Fructul care are mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, elimină constipația și îmbunătățește tensiunea

Fructul - Foto: Freepik @Racool_studio
Fructul - Foto: Freepik @Racool_studio

Care este fructul care conține mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, ajută tranzitul intestinal și îmbunătățește tensiunea.

Calciul este un nutrient de care au nevoie toate organismele vii. Sursele alimentare de calciu includ produsele lactate, legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și produsele îmbogățite.

Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Oamenii au nevoie de calciu pentru a construi și a menține oasele puternice, iar 99% de calciu din organism se află în oase și dinți. De asemenea, calciul este necesar pentru menținerea unei comunicări sănătoase între creier și alte părți ale corpului. Acesta joacă un rol în mișcarea mușchilor și în funcția cardiovasculară, potrivit Medical News Today.

Calciul se găsește în mod natural în multe alimente, iar producătorii de alimente îl adaugă în anumite produse.

Mai mult, calciul are un rol important în coagularea sângelui, ajutând mușchii să se contracte și reglând ritmul cardiac normal și funcțiile nervoase. 

Potrivit Harvard, pentru a îndeplini aceste funcții zilnice vitale, organismul se străduiește să mențină o cantitate constantă de calciu în sânge și în țesuturi. Dacă nivelul de calciu scade prea mult în sânge, hormonul paratiroidian (PTH) va semnala oaselor să elibereze calciu în sânge. Acest hormon poate activa, de asemenea, vitamina D pentru a îmbunătăți absorbția calciului în intestine. În același timp, hormonul paratiroidian semnalează rinichilor să elibereze mai puțin calciu în urină. Atunci când organismul are suficient calciu, un alt hormon numit calcitonină acționează în sens invers: scade nivelul de calciu din sânge prin oprirea eliberării de calciu din oase și semnalizează rinichilor să elimine mai mult calciu în urină.

Organismul obține calciul de care are nevoie în două moduri. Unul este prin consumul de alimente sau suplimente care conțin calciu, iar celălalt este prin extragerea din calciul din organism. Dacă nu se consumă suficiente alimente care conțin calciu, organismul va elimina calciul din oase. În mod ideal, calciul care este "împrumutat" din oase va fi înlocuit la un moment dat.

Alimente bogate în calciu

Calciul este disponibil pe scară largă în multe alimente, nu doar în lapte și alte produse lactate. Fructele, legumele cu frunze verzi, fasolea, nucile și unele legume cu amidon sunt surse bune.

- Lactate de vacă, capră, oaie și lapte îmbogățit pe bază de plante migdale, soia, orez

- Brânză

- Parmezan

- Iaurt

- Suc de portocale

- Dovleac de iarnă

- Edamame (boabe tinere de soia verde)

- Tofu

- Conserve de sardine, somon

- Migdale

- Frunze verzi precum varză, napi, varză kale, spanac, broccoli

- Nuci și semințe, susan și chia

Fructul care conține mai mult calciu decât un litru de lapte

Deși mulți cred că laptele este cel mai bogat în calciu, nu este chiar așa. Există un fruct care conține mult mai mult calciu decât laptele. 

Este vorba despre smochine. 100 gr de smochine conțin 162 mg de calciu, în timp ce 100 gr de lapte conțin 125 mg de calciu.

Smochinele și frunzele lor sunt pline de nutrienți și oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Ele pot promova o digestie sănătoasă, pot scădea riscul de boli de inimă și vă pot ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge.

Smochinele au multe beneficii potențiale, inclusiv promovarea sănătății digestive și cardiace, împreună cu un potențial ajutor în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

- Promovarea sănătății digestive

Smochinele au fost folosite de mult timp ca remediu de casă sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația.

Acestea conțin fibre, care pot ajuta la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și adăugarea de volum la scaune, diminuând constipația și servind ca prebiotic sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care vă populează intestinul.

- Pot îmbunătăți sănătatea vasculară și cardiacă

Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul grăsimilor din sânge, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea sănătății vasculare și la scăderea riscului de boli de inimă.

- Potențiale proprietăți anticancerigene

Au fost efectuate multe studii promițătoare în eprubetă privind efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase.

S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin prezintă o activitate antitumorală împotriva celulelor umane de cancer de colon, de sân, de col uterin și de ficat.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că mâncarea de smochine sau consumul de ceai din frunze de smochin va exercita aceleași efecte.

- Poate promova o piele sănătoasă

Smochinele pot avea unele efecte benefice asupra pielii, în special în cazul persoanelor cu dermatită alergică sau piele uscată, cu mâncărimi ca urmare a alergiilor.

S-a demonstrat că o combinație de extracte de fructe, inclusiv extractul de smochine, prezintă efecte antioxidante asupra celulelor pielii, diminuează degradarea colagenului și îmbunătățește aspectul ridurilor într-un studiu efectuat în eprubetă și pe animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel