Grăsimi sănătoase: ulei de pește din alimente sau suplimente. Pe care-l recomandă medicii

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ulei de peste
Ulei de peste

Specialiștii recomandă consumul de ulei de pește datorită acizilor grași omega-3, care sunt grăsimi sănătoase pe placul inimii.

Grăsimi, ulei de pește. Uleiul de pește este plin de acizi grași omega-3 și susțin specialiștii de la Harvard, trebuie să provină din alimente, deoarece organismele noastre nu le pot face, și nu din suplimente.

Cei doi acizi grași omega-3 esențiali sunt acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA). Peștii care îi conțin sunt: somonul, macroul și sardinele. În schimb, produse din plante precum semințele de in, semințele de chia, nuci, semințele de dovleac și uleiul de canola sunt bogate într-un alt tip de acid gras omega-3: acidul alfa-linolenic, pe care organismul îl poate converti în DHA și EPA.

Grăsimi, ulei de pește: opinia experților

"Acizii grași Omega-3 joacă un rol important în funcția creierului, creșterea și dezvoltarea normală și inflamația. Deficiențele au fost legate de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer, tulburări de dispoziție, artrită și multe altele. Dar asta nu înseamnă că luarea de doze mari duce la îmbunătățirea sănătății și prevenirea bolilor", explică medicul Howard LeWine, editor-șef al Harvard Health Publishing, pe site-ul publicației.

O altă variantă de unde puteți consuma ulei de pește sunt suplimente alimentare, promovate ca o modalitate simplă de a proteja inima, de a ușura inflamațiile, de a îmbunătăți sănătatea mentală și de a prelungi viața. Însă, potrivit sursei citate, dovezile privind îmbunătățirea sănătății inimii sunt mixte. Medicul LeWine citează un studiu din noiembrie 2018, publicat în New England Journal of Medicine, în care se vorbește că suplimentele de acizi grași omega-3 nu au făcut nimic pentru a reduce atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale sau decesele cauzate de boli de inimă la bărbați și femei de vârstă mijlocie, fără factori de risc cunoscuți pentru afecțiuni cardiace.

În schimb, cercetări din 2013, publicate în același jurnal științific, nu au raportat niciun beneficiu la persoanele cu factori de risc pentru boli de inimă. Însă, când cercetătorii au analizat grupuri de persoane care nu mănâncă deloc pește, rezultatele au sugerat că suplimentele din ulei de pește ar putea reduce riscul lor cardiovascular.

Grăsimi, ulei de pește: reduce riscul de cancer? Păreri împărțite

Multe cercetări susțin că un consum de ulei de pește nu ar avea niciun efect privind reducerea riscului de a face cancer. Însă, alte studii au sugerat că dietele bogate în pește gras sau suplimente de ulei de pește ar putea reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

"În ciuda acestui singur studiu, ar trebui să considerați în continuare consumul de pește și alte fructe de mare drept o strategie sănătoasă. Dacă am putea spune absolut, în mod pozitiv, că beneficiile consumului de fructe de mare provin în totalitate din grăsimile omega-3, atunci pastilele cu ulei de pește ar fi o alternativă la consumul de pește", precizează medicul Howard LeWine.

Acesta îi sfătuiește pe oameni că ar fi bine să nu ia suplimente din ulei de pește fără știința medicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel