Halvaua, un super-aliment. Care este porția corectă. Mihaela Bilic: Nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva!
Află mai multe despre această gustare delicioasă. Conține micronutrienți benefici pentru sănătatea corpului tău.
Halvaua grecească tradițională făcută manual este făcută din tahini (semințe de susan decorticate și zdrobite), sirop de glucoză 41%, zahăr 5,5% și ulei vegetal 2%, cu texturi (nuci) și arome diferite.
Halvaua de susan este populară în Balcani, în Orientul Mijlociu și în alte zone din jurul Mării Mediterane. Ingredientele principale ale acestei dulciuri sunt untul sau pasta de susan (tahini) și zahărul, glucoza sau mierea.
"Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr(33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale." explică medicul nutriționist Mhaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
"Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40%grasime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui." continuă nutriționistul Bilic.
Nu rata: Kaki: un fruct exotic plin de nutrienți. Ce beneficii aduce sănătății și cum se mănâncă
Câtă halva ar trebui să mănânci la o porție
"Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30g ajung- adică o felie cât 3 degete!" explică Mihaela Bilic.
Vitaminele B și E, calciul, fosforul, magneziul, magneziul, zincul, seleniul și antioxidanții sunt toate abundente în halva. În ceea ce privește valoarea calorică, amestecul de ingrediente - zahăr și susan - este o sursă hrănitoare și susținută de energie, despre care se spune că revitalizează celulele organismului. Este o mâncare vegetariană gustoasă, bună atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Conține micronutrienți
În timp ce halvaua nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, ea furnizează cantități semnificative de minerale. Fiecare porție de 30 de grame are 17% din doza zilnică recomandată de cupru și fosfor, 15% din doza zilnică pentru magneziu și 12% din doza zilnică pentru mangan.
Corpul tău are nevoie de cupru pentru formarea globulelor roșii, de fosfor și magneziu pentru formarea ADN-ului și de mangan pentru vindecarea rănilor.

Foto: Freepik
Uleiul de susan este cunoscut de mult timp ca fiind un aliment sănătos, datorită componentelor sale bogate și a echilibrului său bun. Susanul conține proteine de înaltă calitate (20%), grăsimi (50%), calciu, fier, vitamina B1, B2 și E într-un mod bine echilibrat. Acesta poate reface energia organismului și crește forța musculară.
Uleiul de susan conține mai mulți antioxidanți importanți, sesamolina și sesamina, care previn oxidarea grăsimilor din vasele de sânge, inclusiv a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), protejând astfel arterele de întărire.
Descoperă și: Cum să porți cămașa dacă ai burtă. Adina Buzatu: Asta e o problemă
Unul dintre cei doi constituenți principali din halva este zahărul, într-o formă sau alta. Zaharurile adăugate cresc aportul de calorii fără a contribui cu niciun nutrient necesar dietei tale. Acest lucru explică de ce mulți se referă la aceste calorii ca fiind calorii "goale", potrivit Healthline.
Dietele bogate în zahăr au potențialul de a înlocui dietele bogate în nutrienți și de a crește riscul de obezitate și de boli legate de obezitate. Acest lucru nu te împiedică să mănânci halva; mai degrabă, îți sugerează să o consumi cu moderație.
"Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și in amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei." a adăugat Mihaela Bilic.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
