Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"

Adevărul despre îndulcitorii artificiali pe care nu ți-l spune nimeni. Pot sabota silueta, sănătatea și pofta de mâncare mai rău decât o prăjitură întreagă! Descoperă ce spun studiile recente și care este,...
Îndulcitorii artificiali sunt adăugați la un număr tot mai mare de alimente pentru a le reduce conținutul de zahăr, menținându-le în același timp gustul atrăgător, potrivit Reuters.
Dar un număr tot mai mare de cercetări sugerează că acești îndulcitori non-nutritivi nu reprezintă întotdeauna o opțiune mai sănătoasă și mai sigură. Așadar, care este cea mai bună opțiune dacă dorim să ne bucurăm de alimentele cu gust dulce fără efectele nocive ale consumului de zahăr?
Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Îndulcitorii artificiali au fost dezvoltați inițial ca substanțe chimice care să stimuleze calea noastră de detectare a gustului dulce. La fel ca moleculele de zahăr, acești îndulcitori acționează direct asupra senzorilor noștri gustativi din gură. Ei fac acest lucru prin trimiterea unui semnal nervos către organism că a fost consumată o sursă de hrană bogată în carbohidrați - spunând organismului să o descompună pentru a o folosi ca sursă de energie, potrivit Reuters.
În cazul consumului de zahăr, acesta stimulează, de asemenea, sistemul nostru dopaminergic. Aceasta este partea din creier responsabilă de motivație și recompensă, legată de pofta de zahăr. Dintr-o perspectivă evolutivă, acest lucru înseamnă că suntem programați să căutăm alimente bogate în zahăr ca sursă de energie și pentru a ne asigura supraviețuirea. Cu toate acestea, se știe că un consum excesiv de zahăr conduce la probleme de sănătate, cum ar fi perturbarea metabolismului, care poate provoca obezitate și diabet.
În mod similar, atunci când îndulcitorii artificiali, mai degrabă decât zahărul, provoacă această stimulare, există tot mai multe dovezi ale unor dezechilibre metabolice similare. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că îndulcitorii artificiali nu par să stimuleze sistemul dopaminei.
Într-adevăr, un studiu publicat la începutul acestui an a arătat că, în termen de două ore de la consumul de sucraloză (o cantitate echivalentă cu zahărul din două cutii de băuturi răcoritoare), participanții au prezentat răspunsuri fiziologice crescute la foame. Cercetarea a măsurat fluxul sanguin către hipotalamus, regiunea din creier responsabilă de controlul apetitului. S-a constatat că sucraloza a crescut fluxul sanguin către această zonă a creierului.
Studiile au arătat, de asemenea, că îndulcitorii pot stimula aceiași neuroni ca și hormonul apetitului, leptina. În timp, acest lucru ar putea determina creșterea pragului de foame, ceea ce înseamnă că trebuie să mâncăm mai mult pentru a ne simți sătui. Acest lucru sugerează că consumul de îndulcitori artificiali ne face mai înfometați, ceea ce, în cele din urmă, ne-ar putea face să consumăm mai multe calorii.
Și asta nu se oprește la senzația de foame. Un studiu amplu, care s-a desfășurat pe parcursul a 20 de ani, a descoperit o legătură între consumul de îndulcitori și acumularea mai mare de grăsime corporală. În mod interesant, studiul a constatat că persoanele care consumau în mod regulat cantități mari de îndulcitori (echivalentul a trei sau patru cutii de suc dietetic pe zi) aveau o incidență cu aproape 70% mai mare a obezității în comparație cu cei care consumau cantități minime de îndulcitori artificiali (echivalentul a jumătate de cutie de suc dietetic pe zi).
Studiul a considerat, de asemenea, că acest răspuns este independent de cantitatea de calorii pe care participanții au consumat-o în fiecare zi. Pentru a verifica acest lucru, ei au revizuit chestionarele alimentare pentru a evalua aportul alimentar auto-raportat. În timp ce consumul autodeclarat poate avea discrepanțe, studiul a utilizat, de asemenea, un sistem de codificare a datelor nutriționale pentru a verifica aportul alimentar. Rezultatele indică faptul că îndulcitorii artificiali ne pot face mai predispuși la formarea de grăsimi în organism - indiferent de ceea ce consumăm alături de îndulcitorii artificiali.
