Hipertensiune, tratată cu ultrasunele. Noi descoperiri

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Există implanturi-cip care pot suraveghea ritmul cardiac 24 de ore din 24, arată dr Radu Ciudin
Există implanturi-cip care pot suraveghea ritmul cardiac 24 de ore din 24, arată dr Radu Ciudin

O procedură chirurgicală minim invazivă care vizează nervii care duc la rinichi ar putea într-o bună zi să ofere un mod sigur de a trata un caz de hipertensiune arterială, reducând administrarea de medicamente.

Cercetătorii au anunțat rezultatele la 6 luni de la începerea unui studiu clinic internațional privind siguranța și eficacitatea denervării arterelor renale prin ultrasunete, ca un tratament pentru hipertensiune arterială ușoară până la moderată.

Constatările au fost prezentate recent la Conferința Colegiului American de Cardiologie din New Orleans și publicate în revista Circulation.

Chirurgii efectuează procedura, care durează aproximativ o oră, sub anestezie locală. Ea scade activitatea nervilor care leagă creierul de rinichi și transportă semnale care reglează tensiunea arterială.

Rezultatele pe 2 luni din studiul randomizat, controlat, au arătat deja că procedura a dus la o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, comparativ cu o operație „falsă".

Niciunul din cei care au participat la studiu nu și-a luat medicamentele pentru tensiunea arterială în primele 2 luni. Apoi au reluat medicația de hipertensiune într-un mod gestionat, după cum este necesar.

Acum, rezultatele mai recente arată că participanții care au suferit operația de ultrasunete și-au menținut tensiunea arterială redusă timp de 6 luni.

În comparație cu cei care au suferit „false operații", mai puțini dintre participanții care au avut suferit intervenția cu ultrasunete au fost nevoiți să își reia tratamentul medicamentos pentru tensiunea arterială și cei care au făcut-o, au luat mai mai puține medicamente și în doze mai mici.

„Aceste rezultate" - spune cercetătorul principal al studiului din Regatul Unit, dr. Melvin D. Lobo, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra - „arată un viitor interesant pentru această nouă tehnologie".

Hipertensiune și nervi renali

Tensiunea arterială ridicată - adică hipertensiunea arterială - reprezintă o problemă de sănătate în creștere la nivel mondial. Conform unui raport din The Lancet, între 1975 și 2015, numărul de adulți care trăiau cu hipertensiune arterială a crescut de la 594 milioane, la 1,13 miliarde.

Hipertensiunea crește riscul de boli de inimă, insuficiență cardiacă și alte condiții. Unii oameni își pot menține tensiunea arterială sub control, având grijă la greutate, făcând o mulțime de exerciții fizice și menținând o dietă sănătoasă. Alții sunt nevoiți să ia medicamente.

Totuși, unii oameni se luptă să-și controleze tensiunea arterială ridicată, chiar și cu modificări ale stilului de viață și medicație. Rinichii au un sistem bogat de nervi pentru trimiterea și primirea de mesaje.

Oamenii de știință au descoperit că hiperactivitatea în acest sistem poate crește tensiunea arterială prin interacțiunea sa cu sistemul nervos simpatic al corpului. Denervarea arterelor renale cu ultrasunete este un tratament care vizează ameliorarea tensiunii arteriale ridicate prin perturbarea nervilor care duc la rinichi.

Procedura implică introducerea unui dispozitiv printr-un cateter în zona abdominală pentru a ajunge în artera unui rinichi. Dispozitivul emite unde de ultrasunete care apoi se încâlzesc și lezează unele dintre fibrele nervoase care înconjoară artera, notează MedicalNewsToday.

Rezultatele pe 6 luni arată promițător

Rezultatele după 6 luni de studiu sunt de fapt o comparație a procedurii cu o operațiune simplă la 140 de persoane, din 51 de locații din Belgia, Franța, Germania, Țările de Jos, Regatul Unit și Statele Unite.

După 6 luni, 58% dintre cei care au suferit această procedură și-au menținut tensiunea arterială mai scăzută, comparativ cu 42% dintre cei care au primit operația falsă.

În general, cei mai mulți dintre participanți au trebuit să-și reia medicația pentru a menține controlul presiunii arteriale. Cu toate acestea, 35,8% din grupul cu denervare renală încă nu luau medicamente la 6 luni de la intervenție, comparativ cu doar 15,5% în grupul de operație „falsă".

Cei care au suferit o denervare renală au prezentat, de asemenea, o reducere mai mare a tensiunii arteriale. După 6 luni, reducerea medie a fost de 18,1 milimetri de mercur (mm Hg) în grupul de tratament și de 15,6 mm Hg în grupul de operație „falsă".

Nu au existat probleme de siguranță la niciunul dintre participanți. Este important să știm că firma care produce dispozitivul de denervare renală pe care chirurgii le-au utilizat în acest studiu a finanțat și studiul.

„Dacă siguranța și eficacitatea pe termen lung sunt demonstrate în studii mai mari care sunt în prezent în curs de desfășurare, sperăm că terapia denervării arteriale renale ar putea fi oferită în curând ca o alternativă la multe cazuri care necesită tratament medicamentos pe toată durata vieții, pentru hipertensiune", a spus profesorul Melvin D. Lobo, citat de MedicalNewsToday.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel