Ingredientul care provoacă AVC. Este utilizat la scară largă. E aproape imposibil de evitat
Un ingredient utilizat în produsele de panificație, băuturi răcoritoare sau chiar în produse lactate poate provoca AVC.
Ingredientul utilizat la scară largă are legătură directă cu accidentul vascular cerebral, arată un studiu publicat în BMJ. Accidentul vascular cerebral provoacă 38.000 de decese în fiecare an, însă cercetătorii cred că până la 90% dintre cazuri pot fi prevenite. Cei care își doresc să își reducă riscul ar trebui să fie prudenți când consumă anumite băuturi, potrivit unor descoperiri științifice recente.
Ce este AVC-ul
Un accident vascular cerebral este cauzat de un cheag în artere - vasele care transportă sângele către țesuturi și organe. Uneori, acestea se formează din cauza plăcilor cu colesterol din interiorul vaselor care s-au spart. În alte cazuri, însă, un cheag de sânge se formează într-o secțiune îngustată a arterei, provocând o blocare instantanee.
Afecțiunea are multe cauze stabilite, dar studiile care leagă îndulcitorii artificiali de accidentul vascular cerebral au produs rezultate mixte.
Îndulcitorii, incriminați pentru AVC

Zahăr, îndulcitori artificiali - FOTO: Freepik@robiulislamrajib200
Acum, un nou studiu în rândul adulților francezi a expus o "asociere directă potențială" între o cantitate mai mare de îndulcitori artificiali și un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.
Aditivul alimentar este folosit de milioane ca o alternativă cu conținut scăzut de calorii la zahăr, dar dovezi tot mai numeroase au ridicat întrebări cu privire la efectele sale asupra sănătății.
Clinica Mayo afirmă că este "folosit pe scară largă" în produse precum:
- Băuturi răcoritoare
- Produse de patiserie
- Conserve
- Produse lactate.
Mai multe studii până în prezent au legat îndulcitorii artificiali și băuturile îndulcite artificial de creșterea în greutate, hipertensiune arterială și inflamație.
Cu toate acestea, au existat descoperiri mixte în ceea ce privește legătura dintre îndulcitorii artificiali și boala cardiovasculară. Ultimul studiu, publicat în BMJ, a investigat această legătură prin evaluarea consumului dietetic de îndulcitori artificiali pe datele a 103.388 de participanți înscriși în studiul NutriNet-Santé din Franța.
Cercetătorii au examinat înregistrări repetate ale dietei de 24 de ore, precum și alți factori de stil de viață care pot avea o influență.
Îndulcitorii din surse alimentare incluse în analiză au fost:
- Îndulcitori de masă
- Produse lactate
- Băuturi
Au fost evaluati și diferiți tipuri de îndulcitori, inclusiv:
- Aspartam
- Potasiu acesulfam
- Sucraloză.
Un total de 37% dintre participanți au consumat îndulcitori artificiali, cu o medie de aproximativ 42,46 mg/zi. Acest lucru echivalează aproximativ cu un plic individual de îndulcitor de masă sau 100 ml de băutură răcoritoare dietetică.
Au fost înregistrate peste 1.500 de evenimente cardiovasculare în perioada medie de urmărire de nouă ani. O analiză detaliată a datelor a relevat că consumul de aspartam a fost asociat cu creșterea evenimentelor cerebrovasculare, în timp ce potasiul acesulfam și sucraloza au fost legate de un risc crescut de boală coronariană. Din cauza naturii observaționale a analizei, nu s-a putut confirma nicio relație cauzală între îndulcitorii artificiali și boala cardiovasculară.
-
-
-
-
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Incontinența după un AVC ar putea fi tratată
Sindromul de tunel carpian: semnul dat de furnicături în mână. 3 simptome subtile ale bolii
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Aflarea riscului de Alzheimer poate reduce anxietatea, dar și motivația pentru un stil de viață sănătos, arată un nou studiu
Trei greșeli care îți pot afecta creierul, potrivit unui neurolog: "Nu le fac niciodată"
Aceste trei lucruri îți afectează creierul, susțin medicii neurologi.
Acest test îți spune dacă faci Alzheimer. Ai curaj să vezi rezultatul?
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Alimentația bogată în alimente procesate, asociată cu semne timpurii ale bolii Parkinson
Alimentul care duce la Parkinson. Topește creierul.
Secretele percepțiilor comune. Ce se întâmplă în creier
Lucrul de zi cu zi care îți erodează creierul. Accelerează pierderea memoriei
Viața mereu pe fugă crește riscul de demență, avertizează experții
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
Medicamentele frecvent utilizate, asociate cu un risc mai mare de demență
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Bâlbâiala nu e un defect de vorbire! Ce se întâmplă atunci când te bâlbâi te va uimi
Un simplu test de colesterol îți poate arăta riscul de Alzheimer. Avertismentul cercetătorilor
Virusul aparent inofensiv care ar putea declanșa boala Parkinson
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
8 semne timpurii ale sclerozei multiple
Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