Un studiu publicat la începutul acestei luni a constatat, de asemenea, că consumul zilnic de băuturi îndulcite artificial este corelat pozitiv cu incidența diabetului de tip 2. Dar având în vedere că aceste băuturi conțin o serie de aditivi - inclusiv acidifianți, coloranți, emulgatori și îndulcitori - nu este sigur dacă această legătură poate fi atribuită în întregime îndulcitorilor artificiali.
Ce trebuie să știți
Deci este timpul să renunțați complet la îndulcitori? Poate că nu. Există numeroase studii care sporesc controversa, arătând că înlocuirea pe termen scurt a zahărului cu îndulcitori artificiali reduce greutatea corporală și grăsimea corporală.
Numeroase studii au arătat, de asemenea, că consumul de îndulcitori artificiali nu are nicio legătură cu apariția diabetului sau chiar cu indicatorii diabetului, cum ar fi nivelurile de glucoză sau insulină la post. Cu toate acestea, multe dintre aceste studii au fost efectuate pe perioade de timp relativ scurte (până la 12 luni) și au comparat doar persoanele care consumau îndulcitori artificiali cu cele care consumau zahăr. Acest lucru face extrem de confuz pentru noi toți să știm ce ar trebui să facem.
Pentru a rezolva această problemă, la începutul acestei luni, Comitetul consultativ științific pentru nutriție (SACN), care consiliază guvernul britanic în materie de nutriție, a publicat o declarație de poziție privind utilizarea îndulcitorilor fără zahăr. Aceasta a fost un răspuns la Organizația Mondială a Sănătății, care a sugerat că îndulcitorii nu ar trebui să fie utilizați ca mijloc de control al greutății din cauza asocierii lor de nivel scăzut cu riscul de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2.
În mod similar, SACN a concluzionat că aportul de îndulcitori fără zahăr trebuie redus la minimum, în special în cazul copiilor. Dar au afirmat, de asemenea, că aportul de zaharuri în general trebuie să fie redus. Acesta este de fapt miezul problemei. Îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative semnificative asupra sănătății, dar sunt ei la fel de nocivi pentru noi ca zahărul? Literatura de specialitate copleșitoare privind efectele negative ale consumului excesiv de zahăr sugerează în prezent că nu - dar cunoștințele noastre despre îndulcitorii artificiali nu sunt încă la fel de vaste ca cele despre zahăr.
Numeroase studii au arătat, de asemenea, că consumul de îndulcitori artificiali nu are nicio legătură cu apariția diabetului sau chiar cu indicatorii diabetului, cum ar fi nivelurile de glucoză sau insulină la post. Cu toate acestea, multe dintre aceste studii au fost efectuate pe perioade de timp relativ scurte (până la 12 luni) și au comparat doar persoanele care consumau îndulcitori artificiali cu cele care consumau zahăr. Acest lucru face extrem de confuz pentru noi toți să știm ce ar trebui să facem.
Pentru a rezolva această problemă, la începutul acestei luni, Comitetul consultativ științific pentru nutriție (SACN), care consiliază guvernul britanic în materie de nutriție, a publicat o declarație de poziție privind utilizarea îndulcitorilor fără zahăr. Aceasta a fost un răspuns la Organizația Mondială a Sănătății, care a sugerat că îndulcitorii nu ar trebui să fie utilizați ca mijloc de control al greutății din cauza asocierii lor de nivel scăzut cu riscul de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2.
În mod similar, SACN a concluzionat că aportul de îndulcitori fără zahăr trebuie redus la minimum, în special în cazul copiilor. Dar au afirmat, de asemenea, că aportul de zaharuri în general trebuie să fie redus. Acesta este de fapt miezul problemei. Îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative semnificative asupra sănătății, dar sunt ei la fel de nocivi pentru noi ca zahărul? Literatura de specialitate copleșitoare privind efectele negative ale consumului excesiv de zahăr sugerează în prezent că nu - dar cunoștințele noastre despre îndulcitorii artificiali nu sunt încă la fel de vaste ca cele despre zahăr.
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
-
-
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.