Ketamina, utilizată în reducerea consumului de alcool: ce riscuri presupune

Angela Sabău |
Data publicării:
Ketamina     Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY
Ketamina Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ketamina poate să ajute la reducrea consumului de alcool, potrivit ultimelor cercetări în domeniu. O doză unică poate fi suficientă pentru a avea efect.

O doză unică de ketamină poate ajuta băutori să reducă alcoolul, sugerează un studiu experimental realizat de University College London.

Când sedativul a fost folosit pentru a perturba amintirile oamenilor despre motivul pentru care au vrut să bea, au băut mai puțin, iar dorința lor de a bea a scăzut după o perioadă de nouă luni.

Cercetătorii spun că ketamina ar putea fi un tratament util pentru alcool și alte dependențe. Experții au declarat că rezultatele sunt demne de investigații suplimentare.

Ketamina este utilizată pe scară largă în NHS ca anestezic, sedativ și calmant. De asemenea, este frecvent utilizat pe animale. Datorită efectelor sale halucinogene, este considerat de asemenea un „medicament de petrecere”, dar poate provoca vătămări grave organismului și poate fi fatal dacă este utilizat în acest fel, conform bbc.com.

Riscul utilizării ketaminei pentru agrement 

Ketamina este clasificată în SUA ca fiind un medicament de clasă B, ceea ce înseamnă că este ilegal să luați, să transportați, să faceți sau să vindeți.

Riscuri de utilizare ca agrement includ probleme grave ale vezicii urinare, confuzie, probleme de memorie, paralizia mușchilor, halucinații, depresie, flashback-uri.

Studiul a implicat 55 de bărbați și 35 de femei care beau aproximativ 30 de beri pe săptămână - de cinci ori mai mult decât limita recomandată - dar nu au fost diagnosticați cu dependență de alcool și nu au primit niciun tratament.

Mai întâi, li s-au arătat imagini cu bere și alte băuturi, au fost rugați să-și evalueze dorința de a bea și plăcerea pe care le-ar da-o și apoi li s-a dat o bere.

În continuare, au fost împărțiți în trei grupuri și procesul s-a repetat, dar în loc de bere, li s-a administrat o doză mică de ketamină intravenos.

Apoi, procesul s-a repetat, dar în loc de bere, li s-a administrat un placebo (medicament manechin) intravenos.

În ultma parte nu a mai fost repetat procesul, dar li s-a administrat o doză mică de ketamină intravenos.

Toate grupurile și-au redus consumul

În următoarele nouă luni, toate cele trei grupuri au reușit să-și reducă consumul. Dar primul grup a avut cea mai mare îmbunătățire generală tăindu-și aportul de alcool cu aproximativ jumătate, mai puține zile de consum de alcool, atunci când beau o bere mică aveau mai puțină dorință de a bea și de a o savura.

Autorul studiului principal, Dr. Ravi Das, psihofarmacolog la University College London, a declarat: „Aceasta este o primă demonstrație a unei abordări foarte sensibile, accesibile.Vrem să îmbunătățim tratamentul pentru persoanele cu dependență, așa că acum trebuie să reproducem acest lucru într-un studiu clinic complet”.

Matt Field, profesor de psihologie la Universitatea din Sheffield, a declarat că rezultatele sunt „promițătoare” și „demne de investigații suplimentare”.

Însă, „investigații suplimentare cu o dimensiune mai mare a eșantionului” au fost necesare pentru a susține revendicările folosind ketamina pentru a rescrie amintirile de recompense au dus la reduceri fără precedent de lungă durată a consumului de alcool.

Celia Morgan, profesor de psihofarmacologie la Universitatea din Exeter, a declarat: "Ketamina este o substanță de dependență și asociată cu afectarea vezicii urinare și cu un risc de accidente, așa că trebuie să fim precauți atunci când o utilizăm în grupuri care sunt predispuse la comportamente dependente. Dar aceasta este o lucrare importantă încercând să conducem știința ketaminei și a memoriei înainte.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel