Omega-3 protejează inima, reduce riscul unei afecțiuni mortale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Suplimente
Suplimente

O revizuire a 13 studii susține că utilizarea zilnică a suplimentului de ulei de pește omega-3 ar scădea semnificativ riscul atacului de cord.

Omega 3, inimă. Milioane de oameni iau zilnic suplimente de ulei de pește cu speranța că le va proteja inima. O revizuire a datelor din 13 studii anterioare susține că există o legătură între utilizarea zilnică a suplimentului de ulei de pește omega-3 și scăderea semnificativă a riscului de atac de cord. Acest studiu a fost condus de dr. JoAnn Manson, profesoară de Epidemiologie la Harvard's T.H. Școala Chan de Sănătate Publică din Boston.

"Recomandările de sănătate publică ar trebui să se concentreze pe creșterea consumului de pește, să aibă o dietă generală sănătoasă pentru inimă, să fie activ fizic și să aibă alte practici de viață sănătoasă. (...) Aacest studiu sugerează că suplimentarea cu omega-3 poate avea un rol la pacienții adecvați", afirmă JoAnn Manson, potrivit webmd.

Echipa de cercetători a descoperit că persoanele care au luat zilnic un supliment de ulei de pește au scăzut cu 8% riscul de atac de cord sau deces din cauza bolilor coronariene, că utilizarea zilnică a suplimentului - de obicei aproximativ 840 de miligrame pe zi - a fost asociată de un risc general mai mic de a muri de boli de inimă. Cele 13 studii au implicat date pe mai mult de 120.000 de adulți, o dimensiune a eșantionului care este cu 64% mai mare decât oricare altul încă realizat.

Omega 3, inimă. Alte concluzii

Potrivit sursei citate, studiul nu a putut dovedi că suplimentele de ulei de pește au provocat direct îmbunătățiri ale sănătății inimii. Afirmația are la bază ideea că oamenii care iau suplimentele ar putea face și alte lucruri pentru a-și stimula sistemele cardiovasculare.

Însă, cercetătorii au subliniat că există o relație între sănătatea inimii și suplimentele de ulei de pește: cu cât mai mult ulei de pește omega-3 a luat o persoană în fiecare zi, cu atât este mai mare protecția împotriva bolilor de inimă, că suplimentarea cu „doze mari" - un regim zilnic care depășește pragul de 840 mg, care este subiectul majorității cercetărilor - ar putea avea un beneficiu și mai mare decât dozele mai mici.

Revizuirea nu a găsit nicio dovadă că uleiul de pește omega-3 a contribuit, de asemenea, la scăderea riscului de accident vascular cerebral. Doi experți în sănătatea inimii au fost de acord că suplimentul poate ajuta inima, dar nu ar trebui privit ca un tratament complet. "Ca întotdeauna, abordarea principalilor factori de risc (pentru boli de inimă) poate fi de cel mai mare beneficiu pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cronice", consideră Katrina Hartog, nutriționist clinic la Spitalul Lenox Hill din New York.

Revizuirea a fost finanțată de Institutele Naționale de Sănătate și a fost publicată online pe 30 septembrie în Jurnalul Asociației Americane a Inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel