit Medical News Today.
Calciul se găsește în mod natural în multe alimente, iar producătorii de alimente îl adaugă în anumite produse.
Mai mult, calciul are un rol important în coagularea sângelui, ajutând mușchii să se contracte și reglând ritmul cardiac normal și funcțiile nervoase.
Potrivit Harvard, pentru a îndeplini aceste funcții zilnice vitale, organismul se străduiește să mențină o cantitate constantă de calciu în sânge și în țesuturi. Dacă nivelul de calciu scade prea mult în sânge, hormonul paratiroidian (PTH) va semnala oaselor să elibereze calciu în sânge. Acest hormon poate activa, de asemenea, vitamina D pentru a îmbunătăți absorbția calciului în intestine. În același timp, hormonul paratiroidian semnalează rinichilor să elibereze mai puțin calciu în urină. Atunci când organismul are suficient calciu, un alt hormon numit calcitonină acționează în sens invers: scade nivelul de calciu din sânge prin oprirea eliberării de calciu din oase și semnalizează rinichilor să elimine mai mult calciu în urină.
Organismul obține calciul de care are nevoie în două moduri. Unul este prin consumul de alimente sau suplimente care conțin calciu, iar celălalt este prin extragerea din calciul din organism. Dacă nu se consumă suficiente alimente care conțin calciu, organismul va elimina calciul din oase. În mod ideal, calciul care este "împrumutat" din oase va fi înlocuit la un moment dat.
Alimente bogate în calciu
Calciul este disponibil pe scară largă în multe alimente, nu doar în lapte și alte produse lactate. Fructele, legumele cu frunze verzi, fasolea, nucile și unele legume cu amidon sunt surse bune.
- Lactate de vacă, capră, oaie și lapte îmbogățit pe bază de plante migdale, soia, orez
- Brânză
- Parmezan
- Iaurt
- Suc de portocale
- Dovleac de iarnă
- Edamame (boabe tinere de soia verde)
- Tofu
- Conserve de sardine, somon
- Migdale
- Frunze verzi precum varză, napi, varză kale, spanac, broccoli
- Nuci și semințe, susan și chia
Fructul care conține mai mult calciu decât un litru de lapte
Deși mulți cred că laptele este cel mai bogat în calciu, nu este chiar așa. Există un fruct care conține mult mai mult calciu decât laptele.
Este vorba despre smochine. 100 gr de smochine conțin 162 mg de calciu, în timp ce 100 gr de lapte conțin 125 mg de calciu.
Smochinele și frunzele lor sunt pline de nutrienți și oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Ele pot promova o digestie sănătoasă, pot scădea riscul de boli de inimă și vă pot ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge.
Smochinele au multe beneficii potențiale, inclusiv promovarea sănătății digestive și cardiace, împreună cu un potențial ajutor în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
- Promovarea sănătății digestive
Smochinele au fost folosite de mult timp ca remediu de casă sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația.
Acestea conțin fibre, care pot ajuta la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și adăugarea de volum la scaune, diminuând constipația și servind ca prebiotic sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care vă populează intestinul.
- Pot îmbunătăți sănătatea vasculară și cardiacă
Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul grăsimilor din sânge, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea sănătății vasculare și la scăderea riscului de boli de inimă.
- Potențiale proprietăți anticancerigene
Au fost efectuate multe studii promițătoare în eprubetă privind efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase.
S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin prezintă o activitate antitumorală împotriva celulelor umane de cancer de colon, de sân, de col uterin și de ficat.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că mâncarea de smochine sau consumul de ceai din frunze de smochin va exercita aceleași efecte.
- Poate promova o piele sănătoasă
Smochinele pot avea unele efecte benefice asupra pielii, în special în cazul persoanelor cu dermatită alergică sau piele uscată, cu mâncărimi ca urmare a alergiilor.
S-a demonstrat că o combinație de extracte de fructe, inclusiv extractul de smochine, prezintă efecte antioxidante asupra celulelor pielii, diminuează degradarea colagenului și îmbunătățește aspectul ridurilor într-un studiu efectuat în eprubetă și pe animale.
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Planta considerată "bomba" de Omega 3-6-7-9. Mulți o iau pentru imunitate, dar are efecte pentru cancer și diabet
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
