Hepatita virală C: campanie de informare și prevenire

Adisa Codruț |
Data publicării:
Virusul hepatitei
Virusul hepatitei

Hepatita virală C este tema unei campanii de informare și prevenire ce se va desfășura la Iași,cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor.

O campanie  de informare  despre modul în care poate fi depistată și tratată hepatita virală C, dar și despre metodele de prevenire a îmbolnăvirilor va avea loc duminică, 28 iulie, între orele 11.00 și 16.00 pe esplanada Palas Mall Iași. Evenimentul este organizat de către Asociația Echitate în Sănătate, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, se arată într-un comunicat de presă al organziatorilor.

Campania va fi derulată cu ajutorul  unei echipe de medici voluntari, specialiști în grastroenterologie, de la Spitalul Sf. Spiridon. Persoanele participante pot fi testate gratuit în cadrul acestei campanii, rezultatele testării fiind obținute în scurt timp și comunicate fiecărei persoane, cu informații despre modul în care pot fi combătute hepatitele virale sau despre modul în care pot  fi tratate, dacă este cazul.

De asemenea, prof. dr. Anca Trifan, președintele Societății Române de Gastroenterologie, se va alătura echipei între orele 12.00 și 13.00. Ea va da explicații despre cum putem contribui cu toții la eliminarea hepatitelor virale.

Virusul hepatic este depistat întâmplător

Chiar dacă infecția cu VHC reprezintă o problemă de sănătate publică în România, de cele mai multe ori, virusul este depistat întâmplător. Peste 70% dintre pacienții infectați cu VHC nu prezintă niciun fel de simptome, boala fiind cunoscută sub denumirea de „ucigașul tăcut”.

„Acesta campanie de conștientizare face parte dintr-o amplă acțiune de luptă împotriva hepatitelor virale derulată de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) în colaborare cu Asociația Echitate în Sănătate (AES), în cadrul căreia au fost testați gratuit, pentru depistarea virusului C, peste 100.000 de români din zonele rurale ale județelor Neamț și Bacău. Toți cei care au fost depistați pozitiv în urma testării au avut acces la tratamentul gratuit.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul a 101 de cabinete de medicină de familie. Tot în cadrul acestei acțiuni, AES, în parteneriat cu SRGH, a derulat și o campanie de microeliminare a virusului Hepatitic C la nivelul comunei Vetrișoaia (județul Vaslui), unde a fost testată  majoritatea populației cu vârsta de peste 18 ani” se mai arată în comunicatul de presă.

Testarea pentru Hepatita C este realizată de medici și presupune o procedură extrem de simplă și rapidă: o singură picătură de sânge din deget este suficientă pentru a depista dacă persoana testată este infectată cu Virusul Hepatitic C sau nu. Persoanele depistate pozitiv sunt consiliate de medici în privința pașilor ce trebuie urmați pentru a avea acces la tratamentul care elimină  virusul din organism.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel