Hipertensiunea arterială rezistentă poate fi cauzată de alte afecțiuni grave

DCMedical Team |
Data publicării:
Hipertensiunea rezistentă poate fi cauzată de alte boli grave
Hipertensiunea rezistentă poate fi cauzată de alte boli grave

Hipertensiunea rezistentă este afecțiunea care face ca niciun tratament pentru scăderea hipertensiunii arteriale să nu funcționeze. Incidența acesteia a crescut în SUA de la 8$ la 20%, în doar 30 de ani. 

Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea arterială rămâne o problemă comună de sănătate pentru majoritatea bărbaților în vârstă.

De fapt, aproximativ 54% până la 67% dintre bărbații cu vîrsta de peste 65 ani suferă de afecțiunea care apare atunci când presiunea sistolică (presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta) este de 140 mm Hg sau mai mare și presiunea diastolică (Presiune pulsanta rezultata din contractia regulata a inimii) este de 90 mm Hg sau mai mare, potrivit American Heart Association, scrie Harvard Medical School.

Tratamentele uzuale medicamentoase includ blocanții canalelor de calciu, inhibitorii ECA și diureticele, administrate individual sau în combinație. Blocanții canalelor de calciu și inhibitorii ACE ajută la relaxarea vaselor de sânge, iar diureticele elimină excesul de sodiu și apă din organism.

Aceste medicamente adesea coboară hipertensiune arterială la valori mai sigure. Cu toate acestea, unii bărbați nu răspund la tratament. Dacă tensiunea arterială rămâne la 140/90 mm Hg, în ciuda administrării celei mai mari doze de cel puțin trei medicamente diferite pentru tensiunea arterială, inclusiv un diuretic, aveți ceea ce se numește hipertensiune arterială rezistentă.

O problemă tot mai mare

Hipertensiunea arterială rezistentă poate să nu pară o problemă majoră, dar în decursul unei perioade de 30 de ani, din 1988 până în 2008, prevalența hipertensiunii arteriale rezistente în Statele Unite a crescut de la 8,8% la 20,7%.

Tensiunea arterială crește odată cu vârsta. „La persoanele în vârstă este, de asemenea, obișnuit ca tensiunea arterială sistolică să fie ridicată, în timp ce presiunea diastolică rămâne normală”, spune dr. Naomi D.L. Fisher, director al Hypertension Service at Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital.

„Dar este periculos să aștepți până când va deveni prea mare, înainte de a lua măsuri. În cazul hipertensiunii arteriale rezistente, ar putea dura mai mult până la se va reuși aducerea și menținerea ei su control, ceea ce menține un isc crescut de a face un atac de cor sau accident vascular cerebral.”

 Opțiunile de tratament

Când sunteți diagnosticat cu tensiune arterială crescută, medicul dumneavoastră va prescrie probabil un medicament pentru tensiunea arterială. De obicei, durează aproximativ două săptămâni până ca medicamentul să aibă efect complet, iar medicul dumneavoastră va dori să vă vericice din nou tensiunea arterială în decurs de o lună după diagnosticare.

"Medicul își va da seama astfel dacă medicamentul funcționeză, sau dacă doza trebuie mărită sau trebuie adăugat un alt medicament sau trebuie schimbat tratamentul”, spune dr. Fisher. "Scopul este să găsiți cantitatea potrivită și combinația care funcționează pentru dvs."

Câte medicamente veți lua în cele din urmă depinde de factori precum citirea tensiunii arteriale (un număr sistolic de 150-160 mm Hg sau mai mare vor necesita adesea două sau mai multe medicamente), vârsta dumneavoastră și dacă sunteți supraponderal sau sedentar.

Cu toate acestea, medicamentele sunt doar o parte a tratamentului. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va rcomada să vă schimbați stilul de viață, după cum este necesar, cum ar fi scăderea în greutate, renunțarea la fumat, reducerea sarii în dieta dumneavoastră și activitatea mai activă, toate acestea putând ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

„Dar, din moment ce schimbarile stilului de viata pot dura mai mult pentru a le pune în aplicare și a obține rezultate în ceea ce privește reducerea tensiunii arteriale, este întotdeauna cel mai bine să vă prescrie medicamente, fără a aștepta prea mult timp”, spune dr. Fisher.

Ce puteți face

Dacă ați atins doza maximă de cel puțin trei medicamente și tensiunea arterială este încă ridicată, iar modificările stilului de viață nu au ajutat, medicul dumneavoastră va căuta alte cauze, cum ar fi boala renală, boala Cushing sau feocromocitomul (o tumoare în o glandă suprarenale). După aceasta, el sau ea va explora alte probleme fundamentale. De exemplu:

Apnee în somn. Această condiție comună este marcată de pauze repetate în respirație - care durează de la câteva secunde până la un minut - în timpul somnului. Un studiu efectuat în 2014, în Journal of Clinical Sleep Medicine , care a implicat aproape 300 de persoane care au avut apnee în somn sau au fost expuse unui risc crescut de afecțiuni cardiace, a constatat că apneea de somn a crescut de patru ori șansele de a avea hipertensiune rezistentă.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Acestea includ medicamente care se vând fără prescripție medicală și calmează durerile: printre acestea este ibuprofen și naproxen. Un studiu din 2012 al BMC Cardiovascular Disorders realizat pe 1.340 de utilizatori de AINS și 1.340 de utilizatori ai analgezicului non-AINS (acetaminofen) a constatat că utilizatorii AINS au avut o creștere a tensiunii arteriale sistolice de 2 mm Hg, comparativ cu utilizatorii de acetaminofen. „Dacă luați mai mult decât doze ocazionale pentru a controla durerea, trebuie să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră”, spune dr. Fisher.

Alcool. Excesul de alcool poate ridica presiunea arterială, bărbații ar trebui să limiteze consumul de alcool la cel mult de două băuturi pe zi, spune dr. Fisher.

 

Articolul complet poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel