Ți s-au subțiat sprâncenele? Ce trebuie să mănânci ca să crească la loc

Alimentația are un impact major asupra sănătății pielii și părului. Organismul are nevoie de anumiți nutrienți pentru a crea un păr sănătos.
Potrivit unui studiu de revizuire din 2017, deficiențele nutriționale pot afecta atât structura părului, cât și creșterea lui. Efectele asupra creșterii părului includ efluviul acut de telogen TE, un efect bine cunoscut de pierdere bruscă în greutate sau scădere a aportului de proteine , precum și alopecia difuză.. Studiile au raportat, de asemenea, asocieri potențiale între deficiența nutrițională și TE cronică, alopecie androgenetică, căderea părului la femei și alopecia areata.
Deficiențe nutriționale pot cauza pierderea părului din sprâncene:
Acizi grași
Deficitul de acizi grași din organism poate cauza pierderea părului sprâncenelor. Acizii grași sunt prezenți în pește, nuci și semințe -Potrivit studiului, deficitul de acizi grași esențiali polinesaturați acid linoleic (un acid gras omega-6) și acid alfa-linolenic (un acid gras omega-3) pot rezulta din alimentația necorespunzătoare și tulburări de malabsorbție, cum ar fi fibroza chistică. Modificările părului includ pierderea părului scalpului și a sprâncenelor, precum și decolorarea părului.
Fier
Deficitul de fier este cea mai frecventă deficiență nutrițională din lume și este o cauză cunoscută a căderii părului.
Anumite persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficiență de fier. Femeile aflate în perioada premenopauză au un risc mai mare din cauza pierderilor de sânge menstrual, în timp ce femeile și bărbații în postmenopauză pot prezenta deficiență de fier din cauza pierderilor de sânge gastro-intestinale. Alți factori de risc includ tulburări de malabsorbție (cum ar fi boala celiacă).
Veganii și vegetarienii sunt de asemenea expuși unui risc mai mare de identificare, deoarece cerințele lor pentru fierul alimentar sunt considerate a fi de 1,8 ori mai mari decât pentru consumatorii de carne. Fierul non-heme, care se găsește în plante, are o biodisponibilitate mai mică decât fierul heme, care se găsește în carne și pește
Zinc
Deficiență de zinc: Lipsa de zinc poate duce la pierderea părului. Autorii unui studiu de revizuire spun că deficiența de zinc poate fi moștenită sau dobândită și poate afecta mai multe sisteme de organe. Pacienții pot prezenta diaree, efecte imunologice și vindecarea întârziată a rănilor. Pot apărea anomalii ale gustului și mirosului. Efectele cutanate includ dermatita acrală și periorificială, în timp ce modificările părului includ efluviul acut de telogen TE și părul fragil.
Alimente cu conținut ridicat de zinc: Stridiile, crabul și homarul, acarnea rosie, naut, linte, fasole, legumele verzi, nucile și semințele, lactatele, cerealele.
Biotina sau vitamina H
Deficitul de biotină: Biotina este esențială pentru producerea unei proteine de păr numită keratină. Potrivit studiului, deficitul de biotină poate duce la subțierea părului și la pierderea părului de pe corp.
Deficitul de biotină este rar, deoarece bacteriile intestinale sunt de obicei capabile să producă niveluri adecvate de biotină. Deficiența este observată în cazurile de deficiență congenitală sau dobândită de biotinidază sau carboxilază, utilizarea de antibiotice perturbând flora gastrointestinală și utilizarea antiepileptică.
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și biotină, doi nutrienți care pot favoriza creșterea părului.
Studiul integral aici: Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.