Insectele care se hrănesc cu sânge uman. Gândacii de pat, în număr tot mai mare: de ce apar și cum îi recunoști

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
insectele care invadeaza casele - FOTO: Freepik@Rhjphotoandilustration
insectele care invadeaza casele - FOTO: Freepik@Rhjphotoandilustration

Insectele care invadează casele vă pot provoca probleme de sănătate.

Insectele care invadează casele pun în alertă medicii. Mușcăturile de gândaci de pat pot provoca umflături roșii cu mâncărimi pe piele sau vezicule pline de lichid. Iată cum să evitați să fiți mușcați de aceste creaturi care sug sânge.

Numărul infestărilor cu gândaci de pat din întreaga lume continuă să crească, au avertizat cercetătorii. Acestea călătoresc cu ușurință dintr-un loc în altul, agățându-se de haine, bagaje și alte obiecte.

Casele, hotelurile, spitalele și mijloacele de transport în comun ar putea găzdui insectele hematofage, deoarece acestea trăiesc în crăpăturile și fisurile din interiorul și din jurul paturilor.

Vezi și: Sindromul pielii prăjite: De ce să nu mai lucrezi niciodată cu laptopul pe picioare. Atenție și la încălzirea scaunelor de mașină: Dezvoltă cancer!

Insectele care se hrănesc cu sânge uman

Se târăsc afară noaptea și mușcă pielea expusă pentru a se hrăni cu sânge, potrivit NHS.

”Continuă să ne invadeze casele în mod regulat, deoarece nu sunt dăunători sezonieri și au nevoie doar de sânge pentru a supraviețui. Orice tip de locuință este predispusă. Nu are nimic de-a face cu igienizarea. Am tratat pentru gândaci de pat peste tot, de la case de lux nou construite până la locuințe publice”, a declarat Dr. Tim Husen, entomolog la compania de dezinsecție Orkin, potrivit Express.

Vezi și: Alimentele care desfundă venele. Ce trebuie să mănânci pentru a evita bolile coronariene

Insectele care nu pot fi eliminate

Numărul de gândaci de pat poate crește rapid, deoarece o femelă poate depune până la cinci ouă într-o singură zi.

Deși nu pot fi eliminate complet, detectarea timpurie ar putea ajuta la reducerea numărului lor. Orkin sugerează să vă inspectați casa pentru semne de gândaci de pat în mod regulat. Verificați locurile în care se ascund în timpul zilei - etichetele și cusăturile saltelelor, precum și în spatele capetelor de pat, a prizelor electrice și a ramei de tablouri.

Dacă stați departe de casă, verificați-vă camera de hotel pentru semne de infestare. Fiți atenți la petele mici, de culoarea cernelii, de pe cusăturile saltelei, în mobilierul moale și în spatele capetelor de pat.

Țineți bagajele departe de pat și de pereți pentru a împiedica orice gândac să călătorească cu dumneavoastră după ce plecați. Cel mai sigur loc pentru a ține bagajele este în baie sau pe tejghele.

Mușcăturile de gândaci de pat sunt nedureroase, dar unele persoane pot avea o reacție la ele. Acestea pot duce la apariția unei erupții cutanate sau a unor bășici în cele mai grave cazuri.

Mușcăturile apar, de obicei, pe zonele cele mai expuse ale corpului - fața, gâtul și mâinile sunt cele mai expuse la risc.

Vezi și: Chirurgia sânului, de câte tipuri este și când este recomandată. Cristina Lazăr: Vom recurge la mastectomie radicală

Insectele de pat, cum le recunoașteți

Cărăbușii de pat sunt insecte mici care se hrănesc cu sânge de la oameni sau animale. Tratamentele fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea mâncărimii și a inflamației.

Cârtițele de pat sunt plate, de formă ovală și de culoare brun-roșiatică. Ele pot trăi în patul dumneavoastră, în mobilă, în covoare, în haine și în alte obiecte și sunt mai active noaptea.

Cărăbușii de pat nu au aripi, așa că se bazează pe animale sau oameni pentru a-i transporta dintr-un loc în altul.

Deși mușcăturile de gândaci de pat sunt rareori periculoase, acestea pot fi foarte mâncărime. În unele cazuri, acestea se infectează sau provoacă o reacție alergică.

Vezi și: Glicerina, beneficii pentru sănătate. Hidratează pielea, vindecă rănile, protejează sistemul imunitar

Simptomele unei mușcături de insecte de pat

Cărăbușii de pat excretă o cantitate minusculă de anestezic înainte de a se hrăni cu oameni, așa că nu veți simți când vă mușcă. Uneori poate dura câteva zile până când apar simptomele mușcăturilor de gândaci de pat.

Unii oameni nu dezvoltă niciodată simptome vizibile în urma mușcăturilor de gândaci de pat. Potrivit Pest Control Technology, aproximativ 30 până la 60 la sută dintre oameni nu dezvoltă niciodată o reacție la o mușcătură de insecte de pat. Atunci când apar simptome, mușcăturile tind să fie:

- roșii și umflate, cu o pată întunecată în centrul fiecărei mușcături (pot arăta, de asemenea, ca un stup sau ca o bătătură)

- dispuse în linii sau grupuri, cu mai multe mușcături grupate împreună

- mâncărimi

- arsură

- vezicule pline de lichid

- este posibil să găsiți și pete de sânge pe cearceafuri de la scărpinat

Scărpinarea mușcăturilor de insecte poate face ca acestea să sângereze sau să se infecteze.

Vezi și: Sonda urinară: ce rol are, când se pune, cât timp trebuie să o ții. Dumitrache: Pietrele se formează și în vezică, nu doar în rinichi

Unde pe corp apar mușcăturile de insecte de pat?

Cărăbușii de pat vă pot mușca orice parte a corpului. Cu toate acestea, în mod normal, vor mușca zonele de piele care sunt expuse în timp ce dormiți. Aceasta include fața, gâtul, brațele și mâinile. Dacă purtați de obicei pijamale la culcare, insecta va mușca de-a lungul liniei hainelor.

Mușcă gândacii de pat în fiecare noapte?

Cărăbușii de pat nu se hrănesc întotdeauna în fiecare noapte. De fapt, ele pot trece mai multe săptămâni fără să mănânce. Acest lucru ar putea părea un lucru bun, dar poate face mai dificilă observarea faptului că există ploșnițe de pat în casa dumneavoastră.

De fapt, poate dura câteva săptămâni pentru a realiza că mușcăturile fac parte dintr-un tipar mai mare. Iar acest lucru este problematic, deoarece gândacii de pat se pot înmulți foarte repede. O femelă poate depune ouă la fiecare 3 sau 4 zile, notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel